Снимки Нова телевиция

Четвъртата фаза на ваксинация вече е в ход

Зелени коридори и опашки за ваксини в големите градове (СНИМКИ, ВИДЕО)

2838 | 20 февр. 2021 | 16:34

В Бургас от 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите

Снимки Нова телевиция-1613831981.png-1613832049.png-1613832025.png-1613832000.png

Начало на масовата ваксинация у нас. След заповед на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна, наред с първите 4 фази от имунизационния план, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи, припомня Нова телевизия в репортаж.

За целта са разкрити специални ваксинационни пунктове, а в болниците трябва да са осигурени зелени коридори за хората, които желаят да си поставят ваксина.

Над 57 000 дози от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 пристигнаха у нас снощи. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата, а четвъртата фаза на ваксинация вече е в ход.

Пунктовете в „Пирогов” започнаха работа в 8:30. Още тогава пред тях вече имаше опашки от чакащи. „Смятам, че е редно да се ваксинираме”, каза една от тях - Антоанета Сеферова.

„Ваксината е причина да считаме, че животът ни ще стане по-нормален. Изненадан съм, че има хора, които мислят обратното”, коментира Пламен Зехиров.

Ваксинирането става без предварително записване. „До вчера предварително ни изпращаха списъци от РЗИ, които прозвънявахме. Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, се редят на опашката”, заяви д-р Диана Димитрова – ръководител на Мултипрофилно спешно отделение в „Пирогов”.

Организацията не премина и без критики. „От 45 минути чакам, опашката не е мръднала, тъй като двама доктори захранват петте сестри, които трябва да извършат ваксинацията”, каза Димитър Димитров.

От „Пирогов” уверяват, че има препарати за всички и няма да връщат желаещите. Ваксинирането става след преглед от специалист.

„Няма възможност да свършат ваксините. Единственото предупреждение е да не са били в контакт с болни от коронавирус. Ако са били контактни трябва да изчакат”, обяснява д-р Диана Димитрова.

Пред репортери директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов поясни, че в момента не могат да се записват часове. „Хората ще могат да бъдат записани тогава, когато има много места, където да се прави такава ваксинация”, каза той.

"Премиерът нареди от петък да бъдат отворени „зелени“ коридори, за да може в петък, събота и неделя да се възползват желаещите за ваксинация. Днес се ваксинират най-вече хора в четвърта фаза, техните придружители и тези, които са пожелали да дойдат. Опитваме се да го правим максимално бързо”, допълни Балтов.

"Утре пак ще има 5 пункта за имунизация. Нека хората да бъдат търпеливи, всички желаещи ще бъдат ваксинирани", каза той.

Петте пункта на „Пирогов” ще работят до 17:30 часа. За хронично болните е необходима епикриза. Лична карта и бланка за информирано съгласие са необходими за всички, като бланката се попълва на място.

Според директора на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова, трябва да има по-широка кампания по ваксиниране, а не затягане на мерките. „Всички ваксини осигуряват защита срещу британския щам. И Pfizer, и AstraZeneca, и Moderna нямат висока защита срещу южно-африканския щам. Но заради технологията, по която се произвеждат тези ваксини, ще бъдат много бързо актуализирани”, каза тя.

За масова имунизация отново призова и министър-председателя. „Ето, видяхте - вчера малко като им се накарах завършихме с 14 000 ваксинирани на ден. Това ни е спасението - мощна армия от преболедували, с антитела и мощна армия от ваксинирани. И тогава всичките тези неща ще бъдат още по-добри”, заяви той.

Според премиера всеки ден трябва да се ваксинират минимум 10 хиляди души.

В Бургас от 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите. Заради големия интерес бяха отворени и допълнителни пунктове. Така те стават общо 7 за града. Разкрити пунктове за ваксинация има и в Карнобат, Айтос и Поморие.

Всеки от чакащите има своя причина да се ваксинира. „За да може да сме по-спокойни за нашето здраве и за здравето на нашите семейства”, коментира Ирена Добруджалиева.

„Трябва да се защитим по някакъв начин, вече ни омръзна да седим вкъщи”, коменитра Тодор Ковачев.

В кабинета на Онкологичния център в Бургас първо сутринта получиха втора доза от ваксината 60 учители и едва след това започна масовата имунизация. „Имаме 20 флакона, като всеки един от тях позволява да бъдат ваксинирани 10 пациенти”, заяви д-р Теодор Попов.

Много от чакащите на опашката бяха пропътували разстоянието до Бургас от други населени места, като Наталия Бондаренко, която е руски гражданин, но вече 7 години живее в Поморие.

Чакащи на опашката са убедени, че зеленият коридор е закъснял. „Трябваше да се започне от 65 години нагоре. В тази категория попадат и от първа линия, и от всяка линия”, коментира Тодор Ковачев.

От Регионалната здравна инспекция в Бургас увериха, че до края на следващата седмица разполагат с над 7500 дози от ваксината на AstraZeneca, която ще бъде разпредерена между отделните общини в областта.Ваксинация

В Бургас от 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите

От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25