Снимки: Пресцентър

Външният ни министър пожела успех на Хърватия в първото ѝ председателство на Съвета на ЕС

Екатерина Захариева: Европа трябва да бъде глобален политически играч

1302 | 14 ян. 2020 | 17:20

"Политиката за разширяване е в общ интерес на държавите-членки и на тези, които се стремят да станат част от Съюза", каза тя

Снимки: Пресцентър -1579016117.jpg-1579016137.jpg

За по-голяма роля на Европейския съюз на световната сцена призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия в София, посветена на представянето на Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на министерство на външните работи.

 

„Мотото на Хърватското председателство – „Силна Европа в свят на предизвикателства“, е близко до българското – „Съединението прави силата“. Вярвам, че трябва да сме заедно и Европа да е глобален политически играч. Крайно време е Европа да мисли мащабно“, заяви Екатерина Захариева.

 

Форумът, на който домакин бе посланикът на Хърватия Ясна Огняновац, бе организиран от „ПанЕвропа България“ със съдействието на Представителството на Европейската комисия в София и Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“.

Като председател на Съвета на ЕС Хърватия ще работи по четири приоритета - Европа, която се развива, Европа, която свързва, Европа, която защитава и Влиятелна Европа.

 

Екатерина Захариева изтъкна предизвикателствата, пред които е изправено Хърватското председателство – новият състав на европейските институции, Брекзит,  въпросите на сигурността и разширяването на ЕС. „Когато говорим за влиятелна Европа, не бива да разбираме само финансовото измерение, но и активността, необходима за вземане на решения - както при кризи, така и за начертаване на ясни бъдещи приоритети и архитектура на сигурност в света и Европа“, заяви вицепремиерът.

Тя благодари на Хърватия за продължаването на един от водещите приоритети на Българското председателство – европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

 

„Европейската перспектива е политика от общ интерес не само на тези, които се стремят да бъдат членки на ЕС, но и на държавите членки – изтъкна министър Захариева. - Сигурността и просперитетът на тези страни са свързани със сигурността и просперитета на всеки европейски гражданин.“

Външният ни министър подчерта, че бъдещата преговорна рамка за членство в ЕС трябва да бъде приобщаваща, а не изключваща, както и че нейното обсъждане не бива да означава отлагане на поканата за започване на преговори с Албания и Република Северна Македония. 

„Присъединяването обаче е отговорност не само на ЕС, но и на държавите, които се стремят към членство в Съюза“, заяви Захариева и допълни, че реформите по пътя към членството са жизненоважни за гражданите на тези страни.

 

Българският вицепремиер увери посланик Огняновац, че тясната координация между София и Загреб ще продължи и в качеството на България на съпредседател на Берлинския процес заедно с Република Северна Македония тази година. Екатерина Захариева подчерта, че голяма част от приоритетите, по които се работи, са общи – транспортна, енергийна и дигитална свързаност, както и свързаност между хората. Тя изтъкна два от водещите приоритети по време на председателството на Берлинския процес – „Помирение чрез обучение“, насочен към насърчаване на взаимното опознаване на младите хора от региона, както и „Зелена Европа“.

 

Външният ни министър пожела успех на Хърватия в първото ѝ председателство на Съвета на ЕС и потвърди, че може да разчита на пълната подкрепа на България.


От категорията

Нинова гони Александър Паунов от парламентарната група и лявата коалиция (ВИДЕО)

-1594726604.png

Никой няма право да използва партията за корпоративни интереси, подчерта ...

14 юли 2020 | 14:35

Иван Гешев: Радев подкрепи бегълците от правосъдието

-1593603937.png

Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската ...

14 юли 2020 | 12:07

Протестът ескалира - вандали разбиха входа на бившия Партиен дом, но напрежението бе овладяно

Снимки БТВ-1594758723.png

Двама младежи се изкачват по балкона на сградата и разпъват трансперант с ...

14 юли 2020 | 23:18

МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

Сн. МВнР-1594753318.png

Интерактивната карта e достъпна по два начина – от началната страница на сайта ...

14 юли 2020 | 22:00