Снимка: БТВ

Нова група, подобна на „Наглите”, е похитила Адриан Златков

Завръща ли се бизнесът с отвличанията?

3107 | 11 септ. 2017 | 21:31

Жертвите на „Наглите” все още чакат и обезщетенията си, от МВР отказаха коментар


Нова група, подобна на бандата на „Наглите”, стои зад отвличането на Адриан Златков, съобщи bTV. „Надявам се, че в най-близко време извършителите ще бъдат заловени, защото тук нещата са ясни. Едва ли някой би се спрял, ако не бъде задържан и осъден”, коментира бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

 

Ако сумата от 700 хиляди лева откуп за Адриан Златков се потвърди в съда, тя ще попадне в топ 5 на най-големите откупи, платени в последното десетилетие. Те станаха ясни по време на процеса срещу бандата на „Наглите”. Най-високата сума - 600 хиляди евро, е платена за освобождаването на бившия митничар Георги Георгиев - Пурата, отвлечен през октомври 2008 г.  

 

През пролетта на 2009 г. с 554 хиляди евро общо и два пръста на лявата ръка се раздели бившият шеф на футболния клуб „Литекс” Ангел Бончев. Бончев прекара 50 дни в плен, а след това трябваше да откупува и жена си. През 2009 г. 517 хиляди евро даде на „Наглите” Иван Киров, за да бъде пуснат баща му бизнесменът Киро Киров.

 

Свободата на Михаил Краус – сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, струваше 300 хиляди евро на семейството. За хора като „Наглите” отвличането е бизнес, а хората са стока, твърди Бойко Найденов, който беше част от екипа, разкрил групата.

 

„Най-критичният момент и най-важният в такива случаи е да бъдат запазени животът и здравето на отвлечения. Нищо друго няма значение. Дори и парите са второстепенни”, коментира той. Има случаи, когато близките на отвлечените решават да преговарят с похитителите сами, а разследването започва едва след като похитеният се прибере у дома. 

„Когато се дадат парите за откупа и дните за връщането на похитеното лице са доста, през това време успяват да заличат следите си, изчистват пари, разделят си ги. Групата не е била малка, повече от 10 души. Примерно при 500 000 евро откуп, на 10 души се падат по 50 000 евро”, изчисли бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

 

Жертвите на „Наглите” все още чакат и обезщетенията си. „За да бъде освободен синът ми, беше платен откуп от 100 000 лева. Пожелавам това, което се случи на мен, да се случи на съдии, директори на затвори, които позволяват да подхождат по този начин в решаването на един много тежък случай за българското общество”, заяви Красимир Цанев – баща на Илиян Цанев.

От МВР отказаха коментар. Само заместник-главният секретар заяви във Враца, че състоятелните българи могат да спят спокойно.


От категорията

По искане на прокуратурата

Спецсъдът освободи от длъжност арестуваната за подкуп Десислава Иванчева

Десислава Иванчева в съда-1524231687.jpg

Според обвинението тя подписвала заповеди от ареста, с което се опитвала да ...

23 май 2018 | 18:06

Заместник на главния прокурор отмени наказателното производство срещу главния архитект на София

-1524637349.jpg

След анализ на събраните материали е установено, че апелативната прокуратура се ...

23 май 2018 | 14:06

Спецакция в София! Полиция, жандармерия и спецотряди в нощна гонка с автокрадци

-1523884313.jpg

Изяснена е самоличността на водача на автомобил „Тойота“, – Мирослав Георгиев и ...

23 май 2018 | 16:16

За три престъпления ще отговаря арестуваният шеф на КАТ-Благоевград (ВИДЕО)

Данаил Стоицов Снимка: бТВ-1527086442.jpg

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова доказателства за ...

23 май 2018 | 17:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018