Юнкер: Българите са голям народ, който е направил и продължава да прави много за Европа!

България играе ролята и на "преводач" за някои неразбираеми неща в Турция, каза председателят на ЕК

Юнкер: Българите са голям народ, който е направил и продължава да прави много за Европа!

1586 | 11 ян. 2018 | 22:15

Съжалявам за статиите в пресата през последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това не е вярно, не всички българи са корумпирани", подчерта председателят на ЕК.


"Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. България може да покаже много повече, най-вече положителни неща".

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за БНТ. 

 

"Познавам България и българите от края на 90-те години, защото участвах много активно в преговорите по присъединяване на България към ЕС. Имам добро предчувствие за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено. Нуждаете се от достатъчно самоувереност, каквато по неясни причини понякога ви липсва. За мен българите са един голям народ, който е направил и продължава да прави много за Европа. Уверен съм, че това председателство ще бъде успешно. Това е важно и за страната. През следващите шест месеца София ще бъде столицата на Европейския съюз, навсякъде ще се говори за България. Българите заслужават признание за своите успехи", каза той.

 

Юнкер посочи, че не е съгласен със статиите в западните медии през последните дни, в които България беше представена основно през призмата на корупцията. 

 

"Вярно е, че ще е добре корупцията да бъде елиминирана на всички нива, но аз изобщо не съм съгласен и съжалявам за статиите в пресата през последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това не е вярно, не всички българи са корумпирани", подчерта председателят на ЕК.

 

По думите на Юнкер представата за България в ЕС няма нужда от корекция, защото от момента на присъединяването си тя се държи почти като държава учредителка и като много проевропейска страна. 

Той коментира и основните теми за европредседателството, като засегна особено акцента върху Западните Балкани. 

 

"Аз приветствам срещата за Западните Балкани, която премиерът г-н Борисов свиква на 17 май в София. България по един естествен начин строи мостове към Западните Балкани, които се нуждаят от европейска перспектива, но играе ролята и на "преводач" за някои неразбираеми неща в Турция", коментира Жан-Клод Юнкер.

 

Той отново подчерта, че страните от Западните Балкани няма да могат да се присъединят към ЕС до края на 2019 г., защото не са изпълнили условията, "но трябва ясно да показваме, а това българският министър-председател вече прави, че европейската политическа перспектива за Западните Балкани съществува. Защото, ако им отнемем тази европейска перспектива, все едно им казваме, че никога няма да се присъединят. Това ще има много сериозни последици за целия балкански регион".

 

В отговор на въпрос Юнкер посочи, че очаква следващото разширяване на ЕС да се случи поетапно преди 2025 г., ако условията са изпълнени.

Юнкер отговори и на въпрос за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като посочи, че те трябва да получат достъп до Шенгенското пространство и особено България, която е изпълнила всички технически условия. 

 

"Ако България е в Шенген, Европейският съюз ще стане по-сигурен, защото България представлява външна граница. Ние като Европейски съюз предоставяме над 173 полицаи и митнически служители, които да помагат на България при охраната на външната ѝ граница. Аз съм много заинтересован това да се случи и смятам, че до края на мандата на тази Комисия, тоест до 2019 г., механизмът за наблюдение и контрол трябва да бъде премахнат. За мен това е абсолютно необходимо. И аз не знам как можем да убедим Холандия и Германия, но в крайна сметка задължение на Холандия и на другите страни, които не искат България да влезе в Шенген, е да докажат тезата си. България изпълни задълженията си, сега е ред на останалите", каза той.

 

На въпрос за влизането на България в еврозоната Юнкер заяви, че не може да назове ден и година, но страната показва много добри резултати. 

 

По отношение на Турция той посочи, че е важно разгорите с Анкара да продължат, но "Турция с големи стъпки се отдалечава от Европейския съюз. Ако тя иска да се сближи отново с нас, ние, разбира се, ще помогнем. Но при настоящото положение незабавното присъединяване на Турция е невъзможно".


От категорията

Президентът запали основната свещ на Ханука в Централната софийската синагога (Снимки)

Нека светлините на Ханука ни напомнят, че в нас е волята да помагаме на светлината да си проправя път през мрака, каза Радев. Снимки Нова телевизия-1544373117.jpg

На церемонията присъстват и съпруга Десислава Радева, кметът на София Йорданка ...

9 дек. 2018 | 17:42

Цвета Караянчева: Каня президента Радев на кафе в парламента, но без Иво Христов

Цвета Караянчева: Каня президента Радев на кафе в парламента, но без Иво Христов-1544370547.jpg

Обидно е някак си как президента излиза, хвърля в пространството някакви ...

9 дек. 2018 | 17:48

Майката на Десислава Иванчева: Дъщеря ми знаеше, че ще я „сготвят”

Харчили сме моята пенсия и нейната заплата. Деси не е свикнала да носи пари и да харчи. Снимка bTV-1544375723.jpg

Харчили сме моята пенсия и нейната заплата. Деси не е свикнала да носи пари и ...

9 дек. 2018 | 19:14

Нинова: Властта се крепи с репресии - полицията е употребила сила срещу жени в Кресна

-1541794515.png

Борисов, авторитарната власт и полицейщината не могат да спрат гнева и ...

9 дек. 2018 | 19:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


18 ян. 2018 | 11:02Колкото и да ни четкат българите сме на последно място в Европа по социално икономическо развитие и на първо място по корупция.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


15 ян. 2018 | 00:25България е направила много за унищожаването на цвета на западното рицарство. Да и пожелаем да го направи отново! Хахаха


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.