Не, няма друга алтернатива за нас освен единствената: членството на Северна Македония в ЕС

Заев: Ако не намерим решение с България, Албания поема сама по пътя към ЕС

5456 | 21 юли 2021 | 22:08

Отлагането на европейското бъдеще на страните от региона, загубата на мотивация, става опасно за всички страни от Западните Балкани, както и за Северна Македония, каза още Заев.


Македонският премиер Зоран Заев заяви в интервю за „Дойче Веле“, че се надява на решение на спора с България с новото правителство в София. Ако това не стане, той пожелава късмет на Албания в продължаването сама по европейския път.

Голямо е разочарованието и травмата сред гражданите след блокадата на европейския път на Северна Македония, но страната няма да търси алтернативи, заяви премиерът в интервю за предаването "Конфликтна зона" на „Дойче веле“. В него Заев говори за шансовете за разрешаване на спора с България, предстоящото преброяване, корупцията в страната и опасността за региона, ако забавянето на евроинтеграцията продължи.

„Оптимист съм, защото по време на последното ни посещение на 17 юни се срещнахме с всички официални лица в България, президента, министър-председателя, министрите и предложихме решения на всички отворени проблеми. И имаше цялостно потвърждение на това, но необходимостта от политическа власт в България остава. Затова съм оптимист и мога да заключа, че продължаваме да бъдем приятелски настроени, защото ние сме първи съседи и е нормално да осигурим по-добро бъдеще на нашите млади хора, да не грешим в тази посока. Затова вярвам, че след сформирането на новото правителство (в София) е възможно решение“, каза Заев.

Въпреки че разочарованието в страната след българската блокада "е много голямо", каза Заев, все пак няма алтернатива за страната.

„Не, няма друга алтернатива за нас освен единствената: членството на Северна Македония в Европейския съюз. А пактът за европеизация на страната ни е най-ценният, най-важният за всички наши граждани. Ние и другите страни от Западните Балкани сме като остров в Европейския съюз. Изцяло сме заобиколени от държави-членки на Европейския съюз. И искаме да продължим и един ден да станем пълноправни членове на Европейския съюз. И това не е защото ние избираме да бъдем в Европейския съюз. Това е заради ценностите. Ние силно вярваме в европейските ценности. Знаете, има много други интереси тук в Югоизточна Европа и на Балканите, от Русия, от Китай, от останалия свят. Но те не предлагат ценности, демократични ценности, те не предлагат европейски ценности", убеден е Заев.

"Пожелавам късмет на Албания"

Отлагането на европейското бъдеще на страните от региона, загубата на мотивация, става опасно за всички страни от Западните Балкани, както и за Северна Македония, каза още Заев.

„Само бъдещето в ЕС ни дава надежда, че европеизацията на страната ще продължи. По-голямо върховенство на закона, по-добра здравна система, европейска образователна система, добра икономика ...", изреди приоритетите македонският премиер.

Дилемата за евентуално разделяне на двете страни все повече е на дневен ред. Европейският съвет вярва, че ще бъде по-лесно да вземе решение за започване на преговори за двете държави в пакет, отколкото поотделно, смята Заев, но за него няма проблем, ако двете страни сега се разделят поради ветото на София.

„Всяка държава заслужава да бъде оценена по нейните резултати. Пожелавам успех и късмет на западната ни съседка, Албания, да продължи по този път, ако тази блокада от България продължи."

Заев отрече информацията, че Северна Македония е паднала на най-ниското място в корупционния списък на Transparency International и че все още има висока корупция сред бивши и настоящи чиновници, включително бившия премиер Никола Груевски.

„Унгарското правителство помогна на Груевски да избяга от Северна Македония и му даде разрешение за пребиваване в Унгария, което според нас нарушава международното право. Сега търсим легален начин да го върнем да излежи присъдата си в затвора", каза той.

„Но много други бивши министри са в ареста или вече излежават присъди в затвора, дори от сегашното правителство. Хора, близки до това правителство, са изправени на съд или вече са в затвора", каза Заев и добави, че Комисията за борба с корупцията, прокуратурата и съдилищата имат пълна независимост.

Заев смята, че преброяването, предвидено за септември, ще бъде успешно и заяви, че резултатите няма да окажат влияние върху вече реализираните права на общностите в Северна Македония.

"Правата на нашите граждани не зависят от преброяването, защото има конституционна гаранция за правата на всички малцинства", каза Заев, като обясни, че това се отнася и до употребата на албанския като втори официален език в страната, съобщава БГНЕС.


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Приключи тридневното гласуване в Русия, управляващата партия води убедително

-1616509732.jpg

“Единна Русия” води с 46% от гласовете. Втора е Комунистическата партия с 21% ...

20 септ. 2021 | 09:05

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45