Страхът се представя като отговорност, а абдикацията като смелост, каза той

Крум Зарков: Парламентът трябва да се разпусне - и полицията, и армията ли трябва да се разпуснат?!

3182 | 26 март 2020 | 11:03

Опитват се да ни убедят, че заразата от коранивирус тръгва от парламента, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП


Страхът се представя като отговорност и абдикацията като смелост
„Опитват се да ни убедят нас и всички български граждани, че голямата опасност за разпространението на коронавируса в България идва от парламента и че ако тук се разпуснем, заразата ще спре, а ако стоим – заразата ще се разпространява. Никога толкова приказки не са изговаряни, за да се представи страхът като отговорност и абдикацията като смелост. С вашето предложение предлагате да абдикираме от нашите задължения, да се скрием от това, което имаме да правим, а ние имаме доста неща”.

 

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.
Той посочи, че когато преди няколко седмици е гласувано извънредно положение, това е направено по конституционно установена процедура, която възлага на Народното събрание да приема законите, които се налагат с ограничаване на правата и свободите на гражданите: „И само това събрание може да предприема налагащите се мерки – не министърът и не който и да е щаб. Разпуснете го и няма да можете да взимате легално такива мерки”.


Зарков коментира, че от конституционната извънредност се предлага да се мине в буквална извънредност - извън конституционния ред. „Какво се случва само за няколко седмици. Предприеха се мерки, дадоха са правомощия, създадоха се щабове, в същото време няма съд, който да контролира, сега няма да има парламент, който да контролира. За състоянието на медиите ви препращам към графиките на "Репортери без граница”. Кой ще контролира тази власт в това време?”, попита социалистът.
„Ако се зарази един от нас, какво правели другите? А какво прави МВР, ако се зарази полицай – спира да функционира? Какво правят болниците, когато има заразен лекар – затварят? Какво прави армията, когато има заразен войник – разпуска се? Ние като парламент имаме отговорности в предстоящата криза и тя е свързана с мерките за нейното преодоляване. Скриването няма да помогне никому. Това, което правите, е да се криете, а не да проявите смелост и отговорност”, заяви Зарков.
Народният представител припомни, че българският парламент е член на парламентарната асамблея на Съвета на Европа : „Вчера нейният председател направи призив към всички държави – членки и парламенти, в който призова държавите да се борят с тази зараза, спазвайки правата на хората и защитавайки авторитета на парламентите. Не виждам как се вписва поведението на българският парламент в този момент. Народното събрание има роля – предстоят законодателни дейности”. Той подчерта, че една от тях ще бъде да се поправи Законът за действията при извънредно положение, който управляващите са претупали миналата седмица, защото вече има десетки писма от различни засегнати браншове, че законът не е адекватен.


„Всеки нормативен акт и Конституцията има буква, има и дух. В българската Конституция буквата и духът се съдържат заедно в чл.1,ал.1 – България е с парламентарно управление. Без парламент, не може да има управление, поне не легитимно такова. Не виждам как суспендирането на Конституцията ще ни помогне да преборим коронавируса”, завърши Крум Зарков.


От категорията

Ген. Мутафчийски: Вече 522 са заразените у нас, от тях 24 са новите случаи, четирима са починали

Ген. Мутафчийски-1586062761.jpg

От болните от ковид-19 мъже са 299, жени - 223, най-младият пациент е на 1 ...

5 апр. 2020 | 07:57

Нинова с алтернативни мерки: Да се замразят военните проекти! Субсидии за осигуряване на прехраната

Корнелия Нинова-1586067544.png

На 3 април да удължиш извънредното положение с още 45 дни е абсолютно ...

5 апр. 2020 | 09:25

Общинските съветници от БСП: Фандъкова да прекрати незабавно поръчката за нови леки автомобили!

Общинските съветници от БСП: Фандъкова да прекрати незабавно поръчка за покупка на леки автомобили!-1586102451.jpg

"Цялото бързане си го обясняваме с предстоящата актуализация на бюджета на ...

5 апр. 2020 | 18:59

Рекорд! Над 3 милиона лева дари Делян Пеевски за борбата срещу коронавируса

Над 3 милиона лева дари Делян Пеевски за борбата срещу коронавируса-1586101486.jpg

Над 300 000 лева възлиза дарението на прокуратурата. Политици, общественици и ...

5 апр. 2020 | 18:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.