Проверките са в изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура

Започват масови проверки на нискобюджетни търговски обекти в София

1295 | 1 апр. 2020 | 10:07

Ще се проверяват търговски обекти като „Магазин за един лев“, малки квартални железарии и т.н.


В изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисия за защита на потребителите (КЗП) започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата. Това съобщава БНТ.

 

Проверката обхваща предлагани на пазара продукти, за които има данни, че не изпълняват приложимите законови изисквания. На територията на град София ще се проверяват нискобюджетни търговски обекти, познати повече като „Магазин за един лев“ и подобни, като малки квартални железарии и т.н. Проверката ще обхваща периода от началото на въвеждане на извънредно положение до неговата отмяна.

 

Задължение на инспекторите от ДАМТН е да проверяват за предпазни маски, за очила за индивидуална защита, както и за предпазни ръкавици и други стоки, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2016/425 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно лични предпазни средства и „Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на личните предпазни средства”.

 

За целта ще се следи за: нанесена маркировка за съответствие СЕ, задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти, инструкция за употреба на български език, от производителя, в която да е описан ясно рисът, от който продуктът защитава ползвателя, нанесени наименование и адрес на производител и вносител, декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

 

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административно наказателни действия.


От категорията

Спецпрокуратурата с нова акция в офисите на Божков - иззети са още антики

Спецпрокуратурата с нова акция в офисите на Божков - иззети са още антики-1591078683.jpg

В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, ...

2 юни 2020 | 09:17

Откраднаха над 300 хиляди лева от склад на фармацевтична компания в Плевен

-1497251874.jpg

При акция на СДВР през нощта апашите са задържани. В тях са открити и част от ...

2 юни 2020 | 10:16

Възобновиха разследване на документи с фалшифицирани подписи на Христо Иванов

-1442427130.jpg

Поради възникнали нови факти и обстоятелства по случая, на 28 април ...

2 юни 2020 | 11:29

КПКОНПИ анализира за корупционен риск 12 закона

Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ-1590577100.jpg

Законът предвижда КПКОНПИ да съгласува всеки законопроект, изготвен от ...

2 юни 2020 | 11:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


1 апр. 2020 | 15:25Тази новина първоаприлска шега ли е?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.