Заместник на Румяна Бъчварова е председател на "Антикорупционен фонд"

Филип Гунев е част от екипа, който направи разследването на апартаментите на властта

Заместник на Румяна Бъчварова е председател на "Антикорупционен фонд", който "удари" Цветанов

24233 | 28 март 2019 | 18:36

Преди да стане част от изпълнителната власт Гунев бе дългогодишен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, финансиран от американския филантроп Джордж Сорос.


Заместник-министърът на вътрешните работи от кабинета "Борисов 2" Филип Гунев е председател на фондацията "Антикорупционен фонд", която бе двигател в разследването на апартаментите на властта, съобщава БЛИЦ. От регистъра на неправителствените организации става ясно, че той е бил вписан като такъв от март месец тази година.

 

Гунев бе зам.-министър в служебното правителство на Марин Райков. В кабинета "Борисов 2" той бе първо заместник на Веселин Вучков, а след това и на Румяна Бъчварова. Самата Бъчварова е началник на кабинета на Борисов в момента и получи назначение за посланик в Израел.

 

Дъщеря й Лора Филева е служител на "Капитал". Росен Босев, който е баща на внучето на Бъчварова и живее на семейни начала с Филева, също е водещ журналист в медията на Иво Прокопиев, като завежда ресора правосъдие и вътрешни работи. Босев отговаряше за медийното отразяване в "Дневник" и "Капитал" на скандала с имотите на властта.

 

Преди да стане част от изпълнителната власт Гунев бе дългогодишен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, финансиран от американския филантроп Джордж Сорос. След рухването на КТБ той се оказа и крупен депозант във фалиралата банка с близо 100 000 евро на влог.

 

Друга нова фигура в Антикорупционния фонд е Бойко Станкушев - бивш член на СДС и „Подкрепа“, журналист от БНТ и доскорошен медиен съветник на подсъдимия Николай Ненчев – бивш министър на отбраната.

 

Николай Стайков, Грета Ганева, Мирослава Петрова, София Желева и Йордан Карабинов. Това пък бяха доскоро „лицата“ на поредното НПО, щедро финансирано от „Америка за България“.

Всички са приближени на Иво Прокопиев и партията на Христо Иванов „Да, България“.

 

Стайков е бивш журналист от „Капитал“. Мирослава Петрова присъства на регистрацията на „Да, България“ в съда, Грета Ганева е бивш политик и неуспял депутат от Реформаторския блок, а Лилия Рангелова е член на „Европейска Гражданска Инициатива за Медиен Плурализъм“ която платформа пък е създадена от организацията „Европейски алтернативи“, финансирана от Джордж Сорос.

 

Още току-що създаден през 2016г., „Антикорупционният фонд“ получава веднага грант от 902 960 лева от „Америка за България“. Ако приемем, че 8-те служителя на НПО-то (колкото са заявени в НОИ) получават средно по 2000 лева на месец заплата, то този грант от близо милион лева, ще им стигне да се издържат поне още две години. 

 

Случайно или не, Антикорупционният фонд обаче удобно премълча разкритието на "Правен свят", че че най-фрапиращият случай на придобиване на апартамент, много под пазарната му стойност, е този на съпругата на Лозан Панов.

 

За 902 960 лева, колкото са получили от 2016 г. досега, Николай Стайков и компания все пак можеха поне да проверят цялата партида на „Артекс“ в Имотния регистър, както и да поискат оставката на председателя на ВКС, щом претендират за морал, коментира още БЛИЦ.
 


От категорията

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори-1596693664.jpg

Този, който мисли за доброто на държавата, винаги е готов да направи крачка ...

6 авг. 2020 | 08:50

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Здравният министър: Предстои да внесем Националната стратегия за психично здраве в МС

-1595922407.jpg

Проф. Ангелов беше на посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван ...

6 авг. 2020 | 15:24

Доц. Ангел Кунчев: Възможно е здравната система в България да не издържи

-1592818699.png

На българския пазар има над 100 продукта, които са обозначени като ...

6 авг. 2020 | 15:06