11 юли, Берлин. Ангела Меркел вече седи по време на официална церемония

Смяната на протокола в Германия не е добър знак

Здравето на Ангела Меркел вече става политически въпрос

16183 | 11 юли 2019 | 16:43

„Ще се справя с това“, повтаряла канцлерката при третия си пристъп на тремор онзи ден. На 17 юли тя ще навърши 65 години, като вече 29 от тях е в голямата политика

11 юли, Берлин. Ангела Меркел вече седи по време на официална церемония-1562852752.jpg10 юли, Берлин. На пресконференция Ангела Меркел обясни, че е добре и напълно работоспособна-1562852694.jpg

Третият пристъп на тремор на немския канцлер Ангела Меркел, който се разигра отново пред камера и светкавично обиколи света, отвори широк дебат в Германия по няколко ключови теми:

- личен или политически въпрос е здравният статус на политик от толкова висок ранг;
- дължи ли Меркел повече прозрачност по въпроса;
- колко дълго още ще може да изпълнява държавническите си задължения;
- какво се случва, ако канцлерът на Германия се оттегли.

Първият път, когато видеоклиповете с треперещата Меркел станаха топновина, обяснението бе, че времето в Берлин е горещо, а канцлерката не е пила достатъчно вода. Това се случи на 18 юни по време на церемония с военни почести, когато Меркел посрещна в столицата украинския президент Володимир Зеленски.

 

Девет дни по-късно ново „разлюляване“ – този път на церемония по освобождаването на правосъдния министър Катарина Барли и встъпването в длъжност на приемничката й Кристине Ламбрехт в двореца „Белвю“.
Повторението бе преди срещата на Г-20 в Осака, където Меркел, напълно обяснимо, бе наблюдавана от медиите под лупа. Но тя успя без колебание да издържи маратона от разговори и събития.

 

Най-влиятелната жена в света за 2018-а (според класацията на Форбс) демонстрира добра кондиция и нямаше никакви отклонения и в Брюксел по време на дългите и тежки преговори за ключовите постове в Европейския съюз. Отделен е въпросът, че договореният пакет подсказа, че Меркел губи политическа тежест, докато на преден план излиза фигурата на президента Макрон.

Но дойде 10 юли и трети пристъп, на който непосредствен свидетел бе финландският й колега Анти Рине. Това стана отново в Берлин. А малко по-късно Меркел увери, че е „много добре, не се тревожете“. На пресконференция тя, естествено, бе запитана за здравословното състояние, а още няколко нейни фрази моментално попаднаха в международния обмен: след първия случай „ситуацията е овладяна“, намирала се във „фаза на преработване“.


Същото – „канцлерката се чувства добре“ - повтори и правителствената говорителка Улрике Демер.

Изявленията обаче не стопираха коментарите, като този път журналистите не търсят за мнения само лекари, но и политолози, юристи. Медиите излизат и със собствени коментари за това дали Меркел не дължи повече откровеност за здравословното си състояние. Накратко – дебатът се разраства.
Радио „Антене Байерн“ намери експерт, който да прочете по устните какво си говори Меркел по време на церемонията с Рине.
Специалистката твърди, че по време на тремора канцлерката повтаряла подобно на мантра „ще се справя с това“, „ще се справя с това“.
В редакционен коментар онлайн изданието на „Шпигел“ обръща внимание на факта, че на 10 юли в 13,26 ч. агенция Ройтерс разпространява като мълния новината, че в началото на пресконференцията (б.р. - с Анти Рине) Меркел била усмихната. Усмивката на канцлерката вече е новина-мълния, пише авторът с някаква горчива ирония.

Изданието припомня още, че 64-годишната Меркел е на сцената на голямата политика от обединението на Германия до днес – като екоминистър, генерален секретар на ХДС, лидер на партията, канцлер и политик от международен калибър. Няма друг политик в Германия, може би и в Европа, който да се е задържал толкова дълго на такова високо ниво на стрес, пише „Шпигел“. Друга нейна особеност е, че успява да игнорира болката. Като доказателство се сочи случаят от 2014-а, когато тя излезе извън строя след падане в швейцарски курорт, но няколко дни така и не потърси лекар.

Все пак, питат се журналистите, дали американската традиция, според която политиците информират публично за здравословното си състояние, не е по-честна, отколкото европейската, повеляваща да се мълчи за проблемите.
Въпросът засега е отворен. Смята се обаче, че с последните си изявления Меркел подготвя аудиторията, че е следващи случаи на подобни пристъпи не са изключени.

Бившият президент на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен се включи в дебата чрез Туитър, където написа, че „здравословното състояние на премиера не е личен въпрос. Хората в Германия имат правото да знаят, дали канцлерът на страната е в състояние да изпълнява в пълен обем своите задължения“.

Но кой ще поеме канцлерството, ако внезапно, по здравословни причини, Меркел се оттегли? И този въпрос вече е на масата, но отговорът не е еднозначен.
Основният закон на страната не регламентира изрично този  въпрос. Сигурното е, че това няма да е автоматично вицеканцлерът Олаф Шолц (ГСДП). Вицеканцлерът е едновременно и министър, а с мандата на канцлера се прекратяват и министерските.
В случай на оттегляне на канцлера (поради невъзможност да изпълнява задълженията си) напред ще излезе фигурата на президента, която може да посочи кой да изпълнява длъжността. На теория тогава това може да бъде вицеканцлерът или друг от министрите в кабинета. Последната дума за нов титуляр ще е на Бундестага.

Засега проблемът с евентуално оттегляне е само на теория. Това, което предстои, е рожденият ден на Меркел. На 17 юли тя ще навърши 65 години, като цели 29 от тях е в голямата политика. През 1990 г. се кандидатира за депутат от ХДС, а от ноември 2005 г. е канцлер на Германия.
Предстои да видим дали по този повод дискусията за нейното политическо бъдеще ще се разгори отново.
Междувременно, протоколът е сменен и Меркел посреща официалните си гости не на подиум в изправена поза, а седяща. Докато трае „фазата на преработването“?От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36