Здравко Палазов (в средата) посвети изложбата си на Любомир Левчев

35 години творчески път

Здравко Палазов посвети изложбата си на Любомир Левчев

473 | 2 окт. 2019 | 18:25

Освен живописец художникът е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Уилям Мередит


В изложбената зала на Клуба на дейците на културата в Смолян, пред близки, свои почитатели и съграждани, талантливия художник Здравко Палазов представи вълнуваща изложба, по повод 35 години творчески път.

 

Събитието бе официално открито с прочувствена  и емоционална реч от успешния бизнесмен и кандидат за кмет Стефан Сабрутев

“За Здравко Палазов големият  български художник академик Светлин Русев казва:

 

„Има автори които не се нуждаят от представяне. До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словесна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора.“ Всяко докосване до живописта на Здравко Палазов само по себе си е откритие, което във време на хаос, разруха и насилие са като самотни вестители на човешкия стремеж към светлината.“

 

Известна истина е, че живописта на Здравко е такава, какъвто е нейният автор. Здравко Палазов е човек със своя позиция и свой поглед към изкуството. Той е творец с чувство за социална справедливост, човек мислещ за Смолян и родния край. Именно за това живее и твори в Смолян.”

 

Изложбата съдържа 35 платна – портрети, пейзажи, композиции и е посветена на 35-годишната творческа дейност на художника.

 

Експозицията идва от Пловдив, Варна и Бургас, където Палазов беше начело в публичния афиш на известните градове на изкуството и културата.

 

Здравко Палазов завършва Художествена гимназия в гр.Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност “Живопис“ при проф. Добри Добрев, веднага след Академията участва във всички национални изложби в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и др.

 

Не малък е броя и на самостоятелните му изложби в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия и др. страни. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии.

 

Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Банан Бананов, Уилям Мередит, Ганчо Керечев и др.

 

Здравко Палазов е един от експертите участвали в създаването на Закона за културното наследство. Бил е директор на Художествената галерия в Смолян, през който период дейността на галерията се характеризира с активно присъствие в културния живот на Смолян – експонирането на много изложби с различни автори от България и чужбина.

Изложбата има още едно посвещение: „На големия поет и приятел на Смолян Любомир Левчев, който ни напусна преди няколко дни“. Тя ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 15 октомври т. г.


От категорията

Талантливата Кристина Шишкова реди първа самостоятелна изложба - "Среща с пейзаж"

Талантливата Кристина Шишкова реди първа самостоятелна изложба - "Среща с пейзаж" -1571142482.jpg

В пейзажите й се долавя непосредствената искреност при предаването на ...

15 окт. 2019 | 15:25

Столична библиотека представя стихосбирката „Приятелят, когото нямам” от Мартин Спасов

Премиера на стихосбирката „Приятелят, когото нямам” от Мартин Спасов-1571134195.png

Книгата е адресирана до всички, които ценят стойностната поезия, които не ...

15 окт. 2019 | 13:08

„Изпепеляване” по Харуки Мураками се увенча с Голямата награда на CineLibri 2019

„Изпепеляване”-1571147625.jpg

След церемонията се състоя премиерна прожекция на психологическата драма „Тази, ...

15 окт. 2019 | 16:51

In memoriam

Напусна ни големият Милчо Левиев

Милчо Левиев-1551973876.jpg

Известният композитор и джаз музикант е починал днес, късно вечерта

12 окт. 2019 | 23:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.