Йорданка Фандъкова: Доста хора се поотпуснаха и позабравиха да спазват мерките

Доста хора се поотпуснаха и позабравиха да спазват мерките, смята кметът

Фандъкова: Проектът за Зеления ринг на столицата е с дължина над 3 км и площ над 60 дка

2512 | 2 юли 2020 | 12:19

Пред нас е задачата да завършим този проект, който е свързан с липсващите велосипедни връзки. Този проект е изключително важен за града, защото ще свърже няколко основни градски квартала, ще свърже Борисовата градина със "Слатина'', допълни а


Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков представиха пред журналисти проект за подробен устройствен план (ПУП) за изграждането на линеен парк с велоалеи и пешеходни зони, предаде Novini.bg

,,Успяхме да се договорим с Национална компания ''Железопътна инфраструктура'' да ни даде безвъзмездно трасето от "Слатина" до гара Пионер, което е негова собственост. Ще получим 60 дка от площта на трасето, като единственото условие на НКЖИ беше да разполагаме с подробен устройствен план, който да бъде приет'', обясни пред медиите Йорданка Фандъкова.

Както казах, става въпрос за малко над 60 дка площ, около 3 км дължина. Така че днес пред вас имаме удоволствие да представим проекта за ПУП, в който проект е заложен изграждането на линеен парк с пешеходни алеи, велоалеи и обекти, които да може да се използват. Целта на проекта е да изградим алтернатива за придвижване на софиянци, било то пеша или с велосипед, каза още столичният градоначалник.

,,Започва изграждането на велоалеята на бул. "Пушкин" през следващата седмица. Довършва се и велоалеята на бул. "България'', разкри Фандъкова.

,,Пред нас е задачата да завършим този проект, който е свързан с липсващите велосипедни връзки. Този проект е изключително важен за града, защото ще свърже няколко основни градски квартала, ще свърже Борисовата градина със "Слатина'', допълни арх. Здравков.

,,Това трасе трябва да обслужва прилежащите квартали. Гръбнакът ще даде една промяна в начина на придвижване в самите квартали. Това ще бъде една добра възможност да си преоценим начина на придвижване по направлението изток-запад. Целта е общата мобилност да се промени и повече хора да изберат велосипеда пред автомобила'', обясни още той.

Дано някой ден да станем свидетели на задръствания и по велоалеите. Иначе търсим местата на велоалеите, така че не винаги да ги комбинираме с главен градски булевард. Това трасе, предоставено от НКЖИ, например, ще е много по-интересно и обичано от колоездачите, защото ще е много по-безопасно, посочи още главният архитект на София.

На въпрос дали има вероятност да бъдат затегнати противоепидемичните мерки на територията на София Йорданка Фандъкова отвърна, че такава вероятност винаги съществува, но на този етап не е необходимо.

Много внимателно следя ситуацията и не смятам, че има нужда от други мерки, стига да спазваме тези, които сега съществуват. Ясно е, че трябва да живеем по този начин. Ако спазваме мерките и не се отпуснем толкова много - въпреки че ми прави впечатление, че доста хора се поотпуснаха - на този етап това е достатъчно, коментира тя.

,,Нека да спазваме мерките и изискванията стриктно. Реално в момента нямаме забрани, само неудобствата да носим маски и да спазваме дистанция от най-малко 1,5 м'', напомни в заключение кметът на столицата.


От категорията

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Решено! Валери Симеонов: Правителството остава до края на мандата, премиерът също!

-1594876746.jpg

"Изборите ще са тогава, когато е по Конституция. Нека всички политически ...

6 авг. 2020 | 13:18

Протестиращите в Пловдив блокираха с палатки ключово кръстовище (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1596738962.jpg

Срещу тази форма на гражданско неподчинение в началото на протеста се обявиха ...

6 авг. 2020 | 21:35

29-и ден на протест в София: Призив за обединение на протестиращите в политическа формация

Снимки: БНТ-1596737921.jpg

На площад "Независимост" организаторите разпънаха транспарант с ...

6 авг. 2020 | 21:18