Отоплението в Западна Европа тази зима ще е толкова скъпо, че енергийната бедност ще стане масова

Енергийна криза от планетарен мащаб не може да бъде избегната

Отоплението в Западна Европа тази зима ще е толкова скъпо, че енергийната бедност ще е масова

5239 | 5 окт. 2021 | 16:52

От десетилетие активисти, политици и лобисти убеждават света, че трябва и можем да минем без фосилни горива (вкл. без ядрена енергия). Огромни финансови потоци се прехвърлиха от тях към ВЕИ


Боян Рашев

 

От известно време се дивя на всякакви писанията по темата за рекордните цени на газа. Обясненията варират от студената зима, през лошите Китай и Путин и стигат до странното време през лятото, за което разбира се било виновно изменението на климата, тоест изгарянето на самия газ. Всичко това обаче са подробности.

В основата на процеса стои първият закон на икономиката: Когато има търсене, а няма предлагане, цената расте. В конкретния случай ефектът му се подсилва страшно много от първия закон на добивната индустрия: Ако искаш да извадиш нещо от земята, трябва преди всичко да вкараш много пари в нея - първо в търсене и проучване, и второ в изграждане на инсталации и добив.

Едно важно уточнение преди да вляза в числата: Добивът на газ е неразривно свързан с този на нефт - голяма част от газа по света се добива като страничен продукт на нефта (особено в шистовия добив). Това всъщност е една индустрия.

Ето какво показват числата:

В периода от 2000 до 2019 г. имаме гигантски ръст на потреблението на газ - средно с +2,6% годишно за последните пет години. В това време потреблението на нефт също расте, но доста по-бавно. Междувременно обаче имаме спад в глобалните инвестиции в търсене и добив на нефт и газ след 2014 г. и особено през последните две години. Освен това бързо падат и разходите за търсене и проучване и съответно в новооткритите конвенционални находища на нефт и газ в света след 2010 г. Забележете, че разходите за търсене спадат като дял от общите инвестиции в индустрията, докато последните също спадат в абсолютна стойност.

Всичко гореописано достигна брутални размери през 2020 г.:

Имаше съвсем малък спад в потреблението на газ и гигантски срив в потреблението на нефт. Инвестициите в търсене, проучване и добив на нефт и газ се сринаха до нива, които не сме виждали през XX в.

През 2021 г. обаче ръстът в потреблението се завърна със страшна сила, но предлагане няма!

Какъв резултат очаквате?

Впрочем абсолютно същата история, даже в още по-голям размер, се случва с въглищата. Там глобалното потребление може и да не расте толкова бързо - основно заради замяната им с газ - обаче пък инвестициите в нови мини са толкова ниски, че беше само въпрос на време да стигнем до остър недостиг.

От поне десетилетие активисти, политици и лобисти убеждават света, че трябва и можем да минем без фосилни горива (вкл. без ядрена енергия). Огромни финансови потоци се прехвърлиха от тях към ВЕИ. Очевидно обаче голямата промяната не се случва - потреблението на нефт, газ и въглища не намалява. Но ние продължаваме да „вярваме“...

Наистина не мога да приема, че разумни хора могат да са изненадани от това, което се случва днес. То е напълно предвидимо за всеки с елементарни икономически познания.

Всичко гореописано е рецепта за енергийна криза от планетарен мащаб и исторически характер, която вече не може да бъде избегната. Отоплението в Западна Европа тази зима ще е толкова скъпо, че енергийната бедност ще стане масова.

 

Немските ТЕЦ вече спират работа заради изчерпване на наличните въглища, а Русия има дългосрочни договори за износ към Китай и не можа да ги спаси.

Китай от своя страна вече е установил някаква форма на режим на тока в най-индустриализираните си провинции.

Повече от половината въглищни ТЕЦ в Индия имат запаси от въглища на склад за само 3 дни. Цените са рекордни, но просто няма от кого да се купят, нито пък да се добият и закарат навреме.

Това, което днес ни изглежда като рекордни цени на газа, въглищата и тока, е само началото. Най-лошото тепърва предстои. А то ще дойде, когато изригне цената на господстващия енергиен ресурс на цивилизацията - нефтът.

Източник: "Труд"От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36