Здравко Димитров и Славчо Атанасов - два пътя към кметския стол в Пловдив

Кандидатът на НФСБ-ВМРО трябва да обясни как точно ще смени модела на управление

Здравко Димитров и Славчо Атанасов - два пътя към кметския стол в Пловдив

4862 | 3 окт. 2019 | 15:15

Кандидатът на ГЕРБ трябва да убеди пловдивчани, че той не е част от "модела Тотев", че се е поучил от грешките на съпартиеца си и знае как да накара гражданите да дадат отново доверието си на управляващата партия..


Пловдив ще има нов кмет. Кой ще е той, ще решат пловдивчани след месец. Фаворитите за стола на отказалия се от надпреварата Иван Тотев са Здравко Димитров (ГЕРБ) и Славчо Атанасов (НФСБ-ВМРО).

Това показват не само социологическите изследвания, но и първият предизборен дебат, където заедно с тях се състезаваха кандидатът на БСП проф.Николай Радев и независимата Дани Каназирева.

Разликата, отмерена от социологическите агенции, между Здравко Димитров и Славчо Атанасов е около 3%. Това е незначителна преднина, която в предизборната кампания може да се увеличи, а може и да обърне посоката си.

 

Затова и битката е толкова оспорвана.

Тя върви по няколко линии.


Здравко Димитров (Зико), доскоро областен управител, не е бил кмет, но трябва да отговаря за наследството на Иван Тотев, което акумулира огромна негативна енергия сред пловдивчани. В дебата Зико намери верния подход като обяви, че ще направи ревизия на предшественика си, и ако се сблъска с нередности, ще сезира прокуратурата. "Иначе ще стана съучастник, а и не е честно спрямо гражданите на Пловдив", обяви Димитров. Капанът за него е - как ще ревизира партийния си началник, тъй като Тотев продължава да е председател на местната организация на ГЕРБ, а пък Зико, в съзвучие с партийната повеля на ГЕРБ обяви "ние сме един екип". Не само това - Тотев запазва влиянието си в бъдещата управа на града чрез листата съветници на ГЕРБ и това може да се окаже спирачка пред честните намерения на новия кмет.

Славчо Атанасов е бил вече кмет един мандат, после победен от Иван Тотев с незначителните 1000 гласа, които и досега мнозина пловдичани смятат, че са спечелени с манипулации. В този смисъл той е в по- изгодна ситуация, защото може да критикува спокойно управлението на града и да говори за "модела Тотев" като "модела ГЕРБ". Проблемът при него е, че в битността си на депутат, част от управляващото мнизинство, той може да бъде атакуван, че е част от този модел на управление в национален мащаб. Затова за Славчо ще бъде от значение как ще се разграничи от ГЕРБ в Пловдив, след като подкрепя ГЕРБ в парламента. Атанасов също декларира, че "първото нещо, което ще направи, ако стане кмет е ревизия на всички обществените поръчки". Според него в момента те са правят с нереално високи срокове, качеството не е добро, а освен това са много скъпи всички ремонти. Цифрите, които изнесе Атанасов за финансовото състояние на община Пловдив, са направо стряскащи - градската хазна е на червено с 65 милиона лева, 19 милиона лева са несъбраните вземания

И двамата имат "червени петна", дошли от допира с БСП или с други леви партии, които опонентите ще им напомнят.
Здравко Димитров упрекна Славчо Атанасов, "че е бил избран с подкрепата на ГЕРБ, а след това е завил наляво и е управлява с БСП, като ги е вкарал през задната врата в управлението".
Атанасов реагира с точен аргумент "Борисов не управляваше ли с класическа лява партия – АБВ! Калфин му бе министър. Значи за едните може, за другите не може“.

Първият дебат зацикли в миналото и взаимните нападки и затова не можа да открои визиите им за развитието на града - какви са проблемите на Пловдив и как ще бъдат решавани.

Вероятно това ще се случи във втория. Или в друг, не на улицата, където крясъците на агитките няма да се чуват по-добре, отколкото думите на кандидатите, както беше днес.


Славчо Атанасов трябва да обясни как точно ще смени модела на управление, който сега така яростно критикува, как ще спре пагубните за Пловдив практики, ако няма зад себе си стабилно мнозинство, как ще възстанови прозрачността в работата на общината и как ще върнем граждани в управлението на града.


Здравко Димитров пък трябва да убеди пловдивчани, че той не е част от "модела Тотев", че се е поучил от грешките на съпартиеца си и знае как да накара гражданите да дадат отново доверието си на ГЕРБ.


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

“Фигаро”: Испанската монархия е в голяма опасност

-1515191214.jpg

Срещу днешното държавно устройство на страната са радикалната левица, ...

7 авг. 2020 | 15:57

БДД: Висш член от кабинета "Борисов-3" иска да се спаси с пост в Брюксел

БДД: Висш член от кабинета "Борисов-3" иска да се спаси с пост в Брюксел-1596802043.jpg

Държaвни чинoвници и дeпутaти oбикaлят кoридoритe нa влacттa, зa дa пocлeдвaт ...

7 авг. 2020 | 15:05