По данни на Световния съвет по златото

За първото тримесечие на 2019 г. Русия е най-големият купувач на злато в света

3253 | 23 май 2019 | 17:54

Москва започна усилено да инвестира в злато още през 2014 г., когато бяха въведени първите западни санкции срещу нея заради Украйна


През първото тримесечие на 2019 г. Русия се е превърнала в най-големия купувач на злато в света. Централната банка на страна се е сдобила с над 55 тона от ценния метал, увеличавайки запасите до 2168 тона, съобщава ТАСС, като цитира данни на Световния съвет по златото.

Русия започна усилено да инвестира в злато още през 2014 г., когато бяха въведени първите западни санкции срещу нея заради Украйна. Миналата година са закупени повече от 270 тона или близо половината от количеството, придобито от централните банки по света.

В началото на този месец златните резерви на Русия са на стойност 90 млрд. долара. Специалистите обясняват тенденцията с опасенията от забавяне на световната икономика на фона на ожесточената търговска война между Съединените щати и Китай.

Златото е защитен и предпочитан от руснаците актив и заради постоянната заплаха от нови американски санкции.

„Златото е уникално с това, че притежава функцията на платежно средство и може да се използва при ограничения на плащанията в една или друга валута. Купувайки злато регулаторите диверсифицират държавните резерви и намаляват зависимостта на националните икономики от непостоянството на пазарите“, обяснява финансовият анализатор Сергей Дайнека.

Освен злато руската централна банка купува китайски юани и евро и намалява доларовите си активи и инвестициите в американски държавен дълг. В момента Русия e на пето място в света по златни резерви след Съединените щати, Германия, Италия и Франция. Дори и руснаците да купуват по 270 тона злато годишно, колкото през 2018 г., за достигането на запасите на американците ще са им необходими 20 години, изчисляват специалистите.

Източник: БНР

 


От категорията

Теменужка Петкова: Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес

-1565760938.png

От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да ...

20 септ. 2019 | 08:37

ТЕЦ-Перник: РИОСВ установи, че замърсяването на въздуха в града няма общо с дейността на Дружеството

-1513438542.jpg

Не се крием от никого, открити сме към всички и сме отворени да разговаряме с ...

20 септ. 2019 | 11:16

Аврамова: До средата на декември трябва да приключи ремонтът на три участъка на магистрала „Хемус“

Петя Аврамова-1568985338.png

Това са виадуктите при с. Потоп и „Коренишки дол“ и дясното платно на ...

20 септ. 2019 | 16:02

Петя Аврамова: АМ "Тракия" отесня, ремонтите по "Хемус" приключват до средата на декември!

-1559662759.jpg

В бъдеще предстои да бъде изградена пречиствателна станция в Симеоновград

20 септ. 2019 | 14:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


24 май 2019 | 13:08Американците е съмнително, че имат декларираните златни резерви. Отдавна са разпродали всичко, доларът не е обезпечен с нищо, освен с международен рекет, икономически и военни заплахи към "съмняващите се".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.