Радев, Трифонов, Нинова, Иванов

Правителство на БСП би имало шанс, ако е експертно

Защо най-вероятен е кабинетът с първия мандат - на ИТН

18018 | 20 юли 2021 | 22:40

Реализиране на мандат от "Изправи се!Ние идваме!" граничи с фантастиката. Не е такъв случаят с мандата на ДБ


На 21 юли започва работа 46-ото Народно събрание. То бе излъчено на изборите от 11 юли.

В него ще има шест парламентарни групи. Най-голямата – на „Има такъв народ“ е с 65 народни представители, следват ГЕРБ с 63-ма депутати, БСП – с 36, „Демократична България“ - с 34, ДПС – с 29 и „Изправи се! Ние идваме“  (ИСНИ) - с 13 народни представители.

Трите т.нар. "партии на промяната" разполагат със 112 мандата, „партиите на статуквото“, съответно със 128.

Какво се знае?
Сценарият за първия работен ден на парламента е ясен.

Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе първото си заседание от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-ото народно събрание, както и в 45-ото, това е Мика Зайкова от ИТН.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят лидерите или шефовете на групи на представените в Народното събрание партии и коалиции, с които се очаква да очертаят основните си приоритети. След това ще бъде избран председател на 46-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание.

В голяма степен са известни и основните приоритети на всяка от шестте групи. Предстои да разберем дали между тях може да се намерят пресечни точки.

От ИТН многократно са заявявали, че за тях приоритети са точките от референдума, проведен през 2016 г. На първо място – замяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна в два тура и партийна субсидия от 1 лв. на глас. В името на тези приоритети от партията на Трифонов, както стана ясно, са готови на всичко – дори да минират работата на парламента и да се отиде на нови избори.

ГЕРБ е в опозиция. Многократно го каза и лидерът им Бойко Борисов. „Борете се с ясни аргументи, ние сме опозиция“, повтори на първата сбирка на ПГ на ГЕРБ Борисов. И заяви, че приоритет на партията е масовата ваксинация на населението срещу коронавируса.

За БСП най-важно е да се разгради модела ГЕРБ, да има управление с мисъл за обикновения човек и най-сетне да има преизчисляване на пенсиите.

От ДПС са заявили, че ще се борят за зелена политика и ускорено, догонващо развитие на страната.

ИСНИ пък е за ревизия на управлението на ГЕРБ. Настояват и за преизчисляване на пенсиите.

За да има правителство всяка една от партиите трябва да е наясно къде са червените линии, които не би пресякла и какво от исканията на останалите би приела.

Президентът Румен Радев нееднократно заяви, че ще се ръководи от конституцията и няма да бави връчването на първия мандат. Анализатори и политици вече заявиха, че именно този мандат, който трябва да получи ИТН, има най-голям шанс за успех.

Какви все пак са възможните варианти.

Първи вариант.
Радев връчва първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила – ИТН. Този път ИТН този път няма да върне мандата на президента Радев – това бе многократно заявено. Хората на Слави Трифонов ще се опитат да съставят и да прокарат самостоятелно правителство, без да влизат в коалиция, но с подкрепата на останалите две партии от протеста.

ИТН обаче има 65 депутати. На каква подкрепа биха разчитали хората на Трифонов за своя кабинет (вече се заговори, че начело може да застанат Миглена Кунева, Ива Митева или Иван Хинковски)?  Математически сметките са прости, но политиески изискват много предварителни ходове, за да се стигне до успех.

Твърдата опозиционна линия на ГЕРБ отрича възможността хората на Борисов да дадат зелена светлина за правителство на ИТН.

От БСП реагират гъвкаво. Социалистите заявиха, че ще преговарят за политики. И съответно, биха могли да дадат подкрепа за подобно правителство, ако се вземат предвид техните приоритети, на първо място преизчисляването на пенсиите. Към този момент обаче разговори ИТН – БСП няма, а ако се вярва на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов „няма и да има“. Освен, ако шоумените не преосмислят позицията си и не проумеят, че политика без диалог не става.
Заедно със социалистите ИТН имат 101 гласа.

ДБ също не издигат непреодолими стени пред евентуалното правителство с мандат на ИТН. И за тях, както за социалистите, е важен разговорът за политика. Според запознати десните са готови да преглътнат мажоритарната система и еднолевовата субсидия, ако ИТН се съгласи с техните искания. На първо място – да се отстрани главният прокурор Иван Гешев и да се върви по пътя на реформа на съдебната система. Досега от ИТН са заявявали само, че те са за пряк избор на главния прокурор от целия народ, а що се отнася до конкретния случай с Гешев – процедурата за отстраняването му е много дълга.
Ако все пак към тези 101 гласа на ИТН и БСП се прибавят и 34-те гласа на ДБ, правителство не просто ще има. То ще се ползва и със значителната подкрепа, която му гарантират 135-те гласа на трите формации.

За ИТН токсична партия освен ГЕРБ е и ДПС и те едва ли биха се интересували от мнението им. Което развързва ръцете на Движението депутатите му да гласуват против предложен от хората на Трифонов кабинет. Или както намерят за добре. Ако гласовете на другите фракции са осигурени, не е необходима подкрепата на ДПС.
Както и на ИСНИ с неговите 13 гласа. Макар, че те вече заявиха авансово подкрепа за победителите.

Следователно правителство на ИТН е много вероятно, но напълно невъзможно без гласовете на БСП. То обаче би минало, ако към трите протестни партии по някакви причини (да се заявят като национално-отговорна партия, например) се присъедини ДПС. Те не биха могли да попречат на Движението да ги подкрепи, но това едва ли ще им хареса.

Втори вариант.

Както повелява конституцията, Радев връчва мандат на втората по големина парламентарна група – ГЕРБ. Тук от гледна точка на съставянето на кабинет, нищо не става. Борисов вече каза, че те ще върнат мандата веднага.

Трети вариант. Президентът връчва третия проучвателен мандат на някоя от останалите политически сили по свой избор и преценка.

Тук възможностите са няколко.

Първата.
Най-разумно и обосновано, особено с оглед на предстоящите президентски избори, изглежда държавният глава отново да предпочете БСП. Все пак червените са трета по големина парламентарна група. Социалистите вече заявиха, че може да представят кабинет. Но, за да разчита на подкрепа, съставът му трябва да е експертен, а не партиен. Според източници от соццентралата червените биха запазили някои от министрите от служебното правителство. Много е важно кой ще бъде премиерът на такъв кабинет. Трудно се намира изявен експерт, който да няма „цветна“ политическа биография. Социалистите са готови на преговори с всички останали играчи на терена с цел съставяне на балансирано правителство.

Ако успеят, такъв кабинет би могъл теоретично да мине с гласовете на ИТН. Сметките сочат, че ИТН плюс БСП е равно на точно 121 гласа. За по-голяма солидност подкрепа би могло да се търси и от ДБ, и от ИСНИ. Тези математически сметки обаче трудно биха имали политическа реализация - няма логика, ако кабинетът на ИТН се е провалил, хората на Слави Трифонов да подкрепят кабинет на БСП.  

Втората.

Мандатът отива при ДБ. Този ход на президента Румен Радев би бил изненадващ, но само на пръв поглед – Радев и десните неведнъж са се изказвали в полза на едни и същи каузи, като реформата на съдебната система и отстраняването на главния прокурор, например.

Но при този вариант Радев би трябвало да обясни на червения електорат защо БСП е пренебрегната. А това е партията, която вече го подкрепи за втори мандат и от която той ще очаква основна подкрепа на предстоящите президентски избори.

От кого биха търсили подкрепа десните, ако топката спре при тях? Както стана ясно, пътищата им към ИТН, а и към БСП не са минирани. Както и към партията на Манолова. Неприемлива за десницата е единствено подкрепата от ДПС, поради непримиримостта на ДБ по темата „Гешев“.

И в първия, и във втория вариант обаче би се стигнало до идеологическия въпрос – как десните да подкрепят кабинет на левите и обратно. Вероятно в ДБ отчитат това и затова не са направили заявка, че очакват мандата да дойде при тях.
До този момент няма индикации ДБ да са готови с кабинет и министър-председател.

Третата възможност.

Румен Радев връчва мандата на най-малката парламентарна група – „Изправи се! Ние идваме“ (ИСНИ). Прескачайки петия играч - ДПС, защото звучи невероятно Радев да предпочете за мандат Движението,  което преди година му поиска оставката.

Според запознати този вариант е обсъждан в десницата. Но и тук стои въпросът към президента – защо? Отговорът е прост - защото това е единственият вариант, при който служебното правителство продължава живота си като редовно, а Стефан Янев става редовен премиер (нещо, за което той намекна в интервю в неделя по БТВ).

Зад такова правителство обаче стоят едва 13 сигурни гласа. И Радев ще трябва да убеждава и ИТН, и БСП, че вариантът е работещ, което граничи с политическа фантастика. Без гласовете на ИНТ и БСП правителство няма. Както многократно стана дума, трите протестни партии – ИТН, ДБ и ИСНИ нямат самостоятелен потенциал за правителство.
Това е непосилна задача за Радев, но е и единствената схема, при която той би имал пълен контрол над изпълнителната власт в навечерието на вота за президент.

От където и да се погледне такъв вариант е трудно постижим, защото за БСП той е „пълен абсурд“. Много гласове биха могли чисто теоретично да дойдат и от ГЕРБ, но като се има предвид, че Борисов редовно критикува самочувствието на „онези с 13-те депутати“, такъв вариант е изключен.
Което означава, че той по-скоро е кабинетно творение на политици без реалност в политиката.

От всичко казано дотук излиза, че с най-голяма вероятност да има правителство е това да стане с първия мандат - на ИТН. Сигурно така са разчели нещата и в партията на Слави, защото в противен случай едва ли Тошко Йорданов би казал нещо толкова арогантно като : „Представяме кабинет, който иска – да гласува. Ако не – избори!“ А нито един от политиеските играчи, които вече влязоха в парламента, не иска да ходи на избори. Защото не знае този път какво ще му сервира суверенът.

 

Дали 46-ият парламент ще го бъде, ще си проличи още в първия му ден. Когато трябва да излъчи председател.

За това също трябват 121 гласа. И някакво степен на съгласие.

 


От категорията

Скандал! Кирил Петков искал да „купи” „Екогласност”: Зад проекта ни стоят хора от президентството

Тримата служебни министри в офиса на Емил Георгиев пазаруват депутатски места-1631727630.jpg

Г-н Копринков, един от секретарите на президента, ме попита дали продължаваме ...

15 септ. 2021 | 20:49

До изборите и след тях

Владимир Костов: Стръмният път на българската надежда

-1618210330.jpg

Сегашната криза живяна от българското общество е в основата си следствие на ...

15 септ. 2021 | 19:37

Пак ли някой с млади ескадрони ще срива старий гнилий строй?

-1505743367.jpg

Никой не знае какво ще представлява „проектът на харвардите“, но всички говорят ...

16 септ. 2021 | 14:38

Проф. Маринов: Има нужда от нов начин на правене на политика. Радев може да бъде избран и без ДПС!

-1596780893.png

„Трудно можем да бъдем големи оптимисти за това какво ще се случи след 3 ...

16 септ. 2021 | 13:43