Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков представят Подробен устройствен план на Зеления ринг на София

Рингът ще свързва и много спортни и културни съоръжения

Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков представят Подробен устройствен план на Зеления ринг на София

2990 | 2 юли 2020 | 07:44

Бъдещата инфраструктура ще може да бъде използвана както за алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и като платформа за култура, спорт и образование.

Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков представят Подробен устройствен план на Зеления ринг на София-1593665295.jpg Подробен устройствен план на Зеления ринг на София-1593665774.jpg

От 11.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков ще представят проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Зеления ринг на града.

Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

 

 Проектът цели изоставените пространства и ж.п. линии да бъдат адаптирани в нова инфраструктура, която да свърже целия град. В проекта тя представлява една отделена от трафика, свързана вело и пешеходна зона, която обединява парковете, централните и периферните квартали в столицата.

 

Рингът ще свързва и много спортни и културни съоръжения. Бъдещата инфраструктура ще може да бъде използвана както за алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и като платформа за култура, спорт и образование.

 

След като проектът се реализира, любителите на колоезденето ще могат да обикалят столицата в кръг от 32км., в който няма автомобили. От Столична община планират трасето да мине през парковете Борисова градина, Ловен, Южен и  Западен парк, като отсечката ще съедини почти всички големи квартали на София.

 

Първата част от него ще тръгва по старата жп линия от гара “Пионер” и ще минава под бул. “Цариградско шосе” зад зала “Арена Армеец” през естакадата на бул. “Шипченски проход” до Висшето транспортно училище. 

Идеята е там да се оформи линеен парк с места за почивка, спорт и велоалея. Проектът за устройствен план на тази част от ринга вече е обявен на сайта на общинското направление по архитектура и градоустройство за обществено обсъждане.

 

Освен 3170 м велоалея той предвижда да се оформят и 32 742 кв. м зелени площи за широко обществено ползване. 


Пресконференцията ще се състои в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ на ул. „Сердика“ 5, зала етаж 3.

 

  „София има много голям потенциал за развитие. Тя е зелен град и ние трябва не само да запазим това, но и да го развием. Трябва да опазим богатото културно-историческо наследство на града, да насърчим и собствениците да възстановят старите сгради. Моята мечта за София е зелен, иновативен и град на хората, който пази своите ценности. Това, разбира се, е трудно в един милионен град. Но можем да постигнем тази визия с усилията на всички“, смята Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков напомни, че настоящият устройствен план на града е от 2007 г., като последните му изменения са от 2009 г. „Крайната цел на промяната на общия устройствен план и на визията за развитие на София е подобряването на качеството на живот в града. Хората имат нужда от простички неща - по-добра мобилност, здравословна среда на живот, благосъстояние и по-голяма сигурност. Искаме да превърнем София от град на автомобилите какъвто е в момента в град на хората. Това може да се случи постепенно с малки стъпки, които да накарат хората да оставят автомобилите си като спре разпръскването на града в периферията и подобрим градския транспорт. Идеята е да направим града по-удобен за хората., каза той.


От категорията

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори-1596693664.jpg

Този, който мисли за доброто на държавата, винаги е готов да направи крачка ...

6 авг. 2020 | 08:50

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Здравният министър: Предстои да внесем Националната стратегия за психично здраве в МС

-1595922407.jpg

Проф. Ангелов беше на посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван ...

6 авг. 2020 | 15:24

Доц. Ангел Кунчев: Възможно е здравната система в България да не издържи

-1592818699.png

На българския пазар има над 100 продукта, които са обозначени като ...

6 авг. 2020 | 15:06