Димитър Радев получи сребърния звънец от предшественика си Иван Искров. Снимка: БНБ

Обзор

Задава се драма с подуправителите на БНБ

7181 | 16 юли 2015 | 07:55

Новият гуверньор внесе с леко закъснение номинациите в парламента

Димитър Радев получи сребърния звънец от предшественика си Иван Искров. Снимка: БНБ-1436958513.jpgНа церемонията са присъствали петима бивши управители. От ляво на дясно: Васил Коларов, Любомир Филипов, Иван Искров, Димитър Радев, Тодор Вълчев и Светослав Гаврийски. Снимка: БНБ-1436979880.jpg

Предстоящият избор на подуправители на БНБ се очертава като труден и драматичен. Във вторник новият управител на централната банка Димитър Радев обяви, че първата му задача в сряда сутринта ще бъде да внесе в Народното събрание номинации за тримата подуправители. От думите му се разбра, че той ще предложи Димитър Костов за най-чувствителното управление след фалита на КТБ - „Банков надзор“. Кандидатът за управление „Емисионно“ ще е сегашният подуправител Калин Христов, а за управление „Банково“ номинацията ще е на Нина Стоянова, в момента главен юрист на БНБ.


Предложенията на Радев обаче постъпиха едва в 15,33 ч. вчера. Междувременно стана ясно, че посочените от него лица не срещат широка подкрепа сред политическите сили. Засега новият гуверньор може да разчита само на ГЕРБ и БДЦ, които имат 98 депутати от общо 240. Другите парламентарни сили не са обсъждали официално номинациите, но първите им коментари са по-скоро негативни.


„За мен много големият проблем е Димитър Костов. Докато той беше част от кабинета „Виденов“, като финансов министър, се случиха най-многото и тежки фалити на български банки. В момента начело на „Банков надзор“ ни трябва твърд човек, символ на стабилност, който да затегне банковата система“, заяви за „Преса“ Мартин Димитров, зам.-председател на ПГ на Реформаторския блок. Той уточни, че това е личното му мнение.


От БСП също не биха подкрепили предложенията на Димитър Радев в този им вид. Депутатът Румен Гечев заяви, че за тях не е приемливо да се запази почти цялото управително тяло на БНБ. „Имаме политическа декларация от началото на кризата с КТБ, че са необходими дълбоки промени в ръководството на централната банка“, каза Гечев.


От ДПС засега запазват неутрална позиция, въпреки че във вторник всички присъствали 7 депутати от движението гласуваха „за“ Димитър Радев. „Още не сме обсъждали вариантите за подуправители. Вчера обявихме идеята си кандидатите за гуверньор предварително да оповестят екипа си. Така изборът им щеше да се обвърже с бъдещите подуправители. Тъй като не ни приеха предложението, управляващите ни казаха, че са съгласни да остане старата система в УС на БНБ - да работят като отделни единици в сектора си, без да има един обединяващ фактор. Тогава с нищо не променяме недостатъците на старото управление“, заяви за „Преса“ Рамадан Аталай от ДПС.


От Патриотичния фронт също отказват да подкрепят номинациите на Димитър Радев с мотив, че не може хора, бездействали за краха на КТБ, да получат тяхното доверие. „Изненадани сме, че Димитър Костов поема банковия надзор“, призна във вторник вицепремиерът Ивайло Калфин.

 

Радев пое щафетата без медии

 

Димитър Радев встъпи вчера в длъжност като управител на БНБ на мястото на Иван Искров. Церемонията по предаването на властта мина без медии. Информация за събитието бе разпространена от пресцентъра на БНБ.


От нея се разбра, че Иван Искров е благодарил за честта да бъде начело на институцията в продължение на 12 години и е изразил задоволство от навременния избор на нов управител. „Пожелавам ви да отстоявате с твърдост независимостта и достойнството на централната банка, както при обявяване на екипа ви вчера“, казал Искров. Той предал на Радев сребърния звънец, който дава начало на заседанията на управителния съвет.


От своя страна Димитър Радев благодарил на Искров за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката на членството на страната ни в ЕС. Кризата от последната година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна, посочил Радев.

 

Иван Искров с по-голяма заплата от шефа на Федералния резерв

 

Като управител на БНБ Иван Искров е получавал по-голяма заплата от тази на председателя на Федералния резерв на САЩ. Независимият депутат Велизар Енчев разкри във вторник, че Искров е вземал 45 000 лв. месечно - информация, която не беше опровергана от БНБ. Ако заплатата на вече бившия гуверньор се преизчисли в единната европейска валута, сумата излиза 23 008 евро месечно, или 276 098 евро годишно.


В същото време сегашният председател на Федералния резерв Джанет Йелън е получила 201 700 долара през 2014 г. по официална информация от интернет сайта на институцията. Преизчислено по вчерашния курс, годишната заплата на шефа на ФЕД е 184 020 евро.


Иван Искров е вземал много повече и от колегите си в доста по-богати страни като Финландия, Франция, Люксембург и Испания. Информацията за възнагражденията на централните банкери в Европа е на изданието Politico.eu, чиято централа се намира в Брюксел. От нея става ясно, че Искров е вземал 3,5 пъти повече от гуверньора на румънската централна банка.


Велизар Енчев поясни вчера пред „Блиц“, че до 2007 г. управителят на БНБ е получавал 8000 лв. заплата плюс 3000 лв. като член на управителния съвет. А подуправителите са се подписвали срещу 7000 лв. месечно плюс 3000 лв. като членове на ръководния борд. Оттогава заплатите им са скочили близо 6 пъти. Независимият депутат твърди още, че Иван Искров е ползвал и привилегии - почивки в луксозните черноморски бази на БНБ, две служебни коли „Мерцедес“ със специален номер 0001 и високопроходим луксозен джип.


Велизар Енчев изнесе и друга интересна информация - че съпругата на Димитър Костов, номиниран за подуправител с ресор „Банков надзор“, е работила като главен експерт в КТБ със заплата 4085 лв.


ОЗК

От категорията

Марияна Николова: Важно е да гарантираме сигурно и безопасно лято на туристите

-1616145698.jpg

Истината е, че предстои предизвикателен сезон, в който всички трябва да работим ...

20 апр. 2021 | 14:29

Служители на "Топлофикация" засадиха дръвчета и станаха част от кампанията „Враца засажда бъдеще“

Снимка: "Топлофикация - Враца"-1618818751.jpg

Дарихме над 30 декоративни фиданки, които засадихме пред управлението, както и ...

19 апр. 2021 | 10:51

АПИ: Започва поетапен ремонт на над 40 км от първокласния път I-8 Белово-Пазарджик

-1603448401.png

Утре работата стартира в 10 км участък между пресичането с път III-8402 ...

20 апр. 2021 | 18:06

Марияна Николова получи плакет от Варненската туристическа камара

Снимки Министрство на туризма-1618923513.jpg

Николова бе отличена и с грамота от Българската хотелиерска и ресторантьорска ...

20 апр. 2021 | 15:56