Томас де Мезиер

Имало и дефицит при защитата на външните граници на ЕС

Заради риск от тероризъм Германия удължи контрола на границите си с още шест месеца

335 | 12 окт. 2017 | 14:14

Извънредната мярка, въведена след бежанския наплив през 2015-а, изтичаше на 11 ноември. „Пълно завръщане към Шенген ще бъде възомжно след промяна на цялостната ситуация“, обясни вътрешният министър Томас де Мезиер.


Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер удължи контрола на границите с още 6 месеца. Извънредната мярка на базата на Шенгенския договор изтичаше на 11 ноември.
Де Мезиер обоснова решението си с опасност от терористични действия, дефицити при защитата на външните граници на Европейския съюз, както и с нелегалната миграция в рамките на Шенгенското пространство.
Контролът ще продължи на границата с Австрия, която остава основен пункт за преминаване на нелегални мигранти в Германия, както и на полетите от Гърция до Германия. Удължаването е обсъдено със засегнатите страни, а европейските институции са информирани за решението.

 

„Пълно завръщане към Шенген без контрол на вътрешните граници ще стане възможно едва тогава, когато развитието на цялата ситуация го позволява“, съобщи Де Мезиер.

 

Германия въведе контрола заради бежанския наплив през септември 2015-а. Европейският съюз възнамеряваше да прекрати наблюдението на границите вътре в Шенгенското пространство до края на година.
Дания също удължи контрола на границата с Германия с половин година. Мярката изтичаше на 12 ноември.

Епицентър.бг припомня, че германският външен министър е един от най-отчетливите противници на бързото присъединяване на България и на Румъния към Шенген. Той направи категорично изявление по темата след речта на Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент при откриването на новата сесия. Тогава председателят на ЕК постави като непосредствена цел приемането на двете държави към Шенгенското пространство.

Източник Spiegel online


От категорията

Сергей Лавров: Посолството на САЩ в Москва постоянно се меси в руските избори

Сергей Лавров-1477057037.jpg

Русия не възнамерява да се намесва в делата на други страни, наподобявайки ...

15 дек. 2017 | 14:55

Британски шофьор убил човек, докато гледал порно зад волана, е осъден на 8 години затвор

-1495890064.jpg

Бившият войник Феликс Гилън, докато е управлявал тежкотоварния автомобил, се е ...

15 дек. 2017 | 14:54

САЩ предвиждат Стената на плача в Източен Ерусалим да остане в Израел

САЩ предвиждат Стената на плача в Източен Ерусалим да остане в Израел-1513406299.jpg

Стената на плача, остатъците от западната стена на Втория храм в Ерусалим, е ...

16 дек. 2017 | 08:36

Започва втора фаза на преговорите за Брекзит

Снимка: БГНЕС-1513348702.jpg

Предстоят разговори за регламентирането на двегодишен преходен период, който ще ...

15 дек. 2017 | 16:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.