За министър Радев и упреците на полицейски синдикат към него

Да, трябва да има високи заплати в МВР, но само за тези, които ги заслужават!

За министър Радев, за упреците на полицейски синдикат към него и за заплатите в МВР

10020 | 3 дек. 2017 | 20:15

Няма български гражданин, който да иска служителите на МВР, които по закон трябва да гарантират сигурността ни, да не са достатъчно добре заплатени. Но става въпрос за онези служители на МВР, които наистина бранят сигурността ни.


По повод станалата известна кражба на гориво, извършена от полицейски служители, министър Радев заяви, че при тази ситуация е трудно да постави въпроса за увеличаване заплатите на служителите от МВР.

Полицейски синдикат веднага отправи тежки упреци към министър Радев. Министърът бе упрекнат, че пренебрегва професионализма и морала на работещите в МВР и по един недвусмислен начин противопоставя справедливите им искания с един частен случай.

Според полицейския синдикат министърът е подронил авторитета на служителите от МВР. 

 

Естествено е да си зададем въпроса: кой е прав – министърът или синдикатът?
Аз не бих си позволил да коментирам заплатите на полицаите в България само по принцип. Защо не си позволявам този коментар само по принцип? Защото има полицаи, които дори и тези заплати не заслужават. И това не е неизвестен факт за самите полицаи.

Вярно, много полицаи са достойни служители и заслужават по-високи възнаграждения. Но трябва ли заради тях и високи заплати да получават техни колеги, които нарушават закона?

Не е правилно заради достойните полицаи и недостойните да получават високи заплати. Недостойните не заслужават и един лев заплата. И е редно самите полицаи да започнат да прочистват системата, в която работят. Достойните полицаи знаят много добре, кои са техните недобросъвестни колеги.


В подкрепа на мнението си, ще приведа и конкретни факти. Вярно, може да се приемат и те като частни случаи. Но, както казва българският народ, капка по капка вир става.

Става въпрос за служители от МВР Силистра и начинът, по който те правят експертизи. Т.е. експертизите са тяхната работа, за която получават и своите заплати.


Служителят на МВР Силистра Георги Томов Василев е изготвил експертиза на подписи по ДП 41/2013 по описа на ОСО при ОП Силистра. В тази експертиза Георги Томов Василев трябва да изследва подпис на служител на банка в протокол (използван от банката в търговско дело) от заседание на кредитен съвет за обявяване на кредит за предсрочно изискуем и подпис на лице положен в извънсъдебно споразумение.

 

 

Какво на практика е направил експертът от МВР.

Изследвал е протокол от заседание на кредитен съвет, който е различен, от този, който банката е използвала в търговското дело. А по отношение на подписа на солидарен длъжник в извънсъдебно споразумение е сторил друго – взел е друга експертиза, по друго ДП, за друго лице и само сменил имената на лицата. За зла негова участ забравил да подмени навсякъде имената и оставил следи. Любопитна подробност е, че подписът, положен в извънсъдебното споразумение, е щрихов, а този на лицето е буквен, т.е .нямат нищо общо.

И как реагират другите служители от МВР, които е трябвало да правят проверка след подаден сигнал за начинът, по който въпросният служител прави експертизи?

Ами според техните проверки, включително и от служител на Вътрешна сигурност, няма нищо нередно в това. Накратко, той просто е забравил да замени навсякъде имената, но иначе всичко друго е променил от използвания текст от друга експертиза. С тези проверяващи служители на МВР е бил съгласен и прокурор от ОП Силистра. Е, какво да си мислим, когато става въпрос за документи, използвани от банка в търговско дело и служителят на МВР е направил по описания начин експертиза в полза на банката?

Става въпрос за морал и професионализъм ли? ,,


И така след като дори и за Вътрешна сигурност този начин на правене на експертизи не е проблем, да си мислим, че същият служител на МВР ще промени начина, по който ще прави експертизи е проява на наивност.

 

През 2017 година въпросният служител на МВР заедно с още други двама експерти ще направи експертиза за почерк, назначена по НОХД №333/2016 по описа на ОС Силистра.

Прокурор по това наказателно дело е същият прокурор, който е бил съгласен с резултатите от проверката по работата на Георги Томов Василев за начинът, по който е изготвил експертиза по ДП41/2013г по описа на ОСО при ОП Силистра.


Георги Томов Василев взема експертиза, изготвена във връзка с изследване почерк на лице различно от обвиняемия в НОХД №333/2016 по описа на ОС Силистра. Заменя името му с това на обвиняемия. Така вече „новата“ експертиза трябва да подпишат и подписват другите двама експерти. Тази „нова“ експертиза е предадена в ОС Силистра. В интерес на истината тази „нова“ експертиза е в полза на обвинението. Само че и в този случай Георги Томов Василев забравил да заличи навсякъде имената на лицето, чиято стара експертиза е използвал и да постави навсякъде в „новата“ експертиза имената на обвиняемия. Това не са сторили и другите двама експерти. Експертите не обръщат внимание на някои дати, които присъстват в „новата“ експертиза.

 

Така например те твърдят, че са изготвили експертизата на 06.06.2017 г. В самата експертиза обаче посочват като период на извършване на изследване – 06.06.2016г- 12.06.2016 г. Вероятно това е бил периодът на извършване на изследването на старата експертиза, която те са използвали. Е, за тяхна зла участ обвиняемият подава сигнал до Главния Прокурор. От ВКП изпращат сигнала в РП Силистра. А от РП Силистра изпращат сигнала за проверка във Вътрешна сигурност на МВР.

 

Да, става въпрос за същата онази Вътрешна сигурност, която вече е проверявала Георги Томов Василев и е приела, че в този начин на правене на експертизи няма нищо нередно.

Какво последва? Експертите правят веднага писмено заявление в ОС Силистра, че просто са забравили да заличат името на лицето, чиято експертиза са използвали, но всичко друго е наред. Наред, наред, но явно не всичко е наред.

Обвиняемият в НОХД №333/2016 по описа на ОС Силистра знаейки, че не той е съставил въпросните документи, помолил човека, който ги е съставил, да заяви това в декларация пред нотариус. И съответно приложил тази декларация пред ОС Силистра. Въпреки това експертите продължават да твърдят, че та са прави.

И тук трябва да говорим за професионализъм и морал ли?


И всичко това се развива, защото именно служители на МВР смятат, че няма нищо нередно по този начин да се правят експертизи – вземаш друга експертиза, за друго лице, от друга година и направена по друго производство и просто заменяш имената.


След всичко това трябва да си зададем и въпроса за съдбата на тези граждани, които са потърпевши от подобни експертизи. Та нали благодарение и на такива експертизи някои могат и да бъдат осъдени, макар и невинни!
Къде тук е моралът, къде е професионализмът? Подобно поведение на служители от МВР не подкрепя ли престъпността? Подобно поведение не е ли нечистоплътно?


Ето защо синдикатите на служители от МВР трябва правилно да формулират въпроса за увеличение на заплатите на служителите от МВР. Високи заплати само за тези, които ги заслужават.

Тези, които работят не по правилата на държавата, трябва да са вън от МВР. Няма български гражданин, който да иска служителите на МВР, които по закон трябва да гарантират сигурността ни, да не са достатъчно добре заплатени. Но става въпрос за онези служители на МВР, които наистина бранят сигурността ни. Аз самият познавам много достойни полицаи. Но познавам и други.


Ето защо синдикатите на служители от МВР трябва да бъдат внимателни в упреците си към министър Радев. По-смислено е заедно с него да прочистят редиците на МВР. Така със сигурност ще се освободи достатъчно ресурс както финансов, така и ресурс на доверие за служителите работещи в МВР.


От категорията

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява-1519051089.jpg

Ако трайно свикнем с този институционален сблъсък, политическата атмосфера в ...

19 февр. 2018 | 16:29

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор-1519055989.jpg

Зад Истанбулската конвенция и привидната борба с насилието срещу жени има много ...

19 февр. 2018 | 17:58

Иван Кръстев: ЕС е изправен пред потенциална криза на Балканите и трябва да действа без отлагане

Иван Кръстев-1466780086.jpg

Брюксел още не е готов за живот в свят, където геополитиката се завръща, в ...

21 февр. 2018 | 15:13

Ска Келер: Много българи ми се извиниха лично заради Валери Симеонов

Ска Келер-1518252309.jpg

Това, че само часове след декларацията на НФСБ българското правителство ...

21 февр. 2018 | 14:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018