Законопроектът е непригоден по него да се произвеждат избори, убеден е зам.председателят на НС

Жаблянов: Мажоритарният вот, предложен от ГЕРБ, ще бъде отхвърлен в пленарната зала

4438 | 14 юни 2017 | 17:34

Само промяна в избирателната система не може да излекува недъзите на българската демокрация, които са се създали по време на прехода, твърди зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „БСП за България“


- Какво очаквате да се случи в пленарната зала в четвъртък, когато Изборният кодекс на ГЕРБ, предвиждащ въвеждане на мажоритарна избирателна система, ще бъде разгледан на първо четене, г-н Жаблянов?
- Ако позициите, които бяха изявени на заседанието на парламентарната правна комисия във вторник, а и след това - от колегите от ДПС, се потвърдят и при обсъждането в пленарната зала и се гласува по този начин, проектът на ГЕРБ за изменение на Изборния кодекс няма да бъде приет.

- Защо се бърза с този проект?
- Това, което чувам от колегите от ГЕРБ е, че те искат да изпълнят закона за преките допитвания. В определен срок от приключването на прякото допитване и резултатите от него Народното събрание трябва да се произнесе, това е така. Според нас обаче законопроектът, който е приготвен, е непригоден по него да се произвеждат избори.

- Защо?
- Причините са много. Не говорим дори за мажоритарността като принцип. Много моменти не са преценени, включително финансови. Организацията на централната избирателна комисия и на районните избирателни комисии е една голяма въпросителна. Да не говорим за районирането. То е поверено на президента, а според нас така се нарушават конституционни баланси, защото се въвлича президентът в парламентарните избори. Това придава друга роля на президентската институция, а това противоречи на предвидената от конституцията роля на държавния глава. Даже не мога да си представя как са допуснали такъв текст да се появи. Заради бързане или заради неразбиране?!

- Ако този законопроект утре бъде отхвърлен, това може ли да се зачете за отговор на последиците от референдума! Ще означава ли, че Народното събрание е чуло народната воля? Или напротив, че отбива номер?
- По закон Народното събрание трябва да обсъди резултатите от референдума и да прецени чрез мнозинството си дали тези резултати трябва да бъдат отчетени в законодателни изменения, свързани с изборните правила. Всички възможни резултати от дискусията в Народното събрание са напълно легитимни от гледна точка на закона. Друг е въпросът, че референдумът показа един доста висок резултат, с който българските граждани търсят въвеждане на някакъв мажоритарен принцип за издигане и избиране на народните представители. Затова БСП взе политическо решение веднага след референдума, че резултатите от него дават рамката на една възможна смесена избирателна система. Без да конкретизираме нейния тип и модел, защото това е въпрос на изработване на конкретни законодателни текстове. Лично мое мнение е, че разработката на такъв законодателен проект и на такава избирателна система изисква време и изисква адаптация на съществуващите правила, както и институции за организация на изборите към новите законодателни изисквания. Досегашната ни практика, говоря за държавата, е, за съжаление, да правим законодателни предложения набързо и необмислено. Мога да дам пример с  досегашни промени в Изборния кодекс, които бяха направени в последния момент преди президентските избори. Тези промени не само, че не проработиха, но доведоха до по-голям хаос и сътресения. Всички си спомняме недоволството на българските граждани в и извън страната по повод организацията на гласуването в чужбина.За мен е важно правилата за изборите да са плод на консенсус, зад тях да стои широка парламентарна воля. Така и резултатите от изборите след това ще имат съответната по-висока степен на легитимност.

- Националният съвет на БСП взе решение да отговори на желанието на хората, изразено на референдума, със законопроект за смесена избирателна система още в края на ноември 2016 г. но той не е готов. Защо?
- Подготвяме го. Както отбелязах, нашата цел е да подготвим законопроект, който да отразява пропорционалното и мажоритарното начало в изборите и да не ограничава демократичните права на българските граждани.

- А готвите ли мнозинство зад този законопроект, след като говорите за консенсус?
- Последното развитие на политическия процес в утвърдени демокрации като Великобритания и Франция, ни дава основание да помислим и да подходим по-задълбочено, на базата на консенсус. Мнозинство, което може да наложи свои правила в изборите, с цел облага за себе си, няма да стабилизира демокрацията в България. Дефектите на демокрацията и на нашето политическо устройство в момента са много по-дълбоки, отколкото избирателната система би могла да преодолее. С други думи – избирателната система не може да излекува недъзите на българската демокрация, които са се създали по време на прехода.

- Не разбирам как ще се постигне този консенсус. Как, например, ще привлечете на ваша страна „Воля“ и ДПС, след като вчера в правната комисия отхвърлихте законопроекта на ДПС?
- Той беше в друга посока, той нямаше за цел да се отговори на референдума. Той имаше предвид да отстрани някои недостатъци на сегашните изборни правила, каквото е, например, случайното гласуване, когато номерът на листата съвпада с номера на кандидата в нея.

- Възможно ли е позицията на ДПС да претърпи още веднъж промяна и законопроектът на ГЕРБ да мине на първо четене в пленарната зала?
- Доколкото съм запознат, това е крайната позиция на движението. На заседанието на правната комисия г-н Хамид изрично подчерта, че изразява личното си мнение по въпроса и каза, че предстои заседание на парламентарната група на ДПС, където ще бъде оформена нейната позиция. Така че се надявам позицията, която е оформена на заседанието на групата, да не претърпи изменение и да бъде демонстрирана ясно в пленарната зала.

- БСП готова ли е избори, ако изведнъж нещата тръгнат към предсрочни избори по мажоритарната система?
- Изборите не са самоцел. Избирателите също са участници в този процес. Трябва да се отчитат настроенията на гражданите, когато става въпрос за избори. Една от причините съвременната европейска демокрация да изпитва затруднения по отношение на собствената си легитимност се дължат на това постоянно трескаво състояние. Защото трябва да има баланс между изборното начало в управлението и възможността да се управлява. Конституционалистите не случайно са определили един нормален управленски цикъл да бъде от четири години. Още преди 200 години са се спрели на този срок. Смята се, че за четири години е нормално да се реализира един управленски мандат. Колкото повече предсрочно прекратени и непълни мандати има, толкова по-неубедителна е демокрацията като система за управление на гражданите. Тя не може да даде резултати. Не се случват онези материални и духовни достижения, които ние всички очакваме от тази политическа система.

- Какво райониране предвижда законопроектът за Изборен кодекс, който БСП подготвя?
- Ще повторя, когато се пристъпва към такъв закон, това трябва да е плод на консенсус. Няма логика, ако се преминава към друга избирателна система, друг орган, освен Парламентът да решава ключовите въпроси на изборните правила и на институционалното устройство за провеждане на изборите.


От категорията

Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

Георги Марков-1480145853.png

След голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на ...

23 юни 2018 | 15:18

Четири сценария за Турция след изборите

Реджеп Ердоган и Мухарем Индже-1529751547.jpg

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели, в момента има ...

23 юни 2018 | 13:58

Симеон Николов: Капаните за България на предстоящите разговори по мигрантската политика на ЕС

-1526669786.jpg

Съвсем не е вярно, че имаме "нулев" мигрантски поток. Прогнозите са, ...

23 юни 2018 | 18:31

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.