Здравко Палазов (в средата) посвети изложбата си на Любомир Левчев

35 години творчески път

Здравко Палазов посвети изложбата си на Любомир Левчев

629 | 2 окт. 2019 | 18:25

Освен живописец художникът е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Уилям Мередит


В изложбената зала на Клуба на дейците на културата в Смолян, пред близки, свои почитатели и съграждани, талантливия художник Здравко Палазов представи вълнуваща изложба, по повод 35 години творчески път.

 

Събитието бе официално открито с прочувствена  и емоционална реч от успешния бизнесмен и кандидат за кмет Стефан Сабрутев

“За Здравко Палазов големият  български художник академик Светлин Русев казва:

 

„Има автори които не се нуждаят от представяне. До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словесна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора.“ Всяко докосване до живописта на Здравко Палазов само по себе си е откритие, което във време на хаос, разруха и насилие са като самотни вестители на човешкия стремеж към светлината.“

 

Известна истина е, че живописта на Здравко е такава, какъвто е нейният автор. Здравко Палазов е човек със своя позиция и свой поглед към изкуството. Той е творец с чувство за социална справедливост, човек мислещ за Смолян и родния край. Именно за това живее и твори в Смолян.”

 

Изложбата съдържа 35 платна – портрети, пейзажи, композиции и е посветена на 35-годишната творческа дейност на художника.

 

Експозицията идва от Пловдив, Варна и Бургас, където Палазов беше начело в публичния афиш на известните градове на изкуството и културата.

 

Здравко Палазов завършва Художествена гимназия в гр.Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност “Живопис“ при проф. Добри Добрев, веднага след Академията участва във всички национални изложби в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и др.

 

Не малък е броя и на самостоятелните му изложби в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия и др. страни. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии.

 

Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Банан Бананов, Уилям Мередит, Ганчо Керечев и др.

 

Здравко Палазов е един от експертите участвали в създаването на Закона за културното наследство. Бил е директор на Художествената галерия в Смолян, през който период дейността на галерията се характеризира с активно присъствие в културния живот на Смолян – експонирането на много изложби с различни автори от България и чужбина.

Изложбата има още едно посвещение: „На големия поет и приятел на Смолян Любомир Левчев, който ни напусна преди няколко дни“. Тя ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 15 октомври т. г.


От категорията

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури
(Галерия)

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136692.jpg

85 творби от които 38 калиграфски букви, 30 графики и 17 ръкописа са ...

19 февр. 2020 | 20:23

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека
(Галерия)

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир  в Столична библиотека -1582013430.jpg

Експозицията ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния ...

18 февр. 2020 | 10:09

Христо Карастоянов навършва 70-годишен юбилей, а творбата му „Кукувича прежда“ - 30 лета
(Галерия)

Христо Карастоянов навършва 70-годишен юбилей, а творбата му „Кукувича прежда“ - 30 лета -1582300140.jpg

Известен е и като публист – негови статии са публикувани в много български ...

21 февр. 2020 | 17:48

Предизвикателство за майсторите на късия разказ!
(Галерия)

Национален дарителски фонд „13 века България“ за 23-и път награждава млади писатели в конкурса „Рашко Сугарев“-1582294125.jpg

Национален дарителски фонд „13 века България“ за 23-и път награждава млади ...

21 февр. 2020 | 16:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.