Не очаквам скоро да започне сближаване между БСП и АБВ, смята той

Юрий Асланов: БСП е в подем, тя е единствената пълноценна алтернатива на ГЕРБ

8109 | 13 февр. 2018 | 15:07

Отношенията между двете леви партии са проблемни и остават такива. На тази основа ще бъдат трудни разговорите и преговорите, казва социологът


Не очаквам в близките месеци да започне процес на сближаване между БСП и АБВ. Тази теза развива в интервю за "Фокус" социологът Юрий Асланов. И обяснява, че отношенията между двете леви партии са проблемни и остават такива и в момента.

 

Юрий Асланов коментира анонса от страна на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, направен в интервю за БТВ. В него бившият държавен глава каза, че ще бъде лошо за левицата, ако загуби избори.

БСП има опит с авторитетни личности, които я напускат и после се връщат като коалиционни партньори, за да получат по-добри позиции в политиката, припомня Асланов. "Това не е добра памет за БСП и в миналото обезсърчаваше доста членовете на БСП, които възприемаха това като вариант, при който е по-лесно да предадеш партията и да се върнеш като коалиционен партньор, за да получиш нещо от нея. Това не е забравено и трудно ще бъде преодоляно", казва социологът.

 

 

Ето и цялото интервю на Юрий Асланов пред Цоня Събчева за "Фокус":

 

- Дали започва пореден проект за обединението на левицата у нас, след като в последните дни от АБВ упорито дават сигнали за такава посока? Дори бившият лидер на БСП и президент, излъчен от социалистите – Георги Първанов, прогнозира, че ако левицата не се обедини и не се промени в най-широкия смисъл на думата, и допусне нова загуба на поредни избори, това би било фатално. Какви са възможностите за обединението на левите?
Г-н Асланов, реалистично ли е това обединение? Един път за президентските избори този проект пропадна. Сега дали може да се сбъдне?
- Трудно е да се дават прогнози. Едно изказване още не е начало на такъв процес, както прогнозирахте. При това изказване от страна на бивш лидер, както подчертахте, на БСП. Тоест ръководител на група от хора, която малко или много е от такива, които са напуснали БСП. Натрупани са твърде много неприятни отношения на база на този акт на напускането. Времето, което е минало, не е достатъчно, за да бъдат преодолени взаимното недоверие и травми, нека да го наречем. Пък и времето, което ни дели от този акт, мина през един период, в който АБВ беше коалиционен партньор на ГЕРБ – нещо, което точно в този момент, когато сме във време на остро противопоставяне между БСП и ГЕРБ, лесно не би се възприело. Но анонсът е по повод на предстоящите евроизбори догодина. Това са най-близките редовни избори. Никой не може да каже дали това ще бъдат първите поред избори. Но, ако те са първите, донякъде има основание да се говори за по-широк ляв фронт, защото не е тайна, че европейските избори са предизвикателство за всяка лява партия, не само в България, в цяла Европа. Тъй като хората, самоопределящи се по принцип като леви по убеждения и бивайки противници на всякакви форми на глобализация, са
доста пасивни по време на общоевропейските избори. Това го виждаме не само в България, а във всички европейски държави. Има основание да се говори за по-широко ляво обединение. Но, както казах, между АБВ и БСП отношенията са проблемни. Моята оценка е, че те си остават проблемни и към този момент. Дали ще започнат някакви консултации за това не мога да кажа на база, на едностранно протегната ръка, при това от страна на политическа формация, която, както виждаме, в момента е доста маргинализирана, поне по данните на социолозите. Това от една страна. От друга страна, БСП има биография с подобен тип отношения и то по времето, когато Първанов беше неин лидер – отношения с бивши нейни членове, напуснали по една или друга причина, коалирайки се с БСП на един етап. И точно тези връщащи се към БСП личности, някои от тях доста авторитетни наистина, но известни във всякакво качество, да получават по-добри позиции. Това също не е добра памет за БСП и не знам как ще бъде възприето, защото в миналото обезсърчаваше доста членовете на БСП, които възприемаха това като вариант, при който е по-лесно да предадеш партията и да се върнеш като коалиционен партньор, за да получиш нещо от нея. Това не е забравено и трудно ще бъде преодоляно, е моята оценка. Но така или иначе, анонсът е подаден. Аз прегледах внимателно записа на изявата на Георги Първанов, този анонс е подаден по повод на предстоящи европейски избори. Завършвам с това, че все пак има основание да се говори за едно по-широко ляво обединение, доколкото левите хора отправят остри критики към поведението на Европейския съюз, на европейската администрация и опитите да налага решения, в някои случаи в конфликт с местни и национални интереси. Пресен пример е това, което се случи по повод на ратификацията на Истанбулската конвенция например тук, в България. Но във всяка европейска държава левите партии са в опозиция на различни по характер и различни по стил общоевропейски решения, налагани по силата на дясно мнозинство в Европейския парламент и в европейските институции. Предстои да следим хода на евентуалните разговори по този въпрос, но както казах, натрупани са много предразсъдъци на базата на общото минало между тези две формации – БСП и АБВ. И моята оценка е, че трудни ще бъдат разговорите и преговорите на тази основа.


- С какво да си обясним, господин Асланов, натиска от АБВ, защото думите на Георги Първанов днес не са изолирани. Те последваха няколко интервюта на Румен Петков, който говори само в тази насока – за необходимостта от обединение. Даже преди седмица столичен клуб на БСП покани председателя на АБВ Константин Проданов да изнесе лекция. И по този повод председателят на АБВ разговаря с председателя на софийската организация на БСП Калоян Паргов, която известно е най-голямата на левицата. С какво да си обясним този натиск? Той не е епизодичен. Очевидно е, че Георги Първанов идва да сложи, както се казва, „черешката на тортата“ в очакване на реакцията от „Позитано“ 20.
- Аз не знам дали има вече и дали ще има в близките дни подобна реакция. По-скоро не очаквам. Но, ако вие ми кажете, че има реакция, по-скоро ще се изненадам.

 

- Не, няма. Засега няма.
- Мисля, че е логичен този натиск, както го нарекохте, от страна на формация, която не вижда в обозримо бъдеще някакъв шанс за самостоятелен успех и е трудно да се предположи в сегашната ситуация, че би го получила – такъв, какъвто имаше на парламентарните избори 2014 година. БСП очевидно излезе от кризата, от която влезе тогава – в онзи период. В момента е в подем и това вероятно дава самочувствие. То може да не е много основателно, може да не е прекомерно, но самочувствие на ръководството на БСП в момента се чувства по-силно, отколкото беше. В момента като че ли БСП символизира единствената пълноценна алтернатива на управляващата формация ГЕРБ. Тоест има основание БСП да се чувства в момента далеч по-мощна, отколкото беше, когато АБВ беше парламентарно представена, дори беше представена и в правителството в онзи период. Оценката на лидерите на АБВ, че в момента е в доста тежко положение като самостоятелна формация, е реалистична. Но от друга страна, както казах, ако разговорите са на тема европейски избори, има основание да се започне някакъв диалог, защото в коалицията АБВ има партия, която е член и на Социнтерна, и на ПЕС. Това не е самата АБВ, която беше учредена от Първанов, това е друга партия. Тя има символично влияние върху политическия живот, но е част от международното семейство на европейските социалисти и на световната левица, разбира се. Може би ще се опита тази партия да хвърли някакви мостове и да преодоляват противоречията помежду си. Не мога да кажа. Но струва ми се точно този момент защо е избран за тази среща? Трудно ми е да предположа, но точно в този момент аз лично ще бъда изненадан, ако последва много бърза реакция или бърз отговор от страна на БСП.

 

- Дали предложението на АБВ към БСП не е за обединение на усилията за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?
- Ако това е подтекстът, БСП отвори вратата към всички политически формации, които се определят като противници на сегашното правителство, не само към АБВ, и не само към формации, а и към всички граждани, и всички граждански формации в това число. Не мога да кажа. Но по-скоро мисля, че офертата е в пряка реч подадена ръка за политическа коалиция, което поне в близките месеци аз не допускам да се последва от някакви конкретни разговори и консултации.

 

- Един евентуален бъдещ диалог по какъв маршрут би могъл да премине, по какъв път?
- Вероятно по пътя на лични контакти или на спорадични локални действия, каквито са инициативите на този столичен клуб, както споменахте. Но едва ли ще бъдат официализирани, пак подчертавам, в близките месеци. Вероятно това е процес на бъдещето, ще бъде много труден и сложен. Не искам да казвам отсега, че той ще приключи неуспешно, защото всичко е възможно, но за трети път ще го кажа, поне в близките няколко месеца аз не очаквам да започне такъв процес.

 


От категорията

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Как Цветанов предизвика буря във фейсбук с интервю във в. "Преса"

Снимка "Канал 3"-1547733531.jpg

Ако някой се чуди защо са ни вестници - ето за това - за да има памет, за да ...

17 ян. 2019 | 15:57

Велизар Енчев: Кога ще ги стигнем сърбите?

Велизар Енчев: Кога ще ги стигнем сърбите? -1547725933.jpg

Путин е в Белград. Посрещат го като като цар, а той ще направи царски подаръци ...

17 ян. 2019 | 13:51

Георги Йорданов Горбачов ни критикуваше, че сме искали да превърнем България в мини ФРГ, мини Япония

-1546853664.jpg

При конкретните обществено-политически условия у нас успешно се прилагаха ...

16 ян. 2019 | 19:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.