Мая Манолова в импровизираната си приемна във влака София-Варна

Една комедия на абсурда се разиграва пред очите ни от няколко дни

Закъде пътува Мая Манолова

12030 | 6 ноем. 2018 | 17:27

Героизирането на Манолова продължи с евтин пиар, според който низвергнатата от властта многострадална Мая, оставена без кола, трябваше да се метне на първия, специално излъскан за целта влак, за да сее надежда за онеправданите от цялата страна.


Анастас Добрев
Гласове

Една комедия на абсурда се разиграва пред очите ни от няколко дни. В главната роля е омбудсманът Мая Манолова. А топката й вдигна ГЕРБ, като я остави (що за коварство!) без неполагащите й се кола и охрана от НСО. От тази битова несгода Манолова си извая образа на мъченица, на едва ли не майка Тереза, жестоко наказана от властта заради безграничната й любов към народа. Хор от оплаквачки раздуха жаравата на скандала, белким заприлича на кладата на Жана Д’Арк.

Героизирането на Манолова продължи с евтин пиар, според който низвергнатата от властта многострадална Мая (всъщност назначена на този пост от Бойко Борисов!), оставена без кола, трябваше да се метне на първия, специално излъскан за целта влак, за да сее надежда за онеправданите от цялата страна. По суша, въздух и море, не може нищо да я спре! Накъде обаче пътува влакът на Манолова в по-широкия политически смисъл, стана ясно на втория ден от трагедията. Изведнъж от телевизионните селения, като същий Deus ex machina, се спусна баш юнакът Слави Трифонов, за да дари на клетницата и кола, и шофьор. Зер, без тия две екстри може ли да се робува на справедливостта? Улисани в евтината драматургия, двамата осветиха връзката си, за която отдавна се шушука в столичния микрокосмос. А именно, че Манолова е част от новия политически проект на олигархията, наречен „партията на Слави“, в който й е отредена ключова роля - я на кандидат-президент, я на премиер, при бъдещи избори.

 

Олигархията отдавна работи за наследник на изхабения Борисов. И реши да заложи на също толкова зависим шоумен, но с гарантирана телевизионна аудитория. Разправят, че структурите му по места вече били изградени, също както навремето от нищото се пръкна ГЕРБ. В общи линии се следва същият модел, партийна гарнитура със силно зависим таран, който да бъде държан под контрол. Въобще, олигарсите и техните силови покровители не се отличават с Бог знае какво въображение. Но затова пък са прагматични. Залагат на сигурно. То и народът не е от най-хитрите. Който не е пробвал, той не го е излъгал. От известно време към проекта са привлечени дежурни интелектуалци, политолози и социолози, които обговарят и „измерват“ една наглед несъществуваща формация, като редом с това упорито помпат рейтинга на омбудсмана. И тя се раздава. Позволиха й да отбележи няколко точки срещу монополите и частните съдебни изпълнители, помогна на властта с "икономичен" закон за хората с увреждания, но в по-голямата си част дейността й бе откровен пиар – пижамено парти в подкрепа на онкоболни деца, козунаци за бедни по Великден и тем подобни.

Мая Манолова бе фаворитката за президент на определен кръг в БСП още през 2016 г., когато Корнелия Нинова обърка играта с изненадващата кандидатура на Румен Радев. Оттогава тази клика, нарекла се „вътрешна опозиция“, не спира да интригантства срещу соцлидера с цел омаломощаване на партията, нейното овладяването и, защо не, евентуално бъдещо съдружие с новия проект на олигархията, пардон, на Слави.

По всичко личи, че БСП е отписана като алтернатива на ГЕРБ и усилията на олигархията и нейните политически лобита в разните партии, сега са насочени към изграждането на псевдоалтернатива, която хем да изглежда нова, хем да я кара постарому, сиреч в услуга на капитала.

И ето я Майчето, пътува дръзновено с влака към светлото и още по-справедливо бъдеще. За тези, които са я назначили. А народът се връзва на тоя пошъл спектакъл, прелива от възторг и обещава да гласува за нея някой ден.

Всъщност причина за възторзи няма. Националният омбудсман разполага със служебни коли, извън „отнетата“ на НСО, с годишен бюджет от 3 млн. лева и немалък екип от сътрудници. В столицата и в страната. Така че няма пречка да си върши спокойно работата. Ако желае. Другото са циркове. Суетни пози на жертва, която си проси политическо доверие чрез съчувствие. Емоционален шантаж.

Впрочем Манолова не от днес играе тази лицемерна игра – леви идеи, десен джоб. Още през 2006 г. тя беше основен вносител на поправката „Ванко 1“ в Наказателния кодекс, с която бе значително намалено наказанието за склоняване към проституция в някои случаи и която позволи освобождаването на рапъра Иван Главчев - Ванко 1, осъден на 12 години затвор за сводничество. Флиртовете й с криминалния свят не свършват дотук. Още преди да начене политическата си кариера като депутат от БСП, юристката, разправят, извършвала някои адвокатски услуги за т.нар. „братя Галеви“, изпарили се безследно през 2012 г.

Благодарение на личен пиар и близостта й с тогавашния лидер на партията Сергей Станишев, постепенно Манолова си изгради образа на работлива „пчеличка“, а благодарение на личните си качества се превърна в парламентарно острие на БСП. Но дойде Нинова и пчеличката остана без гръб. Съжителството й с недолюбвания в партията „натовец“ и бивш военен министър Ангел Найденов я поставяше в неизгодни позиции и тя по естествен път бе привлечена да работи срещу собствената си партия. Борисов използва личната й фрустрация и я направи омбудсман, като изрично разпореди на парламентарната си група да я подкрепи. Пак той настоя депутатите му да гласуват предлаганите от Манолова законови промени, с които бе ограничена дейността на частните съдебни изпълнители и бе забранено прехвърлянето на фалирали фирми на клошари, преди да са изплатили дължимите заплати на работниците си. Двете най-големи червени точки, донесли й славата на защитник на бедните и онеправданите. Въобще, ако не беше близостта й с Борисов, омбудсманът нямаше да е това, което изглежда.

Не по-читав изглежда новият локомотив, на който Манолова смята да се метне. Шоуменът Слави Трифонов също има своята скандална политическа предистория. През 2009 г. пред в. „Уикенд“ тогавашният премиер Бойко Борисов публично призна: „Слави Трифонов искаше 50% влияние в ГЕРБ. В смисъл, че ако трябва да определим двама министри, единият да го каже той, другият – аз”. От думите на Борисов стана ясно, че той посякъл мераците на водещия, обяснявайки, че това не може да се случи в партията му. Както знаем, тя си е лично негова.

Борисов разкри и друга афера на Дългия. Докато бил кмет на София, Трифонов го занимавал с негов имот до хотел „Кемпински-Зографски“. Шоуменът искал общината да смени предназначението на имота, но също не го огряло. В градоустройствения план на София теренът бил одобрен за градинка и предназначението му не можело да се променя.

А сега си представете - ако преди десет години, в качеството си на обикновен тв водещ, Трифонов е действал така, какво ли ни чака в случай, че вземе властта.

Днес тези двамцата – „самоотвержената“ Мая и „работодателят-благородник“ Слави, се самопредлагат за спасители на нацията. Единият организира „кастинги“ за парлама, другата обидено препуска с влака, докато трети, невидими ръце правят залози за бъдещето. Бареков беше по-талантлив. Три в едно: партиен лидер, шоумен и речевит Гочоолу. В новия влак на олигархията има вагон с оркестър, купе със сценаристи, вагон-приемна за Мая. И, разбира се, ВИП-купета за кукловодите.

Затова, заговори ли се за нови партии, първо се вгледайте в техните стари лица. Да не кажете после, че не сте знаели.


От категорията

Калоян Методиев: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт"! Освиркват ги!

-1555323370.jpg

В следващите седмици нещата ще ескалират - това е закономерното следствие от ...

21 апр. 2019 | 08:01

Евгений Дайнов: Ако БСП и ГЕРБ имат еднакви резултати, ще има трусове в управляващата партия

От Бойко Борисов вече няма страх – той е рязко намалял, смята Евгений Дайнов-1555687030.png

Трусът щял да е в „чиновническата маса на ГЕРБ, а чиновниците са страхливо ...

19 апр. 2019 | 16:51

Руско издание: Сътрудничеството между Москва и Пекин пречи на американските стратези

Сътрудничеството между Русия и Китай е трън в очите на американските стратези-1550478861.jpg

Вашингтон се опитва да сблъска интересите на двете страни не само на ...

24 апр. 2019 | 18:06

„Взгляд“: Ще успее ли Зеленски да накаже виновните за войната в Донбас?

-1556102320.jpg

Най-сериозните загуби по време на конфликта украинските военни понесоха край ...

24 апр. 2019 | 13:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


7 ноем. 2018 | 09:16Лицемерие и дебелоочие от шведския превод на жената обществен защитник , яростен защитник на Истанбулската конвенция Пламен Пасков Не вярвам на образа с ореол и ангелски крилца на Маяма Нолова и съм силно резервиран за твърдението, че помага на хората. Не съм забравил нито кой е мъжът й, нито че се мъчеше да прокара Конвенцията и обвини 1 2 от българските мъже за насилници. Обаче, тия дни алчният и безскрупулен сребролюбец Горанов й изписа веждите с един единствен акт на непомерна гербава тъпотия. Разбира се, гладният български народ не бива да плаче, че госпожа Манолова, която има месечен бюджет от 250 000 лева, месечна заплата от почти 10 000 лева и месечно дава само за фризьор сума равна на пенсиите на 3 села старци е останала без кола, все пак нали учиндолският чалгаджия е осигурил и возило и шофьор. Аман вече от тая презадоволена, несменяема амортизирана върхушка! Аман вече от цинизми на гърба на гладния народ! Александър Ресиловски, Ф


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


6 ноем. 2018 | 23:42https: www.segabg.com category observer shouto na maya


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Royal Ranger


6 ноем. 2018 | 18:22Ах, тази Мая! Това, което ни се предлага дни наред като чудо невиждано е съвсем нормално за политиците в някои други страни. Нали знаете, че в Швейцария например е нормално президента да пътува с влак.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


6 ноем. 2018 | 18:00Ееех немат спирка лизачите на задника на байхУЙя...а видят, че некой Му дръпне в % те одобрение и целата л@й нометна машина се включва ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.