Повечето медии наблягат на думите му, че "приятелството с България е дълбоко и искрено"

Заев през „Фейсбук“ поиска прошка от Борисов (Обзор на македонските медии)

2935 | 10 авг. 2018 | 17:25

Според медиите в Скопие в България не стихват реакциите, че Зоран Заев си играе с историята, която не му принадлежи


Агенция "Фокус"

„Македонският премиер Зоран се извини на премиера на България Бойко Борисов, както и на „приятелите и братята българи“, чрез своя „Фейсбук“ за думите, изречени в интервю на 1TВ на 4 август, че Илинденското въстание е македонско“, пише скопското издание „Курир“. Според „Курир“ постът на Заев е дошъл по-малко от 24 часа след предупреждeниeто на Бойко Борисов, че България ще си каже мнението, когато дойде ред на присъединяването на Македония към ЕС. Изданието „Курир“, което се смята за близко до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, публикува цялото извинение на премиера Заев от неговия профил във „Фейсбук“.

Електронното издание  на Нова ТВ обобщава в заглавие „След изявленията за Илинден Борисов се закани, а Заев твърди, че било невнимание“. Изданието отбелязва най-важните моменти в покаянието на Заев, като акцентира върху помощта, която до момента Македония е получила от България и от опитите за първи път да се честват общи празници.

Нова ТВ припомня, че твърденията на Заев за македонския характер на Илинденското въстание предизвикаха остра реакция в българското общество и откровени обвинени към македонския премиер. Нова ТВ отбелязва реакцията на лидера на опозиционната БСП, който настоя българския премиер да поиска обяснение от Заев, както и отговора на външния министър Екатерина Захариева, че Илинденското въстание дори географски да е македонско, исторически е българско. Според изданието интелектуалците в България искат София да привика македонския посланик и да изпрати протестна нота.

Вестник „Нова Македония“ се спира на твърденията на Заев, че приятелството с България е дълбоко и искрено.

„Слободен печат“ извежда в заглавие „Зоран Заев: С България споделяме истинско приятелство“.

По подобен начин електронното издание „Civil media” твърди, че Македония и България имат искрено приятелство и искрено сътрудничество.

Електронното издание „Фактор“ извежда в заглавие заключението, направено от българските медии - „Заев се извини на България и на българите“. Изданието припомня мнението на българския премиер Борисов, че всичко, което казва Заев, е за негова сметка.

„Плюс инфо“ пише: „Борисов до Заев: два пъти мисли, пък след това кажи“. Изданието цитира българския премиер, който е препоръчал на македонския си колега да бъде по-внимателен и по-прецизен и го съветва да мисли два пъти преди да говори.

„IPortal” вади в заглавие „Заев: Драги братя от България, искрено изграждаме приятелство, което няколко десетилетия бе изгубено“.

Според „Press 24” „Заев се обясни във „Фейсбук“: В лицето на България намерихме своя приятел и брат.

Опозиционното електронно издание „Република“ посвещава дава текста на случилото се около Илинден. Първата публикация е озаглавена „Заев се извини на българите, защото казал че Илинденското въстание е македонско“, а във второто се твърди „Борисов му се закани на Заев с вето за ЕС“.

Темата за искреността на българското приятелство и помощта от България е изведена в отделни публикации в „Независен“, телевизиите Канал 5, Телма и Сител, Бриф, Вечер, МK News,МКД, Стандарт, Denesen, телевизията, в която Заев даде интервюто - 1ТВ, ТВ21, А1Оn, „Локално“, „24 вести“.

Според македонския „Фокус“ в България не стихват реакциите, че Зоран Заев си играе с историята, която не му принадлежи.

 


От категорията

Борисов скастри актива на ГЕРБ: Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя! (ВИДЕО)

Снимка БГНЕС-1547984901.jpg

Ако не си почистите обаче къщичките по места, това ще избие. Дали в суджук или ...

20 ян. 2019 | 13:41

Десислава Радева с "наранено его" - Борисов не я смята за "първа дама"!

Десислава Радева, Борисов-1548068988.jpg

Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на ...

21 ян. 2019 | 13:07

Борисов отказа участие в икономическия форум в Давос заради отсъствието на Тръмп и Макрон

Борисов няма да участва на икономическия форум в Давос заради отсъствието на Тръмп и Макрон-1548099399.png

Българският министър-председател е преценил, че няма смисъл да участва и да се ...

21 ян. 2019 | 21:35

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегли исковете си срещу граждани, нарекли го смешник

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегли исковете си срещу граждани, нарекли го смешник-1548097696.jpg

Преди около месец в групата „Истината за Стара Загора” с 40 000 членове кметът ...

21 ян. 2019 | 21:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.