ИТН на среща с ДБ

Това е първата от поредицата консултации за формиране на правителство (Видео)

Тошко Йорданов пред ДБ: Нямаме различия! Изчегъртването на ГЕРБ е задача номер 1

9706 | 23 юли 2021 | 15:41

Поставили сме си едни и същи политически цели - смяна на Гешев, дълбоки реформи в правосъдието, премахване на органите - бухалки, така че гледаме в една и съща посока по отношение на програмите, заяви Христо Иванов.

ИТН на среща с ДБ
-1627049101.pngИТН на среща с ДБ-1627047398.jpgИТН на среща с ДБ-1627047381.jpgИТН на среща с ДБ-1627047223.jpgСн. БНТ-1627044172.jpgСн. БНТ-1627044166.jpgСн. БНТ-1627044159.jpg

Завърши срещата на представители на "Има такъв народ" с "Демократична България", предаде репортер на Агенция "Фокус".
Тя е първата от поредицата консултации за формиране на правителство и е инициирана от "Има такъв народ".


Срещата се проведе в зала "Запад" на Народното събрание.
От страна на "Има такъв народ" в нея участват Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Виктория Василева. От "Демократична България" на срещата са Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

"Благодаря ви, че приехте поканата за тази среща. Надявам се да протече спокойно и лесно, защото поне от наша гледна точка нямаме разминавания. И да имаме някакви различия - те са в начина на постигане на крайната цел", заяви в намалото на разговорите Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Той призова да се даде добър знак на тази среща, за да има правителство. "Тъй като изчегъртването на ГЕРБ е задача номер 1", категоричен бе Йорданов.

"Колеги, и ние да благодарим за поканата. Самият факт, че минаха тези избори по начина, по който минаха, че подобрихте своя резултат, е поредица от добри знаци. Ще участваме в това с позитивизъм и максимална енергия от наша страна", подчерта от своя страна Христо Иванов.

 

След срещата Тошко Йорданов и Христо Иванов се обединиха около тезата за конструктивен диалог.

 

Проведохме конструктивни разговори. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ". По думите му, от тук нататък следват разговори на експертите.

 

Ние провеждаме разговори с политически партии, излагаме нашите виждания и по някои от тях, както установихме, имаме подкрепа, допълни Йорданов.

Той подчерта, че са важни политиките, министрите са изпълнителите.

 

За нас беше важно да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели - смяна на Гешев, дълбоки реформи в правосъдието, премахване на органите - бухалки, така че гледаме в една и съща посока по отношение на програмите, заяви Христо Иванов.

 

Мандатоносителят е започнал цикъл от консултации и ние сме първите. Като мине през всички останали политически сили, ще видим каква картина се е оформила, допълни Иванов.

 

Ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, искаме то да се отдалечи максимално от ДПС, как това ще се случи, е въпрос към мандатоносителя, допълни Иванов.

 

Според Тошко Йорданов, с темата за ДПС се спекулира. Той обясни, че ако има правителство, то ще е на малцинството, а не коалиционно.

 

Погледнете на това като една първа стъпка на взаимно съгласуване на нашите позиции. Към момента не сме обсъждали имена, има поетапност на формирането, допълни от своя страна Христо Иванов. Това, че няма много време, не означава, че всичко може да се реши в рамките на едночасова среща, подчерта той.

 

Нека да мине първи кръг от разговорите, нека да ни поканят и на тази база ще решим, допълни съпредседателят на "Демократична България". Иванов беше категоричен, че персонални въпроси не са обсъждани и няма да коментира имена, които се въртят в публичното пространство.

 

За нас това беше важно начало. За да може това правителство да е на промяната, трябва да бъде независимо във възможната степен от ДПС. Колко е невъзможно това, ще видим, допълни Иванов.

 

На въпрос на БНТ дали преди да гласуват от "Демократична България" ще имат условия за ДПС, той обясни, че всичко ще бъде оценено в различните му съотношения и след това ще се реши как да се гласува.

На експертно ниво ще обсъдим как те си представят реализирането на общите цели, допълни Иванов.

 

Сериозността на задачата, която имаме, не предполага всичко да бъде решено в рамките на едночасова среща, подчерта той.

 

"Ако случайно постигнем обща визия и има кабинет, може да започнете да броите чегъртането на ГЕРБ отзад напред като тайминг – от 100, 99, 98, 97 – до 0“, посочи още Йорданов.

 

">

 

 

От ИТН изпратиха покани до всички парламентарни партии, но без ГЕРБ, за преговори по приоритетите на бъдещия кабинет с техен мандат.

 

ИТН ще проведе консултации за правителство с ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" в събота от 11 ч.

 

В събота предстои среща между ИТН и БСП от 14 ч., а в неделя с ДПС от 11 ч.

 

 

 

">


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

Вицепремиерът Бойко Рашков: Оградата по границата ни има нужда от доста ремонт
(Видео)

-1625483563.jpg

Вътрешният министър посочи още, че в следващите няколко дни ще бъде излъчен ...

16 септ. 2021 | 13:29

Панайотов: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена, пилотът е загубил пространствена ориентация
(Видео)

Панайотов: Черната кутия на МиГ-29 е разчетена-1631787138.jpg

Военният министър коментира и поредните упреци на ГЕРБ за случая със смъртта на ...

16 септ. 2021 | 13:11