Паметникът на маршал Жуков в Стрелча. Снимка - rusofili.bg.

Гледна точка

За маршал Жуков и за министър Ненчев

11072 | 14 май 2015 | 12:25

Политиците ни много обичат да тичат пред вятъра


Министър Николай Ненчев не харесал паметника на маршал Жуков в Стрелча. Това, разбира се, не е новина. А жалко! Ненчев можеше дори да влезе „сензационно“ в международния информационен поток, ако беше обявил, че го одобрява. Но за това се иска минимум развито чувство за историчност и способност за логически съждения. Другата новина, и то добра, е, че няма да наказват войниците, участвали в почетния караул при откриването на паметника на маршала за 9 май. Защото не са отишли по своя инициатива, а по заповед.


Иска ми се да припомня някои азбучни истини. Всеки министър на отбраната е политическо лице и не е задължително да разбира в детайли от наука и военно дело. Неговата основна грижа е как да осигури пари за армията, но това е друга тема.


Ако бе проумял тази проста истина, Ненчев нямаше да се изкаже неподготвен. Защото новооткритият паметник на Жуков не е политически символ. Той е знак на уважение към един военен гений, макар и противоречив като личност. Зад неговото име стоят сраженията при Москва, Ленинград, Сталинград, освобождаването на Варшава и битката за превземането на Берлин. Без тях нямаше да има ­


9 май и не се знае как щеше да изглежда днес светът. Нашите доморасли политици сега може да отричат, но този факт го признава западния свят.


На 10 май т.г. Ангела Меркел отиде в Москва при Путин и благодари за разгрома на нацизма. Същото направи преди това и германският президент Йоахим Гаук. И Барак Обама отдаде почит на жертвите във войната. Така стоят нещата в света на големите и умните политици. Докато родните бързат твърде услужливо да тичат пред вятъра.


А ние трябва да почитаме и руските, и американските, и английските и всички бойци, които не се върнаха в домовете си през Втората световна. Така както правят културните нации по света. Общината на Виена всяка година гласува отделен бюджет за поддръжка на паметника на Съветската армия в центъра на града, на метри зад двореца Белведере. Той е издигнат в памет на 18 000 руски войници, загинали за освобождението на Виена.


Ами какво да кажем за величествения мемориал на Съветската армия в Трептов парк в Берлин, който бе издигнат от бившата ГДР. Но и днес в обединена Германия там се стичат стотици признателни хора, за да поднесат цветя в памет на загиналите редници. А някой поинтересувал ли се е защо кметството на Париж още не е преименувало малка уличка в самия център на града, както и една от големите метростанции - и двете носещи името „Сталинград“? Защото това е истинската история, която живеем. Но нея може да я разберат само светли умове, а не духовни джуджета.


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37