Снимка Нова телевизия

Решението е взето на заседание на Областния щаб

Заради Африканската чума: Обявиха бедствено положение в Oбласт Силистра

1946 | 31 юли 2019 | 11:39

Конкретният повод е случаят в индустриален свинекомплекс в с. Попина. Там се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването в индустриална ферма и първи за областта


Обявиха бедствено положение до понеделник в Oбласт Силистра заради африканската чума. Решението е взето на заседание на Областния щаб, предаде Нова телевизия. Конкретният повод е случаят в индустриален свинекомплекс в с. Попина, община Ситово, за който са положителни пробите от Национална референтна лаборатория. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването в индустриална ферма и първи за областта.

 

Организиран е 12-часов официален контрол във всички кланици за свине на територията на страната, както и охрана от страна на ОД на МВР в часовете, в които няма нейни представители. В свое писмо министърът на земеделието, храните и горите е уведомил регионалните институции с взетите от Централен епизоотичен съвет решения.

 

Сключен е договор с фирма за дезинфекция на местата, където ще бъдат умъртвявани и загробвани животните. Хранителните продукти, които са конфискувани на ГКПП "Силистра", в четвъртък ще бъдат депонирани.

 

Относно предстоящото загробване от общините Ситово (в село Попина Басейнова дирекция е одобрила терена) и Силистра (два варианта в село Ветрен и един в село Майор Ценович) са определени общински имоти, които по предварителни сведения покриват всички изисквания, но тепърва ще бъдат утвърждавани от съответните институции и се очаква още утре да има одобрени терени за площадки за загробване.

 

За трите кланици – в Дулово, Тутракан и Ситово, ще бъде осигурена охрана, съгласно заповедта на изпълнителния директор на БАБХ. На територията на свинекомплекса в с. Попина функционират три контролно-пропускателни пункта – на входа и изхода, и в 3-километровата зона – на изходите за с. Гарван и с. Поляна. Охрана ще бъде осигурена и на входа и изхода на площадките за унищожаване и загробване.

 

На ГКП „Силистра” се извършва дезинфекция на всички превозни средства. Съвместно със служителите на ОДБХ се правят проверки на багажа на пътниците и се конфискуват хранителни продукти.

 

Определена е 20-километрова санитарна зона около всички 62 регистрирани свинекомплекса в страната, в които няма африканска чума по свинете (АЧС). В тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

 

110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине, са под постоянно наблюдение от ветеринарен лекар и военна полиция. Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност.

 

Според вицепремиера Томислав Дончев, който е председател на Централната епизоотична комисия към Министерски съвет, проблемът с болестта не е проблем само на Министерство на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните. „Нито една мярка, каквато и да е, не е ефективна без разбиране от страната на обществото“, категоричен бе той.

 

Стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата, съгласно действащата Наредба. След това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.

 

БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпоредени със заповед (от 9.7.2019г.) на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

 

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

 

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

 


Grand Energy

От категорията

Проф. Димитър Иванов: Следващото правителство ще завари 16,6 млрд лева дупка в бюджета!

Проф. Димитър Иванов: Следващото правителство ще завари 16,6 млрд лева дупка в бюджета!-1603696857.jpg

Макроикономическата стабилност, спазвана досега, е сериозно компрометирана с ...

26 окт. 2020 | 09:19

Преводите от работещите в чужбина българи се стопиха с милиард

Преводите от работещите в чужбина българи се стопиха с милиард -1603727740.jpg

За осемте месеца от началото на годината постъпленията дори не могат да ...

26 окт. 2020 | 17:54

Икономист: 60-80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти

Адриан Николов, икономист-1603791825.png

Според експерта българските скиори може частично да компенсират отлива на ...

27 окт. 2020 | 11:42

Агоп Каспарян: В тези времена едни печелят, а други изнемогват

Агоп Каспарян: В тези времена едни печелят, а други изнемогват -1603729653.jpg

Тези, които печелят в момента, те трябва да бъдат двигател и да дръпнат ...

26 окт. 2020 | 18:26