Премиерите Борисов и Заев, заедно с министър Османи и вицепремиерът Димитров

Външният министър се надява помощта на Германия за Скопие да продължи

Заев е песимист, а Османи - оптимист за разрешаване на спора със София преди изборите в България

3068 | 4 ян. 2021 | 17:55

"Изборите са неподходящ момент за разрешаване на такива политически чувствителни въпроси. Често казвам, че не мога да разбера проблема," заявява премиерът на Република Северна Македония


Въпреки нерешените въпроси с България, както и председателството на Съюза на Португалия, която не е поставила разширяването като един от приоритетите си, външният министър на Северна Македония Буяр Османи е оптимист по отношение на провеждането на първата междуправителствена конференция за стартиране на преговорите на страната с Европейския съюз. Очакванията му от Португалия са положителни, но също така той се надява помощта на Германия да продължи, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“, цитиран от Агенция "Фокус".

„Очакванията са големи и за португалското председателство. Знаете, че председателствата функционират в рамките на триада, т.е. три председателства, които координират дейности, насоки и политики, така че очаквам Германия да продължи ангажимента си. В бъдеще ще работим в тясно сътрудничество. Изпращаме наш дипломат в Португалия, за да бъде в тясна комуникация. Ще продължим комуникацията с останалите държави-членки паралелно с комуникацията с Република България“, заяви първият дипломат на Скопие.

Османи отбеляза, че все още не е договорена среща с българския си колега Захариева, но заяви, че днес ще прави координация с премиера Зоран Заев и всички участващи в този процес, за да се определи динамиката на дейностите за намиране на решение на спора с България възможно най-скоро.

Премиерът Зоран Заев пък заяви, че стратегията продължава да се изгражда, но за разлика от Османи не очаква никакъв напредък в скоро време.

„На първо място, изборите са неподходящ момент за разрешаване на такива политически чувствителни въпроси, особено въпроси, които поне нашата страна не може да определи къде е проблемът. Често казвам, че не мога да разбера проблема. Мога да разбера възгледите да говорим дори за миналото, защо не, миналото зависи преди всичко от историците, ние политиците трябва да отворим бъдещето, но определено това не означава, че не трябва да полагаме усилия и сега. Размених послания и поздравления с всички министър-председатели, за да си пожелаем щастлива Нова година, разбира се и с министър-председателя на Република България“, каза Зоран Заев.

След блокадата на Македония за започване на преговори с Европейския съюз от страна на България, остава несигурно кога Скопие може отново да попадне в дневния ред за разширяване на Европейския съюз. В същото време не се очаква отворените въпроси с България да бъдат извадени от задънената улица до парламентарните избори у нас през март тази година.

 


От категорията

Властите в Скопие: София не е изисквала българите да бъдат вписани в Конституцията

Заев и Пендаровски обявиха, че няма нужда от промяна на Конституцията заради българите-1604014754.jpg

От Министерския съвет в Скопие обявиха, че Македония е „гражданска държава и ...

5 март 2021 | 19:28

Жириновски с мрачна прогноза: Противопоставянето между Русия и САЩ ще завърши с война в Украйна!
(Видео)

Владимир Жириновски Кадър: YouTube-1614964355.jpg

Лидерът на ЛДПР припомни и предложението си за излизане от Парламентарната ...

5 март 2021 | 19:12

САЩ забраниха на украински милиардер да влиза в страната
(Видео)

Игор Коломойски-1614980089.jpg

Според Държавния департамент Игор Коломойски е участвал в значителни ...

5 март 2021 | 23:32

Европейската комисия: Страните от ЕС имат право да купуват „Спутник V“
(Видео)

-1611749068.jpg

Говорителят подчерта, че като разрешат използването на руски или китайски ...

5 март 2021 | 15:42