Снимка: МВР

МВР вади допълнителни екипи заради тежките инциденти със загинали деца в столицата

Започва мащабна операция за безопасност на пътя на "Пътна полиция" в цялата страна

3933 | 14 дек. 2019 | 16:20

"Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи", обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов


Констатирахме усложняване на пътнотранспортната обстановка – тежки инциденти със загинали деца в столицата, възходяща тенденция на броя на убитите през последните два дни. Това ни накара да вземем допълнителни мерки, да се разпоредят съответни операции по отношение на пътнотранспортните произшествия в страната, да включим допълнителни екипи с колеги, които в момента почиват, обобщи министър Младен Маринов на брифинг в Координационния център за пътна безопасност. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той използва повода да запознае представителите на медиите с работата на центъра и подчерта, че идеята за създаването му е на едно място да работят институциите, които имат отговорности както към пътната инфраструктура и контрола на пътя, така и на тези, които издават съответните документи и разрешителни. Идеята е да се получава бърза информация, да има координирани действия, защото след пътен инцидент една бърза реакция може да намали щетите от него.

Вътрешният министър поясни, че в центъра се получават и сигнали за съответни промени на пътната обстановка, включително и предприети строително-монтажни дейности или наложени временни ограничения. В тези случаи колегите от пътна полиция правят връзка с териториалните служби, проверява се дали са поставени съответни обозначителни знаци за контрол на движението.

"Същевременно е осигурена и съответната връзка до всички пунктове, които извършват годишни технически прегледи, като по този начин в системите им постъпва информация, която професионалните шофьори могат да ползват. Идеята е освен по най-бързия начин, всички отговорни институции да действат и реагират паралелно и на момента", допълни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Той даде пример със снощната ситуация в столицата - "след концентрацията на ПТП с деца веднага се взе решение, бяха изведени допълнителни екипи на пътна полиция, обиколих столицата, разпоредил съм от тази вечер операция в цялата страна".

"Ще бъдат мобилизирани от почиващите екипи там, където има концентрации на пътнотранспортни произшествия, в тъмните части на денонощието. Целият ръководен състав, включително на ниво директор и заместници, ще извършват анализи и проверки, защото тази ситуация по пътищата трябва да спре", категорично заяви главният секретар.

"Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи. В страната по празниците ще има засилено полицейско присъствие", обясни министър Маринов.

 


От категорията

СДВР: Присъствието на много жени ограничи възможността на полицията да се намеси снощи

СДВР: Присъствието на много жени ограничи възможността на полицията да се намеси снощи -1596867747.jpg

Уважаваме правото на протест на всички граждани. Призоваваме протестиращите да ...

8 авг. 2020 | 09:21

МВР премахна палатковите лагери в цялата страна, възстановено е движението по кръстовищата

-1596777865.png

За по-малко от час всички палатки и личният багаж на протестиращите бяха ...

7 авг. 2020 | 08:23

Военен хеликоптер участва в гасенето на пожара край Лесово

-1587625783.jpg

Военнослужещи от Българската армия и днес помагат на хората за потушаването на ...

8 авг. 2020 | 11:46

Гл. комисар Николай Николов: Ситуацията в Хасково с пожарите е под контрол

Кадър Нова телевизия-1596870929.png

Вчера пожарникарите са гасили общо 247 пожара, действат 3 огнища - Лесово, ...

8 авг. 2020 | 10:12