След като изгоря блок в Лондон, има натиск от ЕС за промяна в регламента

Забраняват стиропора за саниране на блокове

988 | 12 септ. 2017 | 13:09

Подготвя се наредба забраняваща използването на горими изолационни материали при сгради с височина над 28 м


 

Подготвя се наредба забраняваща използването на горими изолационни материали от рода на стиропора при изграждането или санирането на сгради с височина над 28 м.

 

Според изпълнителния директор на Българската асоциация за изолации в строителството Йордан Николов в момента се разглеждат промени в нормативните изисквания, с които ще се въведе въпросната забрана и по пози начин ще се намалят рисковете от пожари. По думите му, освен това след като изгоря голям блок във Великобритания, изолиран със стиропор, има натиск и от ЕС да се спре използването на изолации от органични суровини, какъвто е стиропорът за сгради нас 28 м.

 

„В повечето държави в Европа за изграждане и саниране при такива блокове се разрешава използването изолации от негорими материали, покриващи изискванията на клас „А“. Само 3 страни в Европа - Италия, Испания и Финландия позволяват да се слага продукти от клас „В“. Ние обаче сме най-либерални, позволявайки - клас „С“ и в това отношение България е единствена“, поясни Николов пред  „Монитор“. Той припомни случаите от миналата година с използването на румънски стиропор, който по документи покривал този клас, като с него бяха санирани високи блокове в Карлово и Бургас. „Проблемът с вносния стиропор от Румъния още не се е решил. Доколкото знам се извършват още проверки. „Правят се изпитания в българска лаборатория на тези стиропори, но това на практика е все едно да пробваме дали нафтата гори. Нали знаете, протоколи могат да се изкарат всякакви. В цял свят стиропорите са в клас „Е“. Всички специалисти знаят, че какво и да се прави с материали от органичен произход не може да се постигне негоримост. Максимумът за тях е клас „D“, само тук румънците са успели да го произведат от клас „C”. Сега едната фирма, вносител на материала вече не се допуска да работи в България, защото има забрана. Другата обаче вдигна цените като задължава строителите да купуват цялата система, а не само материалът“, поясни експертът. „Потребителите трябва да бъдат внимателни“ предупреди Николов. Според него разликата за голям висок блок от 15 етажа, чието саниране струва към 1,3 - 1,5 млн. лв. излиза максимум трийсетина хиляди лева или не повече от 2-3%. Подобна сума е назначителна, а рискът от пожар се увеличава многократно. Причината все още да се използват такива материали е, че при наддаването на търговете фирмите свалят цените, за да вземат поръчката“, смята изпълнителният директор на БАИС. Николов спомена и друг риск - липсата на противопожарни ивици от негорим материал върху изолацията.

 

„Те са задължителни и за по-ниските сгради, изолирани със стиропор. Масово обаче на много места не се слагат, дори на новостроящи се сгради, а не само при саниране на старите“, алармира той.

 


От категорията

Ивайло Московски: България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5G

Ивайло Московски и Роберто Виола Снимка: Министерство на транспорта-1516359232.jpg

Проектите за изграждането на коридори 8 и 10 предвиждат полагане на оптична ...

19 ян. 2018 | 12:53

Теменужка Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока (Видео)

Теменужка Петкова-1502798126.jpg

За АЕЦ "Белене" трябва да изберем това, което е най-добро за ...

19 ян. 2018 | 10:14

Емил Караниколов: Доверието на инвеститорите се завръща

Емил Караниколов. Снимка: МИ-1516282025.jpg

Инвестиции за близо 700 млн. лева и 2700 нови работни места има от края на 2017 ...

18 ян. 2018 | 15:25

Близо 3 милиарда лева от ЕС са планирани в Държавен фонд "Земеделие" за 2018 година

Близо 3 милиарда лева от ЕС са планирани в Държавен фонд "Земеделие" за 2018 година-1516287779.jpg

857,9 млн. лв. са предвидени за развитие на селските райони. По линия на ...

18 ян. 2018 | 17:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018