Напрежението в обществото е голямо, хората искат политическа промяна, коментира той

Юрий Асланов: На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но едва ли ще стане

3276 | 12 ян. 2019 | 15:57

Не вярвам да се предизвикат предсрочни парламентарни избори преди евровота – те могат да са естествен изход от ситуацията, ако напрежението ескалира, коментира социологът


На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но нямам усещане политическите сили да се удържат на тази висота. Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за Агенция „Фокус“ за началото на новия политически сезон и във връзка с призива на председателя на парламента вотът през 2019 г. да е оспорвано спортменско състезание. По думите му това са хубави и красиви думи.

„Обикновено винаги се изговарят такива в началото на всеки парламентарен сезон, но нямам впечатление и усещане, че политическите сили ще се удържат на тази висота. Напротив, всички избори у нас, малко или много се възприемат като повод за някакъв политически скандал. Скандалът е традиционно състояние на изборните кампании“, коментира още Асланов.

Той заяви, че се очертава политически напрегната година. Според социолога ще има по-голяма концентрация на политически скандали и нападки.

 

Не вярвам да се предизвикат предсрочни парламентарни избори преди евровота – те могат да са естествен изход от ситуацията, ако напрежението ескалира, коментира още Асланов. По думите му твърде рисковано е да се правят прогнози за извънредни парламентарни избори до европейския вот.

„Смятам, че това е възможно при някакви много съществени и изненадващи резултати на евроизборите в България. Дотогава аз лично не вярвам, че ще бъдат предизвикани. Не мога да се закълна, защото могат да се случат непредвидени събития и да бъда опроверган. По обща логика на нещата ми се струва, че до европейските избори това няма да се случи, вече като видим резултата от тях и как го тълкуват останалите политически сили, ще стане ясно дали ситуацията е съществено нова, че да налага извънредни парламентарни избори“, коментира социологът.

По думите му при евентуални предсрочни избори животът на хората ще се промени поне за известно време, защото изборите са своеобразен отдушник от напрежението.

„В момента то е много високо в обществото. Хората искат политическа промяна, предполагайки, че такава може да доведе до промяна и в техния бит. Ние знаем от опит, че това не винаги се е случвало, но такова е масовото желание на хората и масовото им въображение. По начало това не е смисълът на изборите. Единственото предназначение на демократичните избори е властта да се предава по мирен път, без насилие“, каза още Асланов.

 


От категорията

Платила ли е всичко по банков път съпругата на шефа на ВКС за апартамента с два гаража от "Артекс"?

Елисавета и Лозан Панови Снимка: Правен свят-1553622451.jpg

И каква, в крайна сметка, е реалната цена, която Елисавета Панова е платила на ...

26 март 2019 | 19:46

Румен Радев и Абдел ас-Сиси: България и Египет са естествени съюзници в борбата срещу тероризма

Снимки: Прессекретариат на президента-1553624688.jpg

На среща в Кайро двамата президенти потвърдиха готовността на София и Кайро да ...

26 март 2019 | 20:23

Ген. Червенков: Хибридна война у нас би преследвала вземане на политически решения в руски интерес

Ген. Чавдар Червенков-1455524961.jpg

Според бившия шеф на военното разузнаване и бивш вътрешен министър София трудно ...

26 март 2019 | 21:28

Вигенин: Предсрочните избори са решението - няма спасение от това, до което се докара ГЕРБ за 10 г.

Кристиан Вигенин-1548744498.png

Хората са омерзени от факта, че политиката се е свела до това - кой на каква ...

26 март 2019 | 21:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.