Джордж Сорос

Остава ни да изчакаме кога „британската офшорна империя“ ще нанесе ответния удар

Защо Сорос разкри офшорни сметки на британската кралица?

6331 | 9 ноем. 2017 | 17:50

Най-известният меценат на Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), който направи разкритията, са фондове на Open Society Foundations на олигарха и политически активист Джордж Сорос


Обсъждането на офшорния скандал, в който се оказаха замесени Елизабет Втора и стотици западни чиновници и бизнесмени, включително от обкръжението на Доналд Тръмп, трябва да започне с разглеждането кои са спонсорите на Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ). Най-известният меценат на консорциума са фондове на Open Society Foundations на олигарха и политически активист Джордж Сорос.

Ако се състави списък на политиците и организациите, които през последните години бяха подложени на медийни атаки от консорциума, финансиран от Сорос, наричан понякога „Сорос лийкс“, става ясно, че списъкът се състои изцяло от онези, които по един или друг начин са препречили пътя на самия олигарх. Това са властите на Китай и приближени на председателя на КНР Си Цзинпин, обкръжението на Владимир Путин и близкия кръг на Доналд Тръмп.

Що се отнася до британския елит и конкретно до кралската фамилия, очевидно те го отнесоха заради Брекзит, който тя или не можеше, или не желаеше да предотврати. А и заиграването с Китай също не можеше да бъде подминато. Джордж Сорос си бе спечелил славата „на човек, който повали Бенк ъв Ингланд“ и своя първи милиард лири той спечели през 1992 година, предизвиквайки срива на британската лира.

И ето че след четвърт век той отново демонстрира своите възможности, атакувайки вече не главната финансова институция на Великобритания, а самата управляваща династия. Освен Елизабет Втора сред пострадалите от скандала трябва да отбележим и американския министър на търговията Уилбър Рос, който е подложен на медийно очерняне заради напълно невинна бизнес дейност на неговата офшорна компания, която транспортира руски втечнен газ в белгийския град Антверпен. Проблемът е, че тази търговска дейност е един много неприятен факт за Сорос.

Всички лобистки усилия не можаха да намалят руските нефтогазови доставки за Европа, те само промениха тяхната конфигурация. Ако по-рано в Европа се доставяше руски газ по тръбопроводи от „Газпром“, сега там се изпраща и руски втечнен газ от компанията „Сибур“. В същото време не е налице преориентация на европейския въглероден пазар към американските доставки. Така различни русофоби изливат недоволството си върху американски чиновник, който просто е искал да печели от транзита на руски втечнен газ до европейските потребители.

От практическа гледна точка поредният офшорен скандал едва ли ще има някакви дългосрочни последици. Пиар екипът на Елизабет Втора с пълна сила провежда операция „за минимизиране на загубите“ и скоро скандалът ще бъде забравен. Уилбър Рос е готов да защитава в съда своя бизнес и дори най-известните русофоби в американските медии скептично оценяват възможностите той да напусне американската политика.

Струва си обаче да се подчертае, че скандалът с бермудските документи може да има още една цел, която може да бъде постигната. Голяма част от офшорните компании, които бяха „разкрити“ от соросоидните журналисти и активисти, се отнасят към юрисдикции, контролирани от британската корона: Британските Вирджински острови, остров Ман, Гърнси, Каймановите острови и други. И един вид международната "офшорна аристокрация" показва, че британската офшорна система вече не работи, не може да осигури необходимото равнище на конфиденциалност и защита. А следователно време е за преместване в САЩ.

На фона на проблемите на британската система все по-голяма популярност натрупват американските офшорни зони, за което вече открито пише агенция Блумбърг. В този контекст напълно вероятно е да ставаме свидетели на поредната война за преразпределение на световния офшорен пазар и услуги за гарантирането на „черни“ и „сиви“ финансови потоци. Остава ни да изчакаме кога „британската офшорна империя“ ще нанесе ответния удар.

БГНЕС

-----------

Анализът, публикуван в агенция РИА "Новости", е написан от Иван Данилов, автор в блога Crimson Alter.

 


От категорията

Анализът на ИСА: Скандали, протести и война между институциите нанасят сериозен удар върху властта

Анализът на ИСА-1543941725.jpg

ДПС смени окончателно тона и мина в конкретна институционална атака със свои ...

5 дек. 2018 | 07:08

Мирела Костадинова: Писателят Георги Райчев пожелал бреза на гроба си

Георги Райчев-1544175859.png

Авторът иска да опознае човека, съдбата и времето, в което живее. Обичал да ...

7 дек. 2018 | 11:39

Илияна Йотова: Хората в България не чувстват държавата. Има очаквания за избори

Илияна Йотова: Хората в България не чувстват държавата-1544373953.jpg

Груба грешка, гаф на българското правителство е, че няма утре в Маракеш да ...

9 дек. 2018 | 18:12

Калина Андролова: Радев е огромно разочарование, няма сила и компетентности да бъде водач

Колаж: mejdu-redovete.com-1544284342.jpg

"Точно си помислих, че сме улучили най-после нещо добро за България, и ...

8 дек. 2018 | 17:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


10 ноем. 2017 | 08:34Не може да търсим нищо добро в така изнесените факти. Просто гигантските акули се хапят една друга. А между техните захапки попадат и дребните риби.... А планктона като нас, майната му.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.