Захарова: Западът, с участието на България, се опитва да окаже натиск срещу Русия

Тя напомни, че традиционно дипломатите подкрепят в съда граждани на своите страни

Захарова: Западът, с участието на България, се опитва да окаже натиск срещу Русия

26257 | 2 февр. 2021 | 16:15

На делото в Московския градски съд срещу Навални пристигнаха дипломати от различни страни - САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия, Швейцария, отбелязва говорителката на руското Външно


Западът се е саморазобличил в опита си да сдържа Русия и да окаже натиск върху съда с присъствието на западни дипломати, включително български, на съдебния процес срещу Алексей Навални.

 

Това написа във Фейсбук говорителят на руското министерството на външните работи Мария Захарова, цитирана от БГНЕС.

Тя напомни, че традиционно дипломатите подкрепят в съда граждани на своите страни.

„Появата на дипломатите в съда срещу Навални не е просто намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Това е саморазобличаване на нелицеприятната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите да сдържа Русия. Или това е опит за психологически натиск върху съда?“, посочи Захарова.

„Не изключвам, че те в немалка степен са загрижени и за съдбата на налетите натовски, например, британски и американски, милиони в незаконна дейност на руска територия - ще се наложи да пишат доклади за какво са похарчени“, добави тя.

На делото срещу Навални в Московския градски съд, по данни на информационните агенции, пристигнаха дипломати от различни страни - САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия, Швейцария, отбелязва Захарова.

 


 

Присъствието на чуждестранни дипломати на процеса срещу Алексей Навални означава, че те изразяват солидарност с него и го подкрепят „като свой“. Това заяви заместник-председателят на Държавната дума Пьотър Толстой във вторник в ефира на предаването “Время покажет” по Първи канал.

“Фактът, че западните дипломати седят днес в Московския градски съд, означава само едно, те подкрепят Навални като свой. Те дойдоха там, за да изразят своята солидарност с него”, каза той.

Толстой също така добави, че многократно е призовавал западните си колеги в ситуацията с Навални да оперират с факти, а не с мнения. “И фактите са изложени в документите на процеса”, каза той.

Американското посолство в Москва заяви, че присъствието на дипломати на процеса срещу Навални е стандартна практика.

 

Симоновският районен съд на Москва разглежда в сградата на Московския градски съд искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Алексей Навални да бъде заменена с ефективна. Прокуратурата обяви, че ще подкрепи искането. Аргументът за това е, че Алексей Навални многократно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение "подписка".

Навални беше докаран в съда от СИЗО-1 "Матроска тишина". Според РИА Новости, в съда се намират наблюдатели - представители на 18 държави, сред които САЩ, Канада, Швейцария, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Чехия, Великобритания, Латвия, Полша и Австрия. Първоначално, РИА Новости съобщи, че сред дипломатите в съда е бил и български представител.

 

Делото бе насрочено за 10 ч. московско време днес, но след това бе отложено за 11 ч. по молба на адвокатите на Навални, които поискаха да им се предостави време да съгласуват позициите си с подсъдимия. В съда около 9.40 ч. влезе и съпругата на Навални - Юлия, която вчера бе осъдена на глоба 20 000 рубли (220 евро) за участието си в протестите.

 

Руският опозиционер беше осъден през 2014 година за присвояване на финансови средства на 3 години и половина години затвор, с 5-годишен изпитателен срок. Навални бе задържан на 17 януари т.г. на летището в Москва на връщане от Германия, където бе на лечение в продължение на 5 месеца. В момента Навални излежава 30-дневна административна присъда за нарушаване на условната присъда.

 

 


Намери своята история

От категорията

Марк Зукърбърг: Правят се координирани опити да се оклевети Фейсбук

-1532670666.jpg

По-рано редица световни медии публикуваха нова поредица от разследвания. Те ...

26 окт. 2021 | 10:20

Климатичните промени заплашват да спрат производсвото на шотландско уиски към 2080 г

-1635233634.jpg

Проучване на Юнивърсити Колидж Лондон установи, че задаващата се топлина и ...

26 окт. 2021 | 10:31

Нова Зеландия въвежда задължителна Covid ваксинация във всички фирми

Джасинда Ардърн-1614591689.jpg

Ардърн отбеляза, че няма да има религиозни изключения от това правило, като ...

26 окт. 2021 | 10:45

Съпругата на Болдуин с първи думи след трагедията: Сърцата ни са разбити

Сн. БГНЕС-1635234206.jpg

Сърцето ми е с Галина, с нейния съпруг, 9-годишния й син, тяхното семейство и ...

26 окт. 2021 | 10:42