Сн. БГНЕС

Седем седмици до Великден вярващите трябва да забравят за месо и алкохол

Започват пости - ядките и плодовете ще ви спасят от прегрешение

2327 | 11 март 2019 | 10:12

Включете в менюто и маслини, зеленчуци, варива. Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло, а не с краве масло. Особено подходящи са пресните салати, спанака, киселеца и копривата


Днес започват великденските пости. Те продължава седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 28 април.

Великденските пости, наричани още Света Четиридесетница, символизират времето, в което Христос прекарва четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за саможертва в името на Бог и човечеството. Затова и през Великденския пост се смята, че човек пречиства тялото и душата си. Постът се приема за въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна. По примера на Исус човек се посвещава на Бог и търси опрощение на греховете си.

Повярвалите в Христа започнали да постят още от времето на апостолите. В първите векове всеки християнин постел не в определено време, а колкото искал и когато желаел. В ІV век намираме вече указания и наредби за постите. Моисей е постил 40 дни и 40 нощи, за да се подготви да получи десетте Божии заповеди. Като най-строг постник е известен свети Йоан Кръстител.

Може да хапвате всичко, всичко, което е от растителен произход. Това са ядки­те, плодовете – пресни и сушени, които трябва да са ви винаги под ръка, защото с високата си енергийна стойност могат да ви спасят от "прегрешение". Също маслините, зеленчуците, варивата. Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло, а не с краве масло. Особено подходящи са пресните салати, спанака, киселеца и копривата. Тестените продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто. Яжте и мед – той също по­мага да се засити глада.

 

Източник: Канал 3


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37