Снимка: Дарик радио

Тя ще обяви дали ще се кандидатира отново за кмет на столицата в началото на есента

Йорданка Фандъкова: За 10 години София се промени значително (ВИДЕО)

1414 | 29 юни 2019 | 16:28

Преди 10 години столицата имаше 10 км метро. Днес те са 40, а само след няколко месеца ще бъдат 52, изтъкна градоначалникът


Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега са 40, а след няколко месеца ще бъдат 52 км. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

"Очевидно е, че за 10 години градът се промени значително. Промени се атмосферата. Преди 10 години София имаше 10 км метро. Днес те са 40, а само след няколко месеца ще бъдат 52. Това са 42 км. ново метро само за 10 години и това не е просто най-удобният градски транспорт, това е проект, който променя средата, променя града и начина на живот на хората и отношението им към града", обясни тя, цитирана от "Фокус".

"Преди 10 години депонирахме 100% битовите отпадъци в града. Днес депонираме 15%. Това стана благодарение на изградените инсталации за битови отпадъци, които помогнаха за решаването на един от най-тежките проблеми на града – кризата с отпадъците. Плановете ни са след няколко години да имаме нулеви отпадъци и нулево депониране на отпадъците", добави Фандъкова.

Според нея видима е и промяната в организацията на градския транспорт.

"Не е нужно да се връщам 10 години назад, само преди 5 години се возехме в старите "Икаруси", в които течеше, докато валеше дъжд. Днес те са в историята. 90% от автобусния парк на града е с най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6", коментира още столичният кмет.

"По улиците на София вече се движат първите 20 електробуса, само след 2-3 месеца ще имаме още 15. Това са превозни средства с нулеви емисии", допълни тя.

"25 нови трамвая, първите от десетилетия, 90% подменен тролейбусен транспорт. Това е коренна промяна в обществения транспорт на града, което е най-важната предпоставка за това хората да оставят собствените си автомобили", изтъкна още Фандъкова.

Според нея управлението на София има чувствителен напредък във всички сфери. "Първият от няколко години нов градски парк – "Възраждане", който в момента се разширява, първият аквапарк с минерална вода, обновени са почти всички градски паркове, в момента се работи в "Западен парк".

"За мен образованието, културата и духовността са наистина това, което променя нагласите на хората, променя отношението към града, съпричастността и отношенията към тях", посочи тя.

"За тези 10 години построихме 90 нови сгради на детски градини, 4 нови училища, в момента строим 10 нови училищни сгради и очаквам следващата година, когато бъдат завършени, да няма училище без физкултурен салон", заяви тя. Фандъкова отчете, че е заварила поне 10 училища, в които децата са играели в класните стаи.

"Заедно с това работим много активно в сферата на културата. С това искрено се гордея, защото аз започнах тази дейност като заместник-кмет по култура. Ние направихме истинска реформа", добави тя.

Кметът на София даде подробности и за поисканите от нея оставки в последните дни - вчера тя поиска оставката на главния архитект на "Младост".

"Идеята там е да се спасят зелените пространства, но докато се полагат тези усилия, главният архитект е направил абсолютна провокация и саботаж", посочи Фандъкова. И допълни, че прави всичко възможност този човек да бъде освободен от длъжност.

На въпроса иска ли да бъде кмет на София в следващ мандат, Фандъкова каза, че ще продължи да работи, но все още е рано да каже какво е нейното решение, това ще стане в навечерието на изборите, при всички случаи в началото на есента.

 Йорданка Фандъкова: За 10 години София се промени значително

Преди 10 години столицата имаше 10 км метро. Днес те са 40, а само след няколко месеца ще бъдат 52, изтъкна градоначалникът

От категорията

Борисов свиква днес извънредно заседание на Министерския съвет заради коронавируса

Борисов свиква днес извънредно заседание на Министерския съвет заради коронавируса-1582874507.jpg

Ще се проведе съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и ...

28 февр. 2020 | 09:20

И днес няма положителна проба за коронавирус у нас

И днес няма положителна проба за коронавирус у нас-1582871598.jpg

Днес ще бъде извършен допълнителен междулабораторен контрол, като ВМА и ...

28 февр. 2020 | 08:31

Халил Летифов: След 3 месеца ще се направи ревизия на приходите и данните от ТОЛ системата

-1568310780.jpg

Обхватът на ТОЛ системата от 3 000 км е облекчен и щадящ вариант, каза ...

28 февр. 2020 | 09:38

Без паника! Мийте ръцете. Пийте топла вода, коронавирусът умира при висока температура

Пийте топла вода, коронавирусът умира при температура 26-27 градуса-1582870112.jpg

Вирусът може да живее на ръцете ви само 5-10 минути. Но всичко може да се случи ...

27 февр. 2020 | 13:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


29 юни 2019 | 18:44Берберян да върне 21 декара в Борисовата градина Автор: stolica.bg http: glasove.com categories skandalyt news berberyan da vyrne 21 dekara v borisovata gradina По 750 хиляди евро излиза на Столична община всеки един от 15 те апартамента, с които Юлия Берберян направи заменка, за да получи 21 декара в Борисовата градина, където днес се намира тенис комплексът на известната фамилия. Тези данни изнесе председателят на правната комисия в СОС Орлин Иванов. Берберян е получила 21 декара за 15 панелни апартамента в "Люлин", "Дружба" и "Обеля". Берберян е била тогава депутат от СДС и е злоупотребила с власт. Заедно със съпруга й са били съдени, но с политическа подкрепа е оправдана. Изнесените факти бяха в резултат на атаката на общинския съветник Марта Георгиева, която каза,че Общината раздавала имоти в парк "Борисовата градина". Тя обвини Орлин Иванов, че е част от модела "Софиянски". Тогава той


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.