Защо Борисов ще чисти до корен в ГЕРБ? И само в Добрич и Плевен ли?

В ГЕРБ са в ступор - като зайче пред питон в очакване да бъде изядено

Защо Борисов ще чисти до корен в ГЕРБ? И само в Добрич и Плевен ли?

54303 | 29 май 2019 | 13:52

Може да се предполага, че ще се реже още в две области – Видинска и Ямболска, където нещата не са розови за управляващата партия


Някои организации или ще ги разформировам, или наново ще ги правя. В Добрич и Плевен ще чистя всичко до корен!“
Заканата е на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Думите му издават решителност, породена от силен гняв и разочарование. Това е очевидно – в тези области управляващите загубиха.


Може да се предполага, че „ще се чисти до корен“ още в две области – Видинска и Ямболска, където нещата не са розови за ГЕРБ.

В Ямбол БСП печели убедително.

Във Видин нещата са на кантар – при 99,29% обработени протоколи БСП бие ГЕРБ.

Защо Борисов реши да чисти до дъно в партията си?


Ето какво говорят числата за четирите области.
Първо за споменатите поименно Плевен и Добрич.
Борисов може би е набрал на своите в Плевен още от предишните местни избори, когато Георг Спартански от Реформаторския блок измъкна победата от ГЕРБ.

През 2015 г. цяла България посиня, БСП не успя да спечели нито един областен център. Но тази „каца с мед“ за ГЕРБ бе вгорчена от „лъжица катран“ - Реформаторите спечелиха Плевен и Добрич, близкият до тях Златко Живков би в Монтана, ДПС взе Кърджали.

От това се разбира, че Добрич е старт дерт за Борисов.

ГЕРБ губи в Плевен не само на местните избори през 2015 г. Губи на президентските през 2016 г., на предсрочните парламентарни избори през март 2017 г. и на последните избори за Европейски парламент.  Значи Плевен се явява "болката на Борисов" така, както през 1997 година Бургас стана "болката на Костов".

През последните пет години партията се представя нестабилно спрямо основния си съперник БСП – печели на европейските избори през 2014 г. и на предсрочните парламентарни същата година, но след това губи тази инерция. Ето как: на предишните избори за Европейски парламент в Плевен ГЕРБ печели 20 516 гласа, БСП – 17 697. На сегашните съотношението е 16 592 срещу 18 833. Ясно се вижда как червените възстановяват доверие, за сметка на загубено влияние на ГЕРБ.

В същото време Борисов направи не малко за Плевен като премиер - през 2017 година европейските проекти за областта възлизат на близо 300 млн. лева, а на 17 май т.г  обеща на плевенчани магистрала "Хемус" да стигне до града през 2020 година.

 

Зад числата на загубата в града стоят имената на областния координатор на ГЕРБ Владислав Николов, който е и депутат. Другите двама представители на региона в Народното събрание от ГЕРБ са Пламен Петров и Ралица Добрева. Гневът на Борисов като нищо може да ги застигне.

Да се върнем на Добрич и да видим как стоят нещата.


И тук ГЕРБ отбеляза загуба на местните избори през 2015 г. За кмет на града бе избран Йордан Йорданов от Реформаторския блок, което стана причина Борисов още тогава да "реже". Още повече че управляващите се представят по-зле от БСП не за първи път. Така стоят нещата и на предсрочните парламентарни избори през 2017 г. Едва ли споменът, че на предишните европейски избори от 2014 г. ГЕРБ са се представили по-добре от БСП топли Пламен Манушев, депутат и областен координатор на управляващата партия.
През 2014 г. на евровота ГЕРБ взима 14 780 гласа срещу 10 433 сега. Сривът е сериозен.

При БСП ситуацията е обратната - 10 958 гласа преди пет години, 11 855 – сега.

 

Следователно, и Добрич е дерт за Бойко Борисов. И също стар. Преди две години заради скандала "Суджукгейт" лидерът на партията разпореди да бъдат освободени всички членове на областното ръководство на ГЕРБ - Добрич. Тогава Борисов също действа светкавично. Часове, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че депутат от ГЕРБ е изнудвал бизнесмен от Добрич за 4 т суджук с уговорката, че е за премиера, Борисов "взе главата" на Живко Мартинов. И не само неговата, "отнесоха го" и общинскте шефове на ГЕРБ.


Ямбол е традиционна червена крепост, но ГЕРБ успя да я пробие на предишните местни избори, като не само прати в местния съвет два и половина пъти повече общинари (18 на 7), но и излъчи кмет (Георги Славов) още на първия тур.

Но червените стопиха категорично тази преднина на президентските избори, затвърдиха лидерството си на извънредните парламентарни през 2017 г., като взеха 22 622 гласа срещу 17 949 за управляващите. В проценти това е 38,67% срещу 30,68%.

Сега съотношението е същото – ГЕРБ има 30,03%, БСП – 38,78% или в гласове 9341 срещу 12 061.
Изводът се налага от само себе си, нещата за управляващите не стоят добре и местното ръководство на ГЕРБ, в лицето на областния координатор Георги Славов, има поводи за силно безпокойство. Както и за местния депутат на ГЕРБ от региона Юлиян Папашимов.

Четвъртата област, която ГЕРБ или загуби или спечели на кантар, е Видин. Регионът също минава за червена крепост. И има защо. От всички избори проведени през последните пет години, ГЕРБ печели предсрочните парламентарни през 2014 г., но след като е загубил проведените няколко месеца по-рано европейски. На местните взима частичен реванш, спечелвайки толкова общински съветници, колкото и местната коалиция „Единни за промяна“, но успява да наложи своя кандидат Огнян Ценков за кмет срещу претендентката от „Единни за промяна“ Росица Кирова.

И дотук с победите. БСП печели убедително както на президентските избори през 2016 г. (34,05% срещу 21,87%), така и на предсрочните парламентарни през пролетта на следващата година – 38,02% срещу 27,84%. На проведените онзи ден избори за Европейски парламент ГЕРБ се преборва за доверието на 8269 души, а БСП – за 8523-ма.

Областният координатор Владимир Тошев, който е депутат от областта, очевидно не може да даде нужната тяга на видинчани, за да отлепят управляващите решително напред. Той е и единственият представител от региона в Народното събрание от ГЕРБ.

Със сигурност, когато представят на Борисов голямата карта с числата къде колко взима партията, ще лъснат и други пробойни. Защото показаната по-горе картина е твърде обща, не навлиза в детайлите – т.е. в общините, по-малките селища и конкретните избирателни секции.
ГЕРБ е партия от породата на вечните победители, не е ясно какво ще се случи с нея, ако започне да губи.


Затова Борисов е гневен, въпреки победата. И затова, казват, в момента всички важни хора в ГЕРБ са като зайче пред питон – хипнотизирани от страх в очакване да бъдат погълнати.


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15