Сн. Архив

Според протокола първата дама е официална домакиня на сградата, въпреки това тя не присъства на всички срещи

Защо Борисов няма да се срещне с Мелания при посещението си в Белия дом

12402 | 20 ноем. 2019 | 16:23

Българският премиер ще посети Вашингтон сам, без официална половинка до себе си. Освен това разговорите пред прословутата камина в Овалния кабинет са строго политически, затова липсват съпругите на лидерите


Остават броени дни до официалната визита на премиера Борисов в Белия дом. Очаква се той да бъде посрещнат от президента Тръмп в прословутия кът до камината на Овалния кабинет. И докато политолози и журналисти бистрят политическите измерения на срещата, нека обърнем поглед към по-светската част на визитата, а именно - ще успее ли Борисов да види първата дама на САЩ, жената, считана за ненадмината красавица и то с европейски черти - Мелания Тръмп.

 

Според протокола на Белия дом, считан за един от най-строгите в света и поставян редом до този на британската монархия, президентската съпруга влиза в ролята на домакиня на най-известната сграда в Америка. Позицията на първа дама не предвижда официални задължения и заплащане за това, но предполага често участие по време на изявите на президента на САЩ. 

Табу за първата дама е поемане на ангажименти извън Белия дом. Най-активна политическа дейност тя може да има вътре в сградата. Най-често първата дама се занимава с хуманитарни и благотворителни дейности, организирайки обеди и вечери на територията на Белия дом. 

 

Дотук протоколът е напълно ясен. И би трябвало Мелания да уважи с присъствието си срещата между Тръмп и Борисов, тъй като тя ще се проведе именно в Белия дом, територията на първата дама.

 

Но тук има допълнителен акцент, който напълно променя картинката - българският премиер ще бъде сам, няма да бъде придружаван от съпруга или официална половинка, наричана според ранга й - премиерша. Този факт променя нещата и за да има баланс между двамата лидери Тръмп също няма да бъде придружаван от съпрагатаси, въпреки че именно тя е домакинята на Белия дом и съответно би трябвало тя да приема гостите. 

 

Подобни срещи не са прецедент в историята.

Доналд Тръмп, както и предшественикът му Барак Обама, често са провеждали срещи с държавни ръководители без нежните си половинки. Множество фотоси запечатват диалози между държавни представители пред прословутата камина на Овалния кабинет без присъствието на съпругите им.

Можем дори да подчертаем, че отсъствието на дамите е знаково, тъй като при по-серизони дискусии е прието дамите да не съпровождат съпрузите си, а вместо това да се отдават на т.н. "женска програма", която се отличава с доста по-светски характер. 

 

Така например, в креслата на Овалния кабинет са запечатани срещите на Тръмп с предшественика му Обама, турския президент Ердоган, с унгарския премиер Орбан, пастора Андрю Брансън, германския канцлер Меркел и т.н., като всички гост-лидери не са придружавани от половинките си. Тоест, разговорите пред камината в Белия дом могат да се нарекат по-сериозни и строго политически, именно заради отсъствието на светското в лицето на официалния партньор, както на госта, така и на домакина.

 

Ето защо, твърдо можем да заявим, че Борисов няма да има честта да се срещне с една от най-красивите жени в света - Мелания Тръмп. Въпреки това ще стане пряк свидетел на гостоприемството на първата дама на Америка в лицето на служителите, отговорни за подготовката на самата среща и пряко ръководени от нея.

 


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33