Напрежението в обществото е голямо, хората искат политическа промяна, коментира той

Юрий Асланов: На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но едва ли ще стане

2844 | 12 ян. 2019 | 15:57

Не вярвам да се предизвикат предсрочни парламентарни избори преди евровота – те могат да са естествен изход от ситуацията, ако напрежението ескалира, коментира социологът


На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но нямам усещане политическите сили да се удържат на тази висота. Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за Агенция „Фокус“ за началото на новия политически сезон и във връзка с призива на председателя на парламента вотът през 2019 г. да е оспорвано спортменско състезание. По думите му това са хубави и красиви думи.

„Обикновено винаги се изговарят такива в началото на всеки парламентарен сезон, но нямам впечатление и усещане, че политическите сили ще се удържат на тази висота. Напротив, всички избори у нас, малко или много се възприемат като повод за някакъв политически скандал. Скандалът е традиционно състояние на изборните кампании“, коментира още Асланов.

Той заяви, че се очертава политически напрегната година. Според социолога ще има по-голяма концентрация на политически скандали и нападки.

 

Не вярвам да се предизвикат предсрочни парламентарни избори преди евровота – те могат да са естествен изход от ситуацията, ако напрежението ескалира, коментира още Асланов. По думите му твърде рисковано е да се правят прогнози за извънредни парламентарни избори до европейския вот.

„Смятам, че това е възможно при някакви много съществени и изненадващи резултати на евроизборите в България. Дотогава аз лично не вярвам, че ще бъдат предизвикани. Не мога да се закълна, защото могат да се случат непредвидени събития и да бъда опроверган. По обща логика на нещата ми се струва, че до европейските избори това няма да се случи, вече като видим резултата от тях и как го тълкуват останалите политически сили, ще стане ясно дали ситуацията е съществено нова, че да налага извънредни парламентарни избори“, коментира социологът.

По думите му при евентуални предсрочни избори животът на хората ще се промени поне за известно време, защото изборите са своеобразен отдушник от напрежението.

„В момента то е много високо в обществото. Хората искат политическа промяна, предполагайки, че такава може да доведе до промяна и в техния бит. Ние знаем от опит, че това не винаги се е случвало, но такова е масовото желание на хората и масовото им въображение. По начало това не е смисълът на изборите. Единственото предназначение на демократичните избори е властта да се предава по мирен път, без насилие“, каза още Асланов.

 


От категорията

Станишев: Защо трябва да имитираме конкурс за изтребителите? (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547579000.jpg

"Казваме: Стратегическият ни партньор в НАТО – САЩ, те са произвели ...

15 ян. 2019 | 21:01

Борисов обсъди с либийския премиер казуса със задържания в България кораб "Бадр"

-1544607109.jpg

Премиерът Сарадж бе категоричен, че положителното решаване на казуса с кораба ...

15 ян. 2019 | 20:07

ДПС иска задължително машинно гласуване

ДПС иска задължително машинно гласуване-1547581648.jpg

ДПС настоява още за европейския вот през май машинното гласуване да е въведено ...

15 ян. 2019 | 21:37

Нови правила за прием в детските градини в София (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1547580992.jpg

По-малко деца с хронични болести и предимство за работещи родители и студенти

15 ян. 2019 | 21:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.