Проф. д-р Диана Попова

На вниманието на новоизбрания министър на здравеопазването Кирил Ананиев

Защо, когато средствата не достигат, броят на частните болници, сключващи договор с касата, расте

11656 | 21 ноем. 2017 | 18:50

Проф. д-р Диана Попова, , ръководител на Катедрата по Ушни, носни и гърлени болести в болница Царица Йоанна-ИСУЛ и доц. д-р Орлин Стоянов, началник на Втора УНГ клиника, пред предаването "О!Здравей" по Би Ай Ти

Проф. д-р Диана Попова-1510420151.jpgДоц.д-р Орлин Стоянов с проф. Тодоров и доц. Рангачев във Вършава в Световния център за кохлеарни имплантации по време на обучение за нов кохлеоимплант-1510420123.jpg

 „Лекарят вижда страшното, докосва се до неприятното и от чуждите страдания си доставя собствени грижи”. Думите на Хипократ не са изгубили значението си през вековете.

 

За смисъла на лекарската професия разсъждаваха гостите в студиото на предаването „О!Здравей” по Би Ай Ти – проф. д-р Диана Попова, ръководител на Катедрата по Ушни, носни и гърлени болести в болница Царица Йоанна-ИСУЛ и  доц. д-р Орлин Стоянов, началник на Втора УНГ клиника.

 

От казаното пред водещата Магдалена Гигова, биха могли да се извадят следните въпроси, съвети и препоръки към новия министър на здравеопазването от страна на изтъкнатите специалисти:

 

 

-  Да се актуализира стойността на пътеките по диагнози в болниците -недофинансирани, неадекватни на разходите, най-тежките случаи се поемат от университетските болници, поради което винаги са на червено.

 

-  По отношение постоянните коментари за източването за здравноусигурителната каса и всички рестриктивни финансови и не само мерки, които се въвеждат като средства за ограничаване на източването на касата. Какво се прави за това, явлението да бъде преустановено? Защо няма наказани? Защо не се отнеме възможността на такива отделения да работят по каса? Защо с рестрикции, а не като гласуваме доверие на експертите, да не се даде възможност да работят според етичните норми и хипократовата клетва, която са дали?

 

-   Защо, когато средствата не достигат броят на частните болници, сключващи договор с касата расте, а това е огромно перо, консумиращо средства на здравната каса.

 

-  Да се премахне монополът на Здравноосигурителната каса, така че финансирането на държавните болници да се обезпечава от НЗОК, а частните болници да се финансират от здравните застраховки на гражданите, като им се предостави възможност, да изберат къде да се лекуват и парите да вървят след тях.

 

-  Парите за здравеопазване да се разпределят според обема на дейност, експертизата и размера на предоставяните здравни услуги -университетски, окръжни, областни болници, поемат основния поток пациенти с най-тежка патология.

 

- Здравноусигурителните вноски следва да бъдат увеличени и пакетът услуги, който се осигуряват следва да е пропорционални на внасяните осигуровки.

 

- Максимално свитата финансова рамка, определяща престой в болнично заведение 3 дни, прави невъзможно доизлекуването на пациентите и в повечето случаи компрометира лечението (например пациентите с инсулт могат да останат в болница 3 дни, а след това всеки се оправя както може-близките настаняват болния в хоспис, а ако нямат средства, кой поема грижата и риска от усложненията, вследствие недоизлекуване.

 

- Всичко остава за сметка на пациентите и лекарите, за които в този случай се казва, че не са си свършили работата. Това не е единичен случай.

 

- Нашата клиника е единствената предвидена да оказва спешна помощ по УНГ болести за 2 млн. София и цялата страна. Разполагаме с експерти, които посрещат тежки случаи като пациенти с епистаксиси, с необходимост от спешно извършване на трахеотомии, отстраняване на чужди тела, деца със субхордален ларингит и епиглотит, орбитални и черепно-мозъчни усложнения, тежки вестибулопатии, усложнени онко-болни, на които следва да им бъде оказана спешна и високо специализирана помощ и среща със всякаква животозастрашаваща тежка патология.

 

- Как е организирана тази помощ при нас? Както споменах, Университетската клиника по УНГ болести единствена предлага спешен кабинет, както за София, така и за цялата страна. Извън това четирима най-високо специализирани поливалентни експерти от клиниката дават т. н. разположение, което продължава една седмица, 24 часа в денонощието.

 

Какво означава това? В този период същият лекар всеки ден е на работа, прави по няколко сериозни операции на ден, консултира и решава сериозни казуси, а в останалото време от денонощието може да бъде повикан за някое от гореизредените животозастрашаващи състояния и спешно ги решава.

 

Всичкият този стрес, отговорност и оказване на високоспециализирана помощ държавата оценява на стойност 78 лв. за въпросната 1 седмица. И така всеки месец. Всеизвестен факт е и че заплатите в държавните болници са много по-ниски от тези в частния сектор, което е причина за текучеството и в нашата клиника.

 

Преди бе престижно да се работи в най-елитната клиника. Днес вече не е така, младото поколение специализиращи лекари, след като вземат специалност се ориентират към частните болници, където няма такава тежка патология, нощни, съботни и неделни дежурства, а заплащането понякога е пъти по-добро.

 

- Апелът ни към новия екип на министъра е да се създадат такива правила, че университетските клиники, общинските и областни болници, които са гръбнака на здравеопазването в страната да са с такова финансиране, което да им позволи да лекуват с това, което е необходимо, толкова дълго, колкото налага състоянието на тежките състояния и спешни интервенции, които при тях са правило, а не изключение.

 

- Да се ценят и поощряват ценните висококвалифицирани кадри и да им се осигуряват нормални условия на труд, защото и без друго са подложени на нечовешко натоварване, стрес и отговорност и можем да ги загубим буквално. Това, че все още ги има и си носят кръста, е защото повечето от тях са представители на едно поколение идеалисти, посветени на пациентите си хора.

 

- Във всички нормални европейски страни за социално-слабите се грижи държавата под формата на безплатно здравеопазване. Докога хората в неравностойно положение ще трябва да продават покъщнина, да вземат заеми, за да могат да платят минимални изискуеми вноски, за да се лекуват, а има такива, които просто се отчайват от невъзможността, не търсят помощ и загиват. 

 

- Да се довърши проекта за електронната здравна карта, така че парите да вървят след пациента.

 

- Да се премахне ДДС върху лекарствата.

 

Пожелаваме успех на новия здравен министър и неговия екип и вярваме, че споделените ни тревоги и грижи ще бъдат чути.

 

Пълен запис на разговора в студиото на "О!Здравей" по Би Ай Ти ще бъде излъчен на 26 ноември от 8 сутринта.

 

 

 


От категорията

Анализът на ИСА: Скандали, протести и война между институциите нанасят сериозен удар върху властта

Анализът на ИСА-1543941725.jpg

ДПС смени окончателно тона и мина в конкретна институционална атака със свои ...

5 дек. 2018 | 07:08

Мирела Костадинова: Писателят Георги Райчев пожелал бреза на гроба си

Георги Райчев-1544175859.png

Авторът иска да опознае човека, съдбата и времето, в което живее. Обичал да ...

7 дек. 2018 | 11:39

Илияна Йотова: Хората в България не чувстват държавата. Има очаквания за избори

Илияна Йотова: Хората в България не чувстват държавата-1544373953.jpg

Груба грешка, гаф на българското правителство е, че няма утре в Маракеш да ...

9 дек. 2018 | 18:12

Калина Андролова: Радев е огромно разочарование, няма сила и компетентности да бъде водач

Колаж: mejdu-redovete.com-1544284342.jpg

"Точно си помислих, че сме улучили най-после нещо добро за България, и ...

8 дек. 2018 | 17:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


13 ноем. 2017 | 20:05Д р Попова е много наивна. България е страна, в която мафиите си имат държава. Една от тези мафии е медицинската. Друга е фармацефтичната. И т.н. При условие, че начело на държавата е доказан мафиот с взривен джип, какво очаква уважаемата докторка ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


12 ноем. 2017 | 10:33Много верни констатации и ценни предложения са направени от авторите проф.Д.Попова и доц.О.Стоянов към новия министър! Да се надяваме ,че ако не всички , то по голямата част от тях ще бъдат взети под внимание от него !Това ще намали неправомерното източване на НЗОК от частните болници и ще подобри лечението на болните !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.