На венчавка присъстваха високопоставени гости, сред които и Симеон Сакскобургготски

За първи път от 127 г.: Царска сватба в Русия, кумува внукът на Сакскобургготски (СНИМКИ)

5207 | 1 окт. 2021 | 16:51

Венчавката на Георгий Михайлович Романов и съпругата му Виктория се състоя в катедралата "Исакиевски събор" в Санкт Петербург

-1633096375.jpg-1633096388.jpg-1633096359.jpg

За първи път от 127 години сватба в руското царско семейство. Венча се потомък на рода Романови, съобщава БТВ.
Кум бе наследник на българското царско семейство - княз Борис Търновски, който е първороден син на княз Кардам и внук на цар Симеон II. 

 

Наследникът на последния руски император, екзекутиран със семейството си от болшевиките през 1918 г., се ожени днес в Санкт Петербург в присъствието на няколко короновани глави, предаде Франс прес.

Великият княз Георгий Михайлович Романов се венча за италианската си годеница Ребека Бетарини в катедралата "Свети Исаак" в сърцето на бившата имперска столица на Русия на сложна религиозна церемония в присъствието на многобройни чуждестранни гости. На събитието бяха поканени 1500 души, сред които испанската кралица-майка София, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, както и други представители на европейски кралски фамилии.

Георгий Михайлович Романов е роден в Мадрид, Испания. Син е на великата княгиня Мария Владимировна, самопровъзгласила се за наследник на руския императорския трон, и съпруга ѝ, великият княз Михаил Павлович от Русия.

През по-голямата част от живота си е живял във Франция и Испания. Прадядо му, великият княз Кирил Владимирович - братовчед на Николай Втори, успява да избяга от болшевишкото насилие по време на революцията през 1917 г. във Финландия. По-късно той и семейството му се преместват в Западна Европа.

Георгий Романов посещава Русия за първи път през 1992 г. От три години той живее в Москва, където работи по редица благотворителни проекти.
Великият княз се запознава с годеницата си Ребека Бетарини в Брюксел, където двамата работят за европейски институции. Приемайки руската православна вяра, 39-годишната Бетарини, която е дъщеря на дипломат, се прекръщава на Виктория Романовна.

Преди сватбата Романов заяви, че двойката е избрала да се венчае в Санкт Петербург, защото това е първото място в страната, където семейството се е върнало в началото на 90-те години на XX век. „Това място е много, много близо до нашето семейство“, казва той в интервю за интернет сайта Фонтанка.

Санкт Петербур е „историята на Русия“, „историята на Романови“, добавя той. Роденият в Мадрид Георгий Романов е син на великата княгиня Мария Владимировна Романова, обявила се за наследничка на руския имперски трон. Тя е внучка на великия княз Кирил, братовчед на Николай Втори – последния руски цар, който бе екзекутиран със съпругата си Александра и петте им деца от болшевиките през 1918 г.

Последната сватба в Русия на наследник на династията Романов бе тази на Николай Втори и Александра преди 127 години.
Погребани след екзекуцията им на място, държано дълго в тайна от съветските власти, техните останки, както и на техните деца, бяха преместени през 1998 г. в катедралата „Петър и Павел“ в Санкт Петербург.
През 2000 г. членовете на семейството бяха обявени за мъченици от Руската православна църква.

Романов, който е завършил Оксфорд и прекарва голяма част от живота си във Франция, среща Бетарини в Брюксел, където той работи в Европейския парламент. Той е работил и за руския минен гигант „Норилск никел“.

Миналата години Бетарини прие православната вяра и името Виктория Романовна. На церемонията днес тя носеше сватбена рокля с герба на руската империя, избродиран в златисто. Двойката се премести в Русия преди три години, като първо се установи в предградие на Москва, преди да се премести в центъра на столицата близо до Кремъл.

Династията Романови управлява Русия в продължение на 300 години, преди Николай Втори да абдикира през 1917 г., поставяйки Русия на пътя към болшевишка революция, гражданска война и 70 години комунистическо управление.

 За първи път от 127 г.: Царска сватба в Русия, кумува внукът на Сакскобургготски

Венчавката на Георгий Михайлович Романов и съпругата му Виктория се състоя в катедралата "Исакиевски събор" в Санкт Петербург
Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05