Фридрих Мерц, Армин Лашет и Норберт Рьотген са кандидатите за лидерския пост в партията

Започва конгресът на ХДС: Кой ще поведе Германия в ерата след Меркел?

1909 | 15 ян. 2021 | 10:22

В петък ще говорят Крамп-Каренбауер, канцлерът Ангела Меркел, лидерът на ХСС Маркус Зьодер, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на ХДС Пол Зиемиак. Гласуването е в събота от 9:30 часа местно време


Фридрих Мерц, Армин Лашет и Норберт Рьотген - членовете на Християндемократическия съюз (ХДС) решават след месеци на отлагане кой да ги поведе в ерата след управлението на канцлера Ангела Меркел, коментира баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от Агенция "Фокус".

Този петък започва конгресът на ХДС, на който християндемократите ще изберат наследник на Анегрет Крамп-Каренбауер след месеци на закъснение на гласуването. Фридрих Мерц, Армин Лашет и Норберт Рьотген са кандидатите за лидерския пост в партията. Състезанието вече е открито, а прогнозите са трудни. Това се дължи и на факта, че това е първият конгрес за дигитални избори в историята на Федерална република Германия.

Засега никой не знае как ще се отрази новият формат на партийния конгрес. Вместо в зала пред 1001 делегати, Лаше, Мерц и Рьотген ще трябва да изнесат своите речи в берлинско студио пред камера. Проучванията също не са много надеждни. Като правило те представят мнението на германските граждани или това на поддръжниците на Съюза (ХДС/ХСС). Но само делегатите решават.

На последното си съвместно изявление преди изборите за председател на ХДС кандидатите Ретген, Лашет и Мерц се представиха в светлината на единството. Но в лагерите на тримата кандидати се очаква да има балотаж, тъй като никой не се надява да събере 50-те процента подкрепа при първото гласуване. Предполага се също така, че Мерц ще бъде сред двамата претенденти, стигнали до втори тур. На последната изборна партийна конференция на ХДС в края на 2018 г. Мерц загуби с минимална разлика от Крамп-Каренбауер, припомня изданието.

В петък на партийната конференция ще говорят Крамп-Каренбауер, канцлерът Ангела Меркел, лидерът на ХСС Маркус Зьодер, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на ХДС Пол Зиемиак. Гласуването ще започне в събота в 9:30 часа местно време. Тогава ще бъде избран председателят на ХДС - а заедно с това и човекът, който ще поведе ХДС в ерата след Меркел.

 


Намери своята история

От категорията

В Москва връчиха нота на посланик Кръстин, гонят двама първи секретари на мисията

Посланик Атанас Кръстин Снимка: РИА Новости-1618911606.jpg

Ръководителят на българската дипломатическа мисия е бил поканен да посети ...

20 апр. 2021 | 12:38

Чешкият вицепремиер заплаши да изгони всички руски дипломати от Прага

Ян Хамачек-1618940269.jpg

По-рано във вторник, говорейки в парламента, чешкият премиер Андрей Бабиш ...

20 апр. 2021 | 20:37

Посланикът на САЩ в Русия се прибира във Вашингтон тази седмица

Посланик Джон Съливан-1570816137.jpg

Държавният департамент не е отговорил на молба на ТАСС за коментар относно ...

20 апр. 2021 | 10:23

Украйна: Скоро на нашата граница ще има над 120 хиляди руски военни

Дмитро Кулеба-1618944125.jpg

Москва трябва да разбере ясно, че новият етап на агресия ще има ужасни ...

20 апр. 2021 | 21:41