Зам.-министър Атанас Запрянов Снимка: бТВ

Атанас Запрянов посочи, че заради обучението на пилотите може да се наложи закупуването на още ракети

Зам.-министърът на отбраната: Българските F-16 ще имат всички способности

1739 | 11 юли 2019 | 17:05

Офертата на САЩ е валидна до 4 септември, затова ратифицирането на договора трябва да се случи в лятната сесия на Народното събрание


Ден, след като правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребителя F-16 Блок 70, в публичното пространство се появиха разнопосочни коментари. Според някои нашата страна се е задоволила с орязан до безполезност пакет. Епицентър.бг  пък публикува протокола, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16 

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни пред bTV основните параметри на постигнатото в преговорите, преди договорът за доставката на самолетите да бъде подписан.

Пакетът от въоръжение и оборудване

Запитан кое е реалното число на инвестицията, която ще се прави – споменатите от президента 3,4 млрд. лв. или обявените вчера 2,1 млрд. лв., заместник-министър Запрянов обяви, че по-голямото число, което се базира на съобщението от Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната надхвърляло това, което ние сме поискали при първоначалното запитване до всички държави (Италия, Швеция и САЩ) и отново повтори, че става дума за таван на покупката.

Впоследствие заради тази възможност ние сме поискали повече от първия заявен пакет и в така наречения LOA (Letter of acceptance) проект на договор преговарящите от българска страна са увеличили някои от линиите по пакета.

 

Поискан е още един резервен двигател и боеприпаси, част от полученото оборудване, което и сега е в договора за пилотите за пилотите и резервните части са повече от тези в исканото за предложение”, обясни заместник-министърът.

По повод заявеното от президента опасение, че в пакета липсват част от високоточните оръжия и лазерно управляеми муниции и нашлемни системи Запрянов беше категоричен, че след преговорите няма ликвидирани позиции по отделните елементи от оборудването и въоръжението, които да бъдат повод да се каже, че сегашния пакет е различен от това, което е поискано в началото на конкурса.

Единственото е намалението на ракетите Sidewinder за близък бой – от 24 на 12. Но в договора е предвидено в хода на изпълнението резервите по другите пера да бъдат използвани и броят на ракетите – увеличен. Цялото въоръжение в пакета, което е водено от ген. Стойков (командир на ВВС) и неговите специалисти в неговия екип, позволява както носенето на дежурство по Air Policing (мисия по охрана на въздушното пространство на НАТО от самолети нарушители-б.а.) и обучението на пилотите.”, подчерта той.

Запрянов призна, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се купуват повече ракети.

 

„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение с тактически, оперативен и стратегически резерв управляемо оръжие, защото това е оръжие инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и техническо обслужване”, подчерта зам.-министър Запрянов.

Преговорният екип е осигурил повече нашлемни устройства и костюми от първоначално заявеното, аргументира се той.

„Не бива да говорим без да имаме необходимата информация и да правим внушения, че взимаме самолет без никакви способности. Самолетът като бордови системи за управление на оръжията разполага с всички кодове и системи за управление, които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще си купим в перспектива. Ние няма да доплащаме доинсталиране в системите за управление на оръжията. Той е многоцелеви”, подчерта още Запрянов.

Обучението на пилотите

Подготовката на пилотите е изцяло осигурена, като ще бъде осигурен престоят не само за тях, но и за семействата им в Америка и ресурсът, който е заделен, е както за американските пилоти. Това осигуряване ще е за сметка на българската държава.

„Ние им възлагаме да управляват такава скъпа бойна платформа и нямаме право да правим икономии от психиката на хората, да не мислят за битови проблеми и за семействата, които са вземали с тях там.”, заяви заместник-министърът. Според него обучението ще отнеме година и половина.

Инфраструктурата

Ремонтът на инфраструктурата на летище Граф Игнатиево, за да бъде готово да приеме новите изтребители, ще бъде за сметка на българските власти. „Нямаше задължение към държавите да ни строят и базите”, отбеляза Запрянов. Колко ще струва инвестицията за инфраструктурното обновяване засега не се обявява.

Изискването е руската и натовската техника да са отделени. „Оказа се ,че както имаме към съветските системи задължения да опазваме тайната и до ден днешен и за ракетите и за самолетите имаме не по-малки задължения да опазваме тайната на оборудването и авиационните средства, криптото на самолетите на НАТО, цялата тази техника, която има софтуер „Линк 16” и криптирано радио не може да бъде съхранявана, без да се изпълнят изискванията на НАТО и производителя. Трябва да се предвидят системи за наблюдение и физически достъп които да гарантират, че това изискване се изпълнява”, обясни зам.-министърът.

Отстъпката

60-те милиона долара, за които вчера военният министър обяви, че е изпратена нотификация от Държавния департамент към Конгреса са по програмата за чуждестранни военни продажби и България сама може да определи за какво да бъдат изразходвани средствата.

Запрянов загатна, че с този финансов ресурс може да се купи още въоръжение: „Ние говорим за пакетна цена от 1,256 млрд. долара. Държавният департамент е отправил предложение към Конгреса да оцени възможността по ФМФ за България да бъдат отделени до 60 млн. долара по тази програма , защото с тези 60 млн. ще е нашата изненада. Ракетите ни може да станат не 24, а 48.”.

Времевата рамка

Офертата на САЩ е валидна до 4 септември, затова ратифицирането на договора трябва да се случи в лятната сесия на Народното събрание и след това ще се пристъпи към изпълнението на договора и ще се създаде щатно проектно звено в Министерството на отбраната, което да придвижи проекта.

Парите ще бъдат в специална сметка и американското правителство ще купува от наше име техника и обучение на персонала, обясни Запрянов.

„В Министерски съвет се прие решение и има доклад на финансовия министър с предложение да се актуализира бюджетът на държавата, за да се плати накуп. Ние ги слагаме в наша българска сметка в Агенцията за международни продажби, но има опция това да е финансова операция, в която Министерство на финансите да ги сложи в банката на резерва, да носят лихви за времето, в което стоят там. От 2,1 млрд лв от тях, например, 50 млн. са за обучение, останалите си стоят в сметката – тези пари са български. Те не могат да ги използват за друго, става съгласувано използване с българската страна и американското правителство. Ние сме влезли в договор с американското правителство да купува от американското правителство и да ни обучава пилотите.” 


Постигането на оперативна готовност на самолетите за носене на дежурство и участие в учения трябва да бъде през 2024 г., както е записано в проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание.

Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, подчерта Запрянов.

Индустриалното сътрудничество

Ще бъде изграден учебен център във военновъздушното училище в Долна Митрополия на стойност 3 млн. долара с тренажори на F-16 блок 70 за обучение на летци и техници, има и проект за производство на дронове.

Но този въпрос ще се решава между Министерство на икономиката и БАН, стана ясно от думите на зам.-министър Запрянов.

 

Габриела Наплатанова/ БТВ

 


От категорията

Цветанов: С Борисов се чуваме делово, ще е лицемерно, ако кажа, че е приятелски!

Снимка Кадър БТВ-1569050255.png

Премиерът питал бившия си заместник дали ще прави партия, той казва, че е ...

21 септ. 2019 | 09:56

Драгомир Стойнев: Мая Манолова е ляво ориентиран човек. Не може да спечели София без БСП!

Снимка Кадър БНТ-1569052812.png

Неслучайно България е на 111-то място по свобода на словото, каза по повод ...

21 септ. 2019 | 10:54

Ренета Инджова: Русофилите ще получат самочувствие от шпионския скандал

Снимка Кадър БНТ-1569055870.png

Не се занимаваме с реалните опасности над страната, посочи тя

21 септ. 2019 | 11:50

Марин Марковски: Който убие, изнасили дете, не трябва да излиза от затвора, същността му е на дявол!

Снимка Кадър БНТ-1569055640.png

Вярно е, че съм защитавал непоносими хора, призна юриста. Според него ...

21 септ. 2019 | 11:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


12 юли 2019 | 08:16Да , ще имат всички туристически способности с намалени бойни. Знаете го и съм сигурен ,че само чакате да мине данданията и тихичко ще си доплатите с народната пара за да си докупите онова , което самолетите трябва да имат. Въпросът е сега всичко да мине кротко И ВИЕ ДА СИ ПОЛУЧИТЕ КОМИСИОННИТЕ .Както казва народът : да ви преседнат . Вие не заслужавате народа си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


12 юли 2019 | 08:16Да , ще имат всички туристически способности с намалени бойни. Знаете го и съм сигурен ,че само чакате да мине данданията и тихичко ще си доплатите с народната пара за да си докупите онова , което самолетите трябва да имат. Въпросът е сега всичко да мине кротко И ВИЕ ДА СИ ПОЛУЧИТЕ КОМИСИОННИТЕ .Както казва народът : да ви преседнат . Вие не заслужавате народа си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antova


12 юли 2019 | 06:59В 21 в. говорим за бомби и изтребители, вместо за мирни инициативи! Светът е подлудял!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


11 юли 2019 | 22:16Как не ви е срам? И това ми било български генерали? Национални продажници


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


11 юли 2019 | 18:24Общата стойност на тази поразия ще надхвърли 10_12 милиарда лева, грешни пари. За тези пари щЯхме да си построим АЕЦ "Белене" и тя щеше да е НАША, НАРОДНА СОБСТВЕНОСТ!!!____Налице са множество скрити разходи, които това ЛАЙНО не споменава. Следва тотално преустройство на пистата в Графа. Изграждане на хангари по проект на краварите. Следва скорошно закупуване на резервни части, на цени, които само те си знаят какви. Следва закупуване на необходимо оборудване за поддръжка в експлоатация на курниците. Итака нататък, и така нататък. Разходите ще растат с всяка изминала година. И цените също. ДА СА НИ ЧЕСТИТИ ЗЛАТНИТЕ САМОЛЕТИ !!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


11 юли 2019 | 18:15МРЪСНО, ПРОДАЖНО КОМУНИСТИЧЕСКО ЛАЙНО !!!______Лайно си беше като кадрови военнослужещ и такова си остана !!!_____СЪД И ЗАТВОР за този продажник !!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


11 юли 2019 | 20:00Съд, затвор или направо на кладата за всеки предател.


Ilieva


11 юли 2019 | 17:53Долен лъжец ! Майцепродавец ! Корумпиран службогонец !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.