братя Бобокови

Спецакция тече от сутринта в Русе

Жандармерия е влязла в офисите на „Приста ойл“ на братя Бобокови

11302 | 28 май 2020 | 12:21

Извършени са претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда. И двата обекта се охраняват и в момента от екипи на жандармерията.

братя Бобокови-1590659432.jpgКъщата, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков-1590662396.jpgАтанас и Пламен Бобокови-1590657749.jpg

Спецакция тече от сутринта в Русе. Жандармерия е влязла в административната сграда на „Приста ойл“ на ул.“Борисова“, където се намира и почетното консулство на Украйна, и в къщата, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков, която се намира на ул.“Хан Аспарух“, съобщи Русе Медиа.

По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда. И двата обекта се охраняват и в момента от екипи на жандармерията.

 

Органи на реда има и пред жилището на Пламен Бобобок в София, информира БНТ.

 

Засега няма подробности за акцията, както и не е ясно дали е свързана с акцията в Ботевград срещу зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Тя се води от Специализираната прокуратура и е свързана с разследване на организирана престъпна група.

 

Разследването е за внос на отпадъци от чужбина, което започна през януари когато бяха намерени тонове боклуци от Италия в различни депа в страната.

 

Кои са братя Бобокови?

 

Братя Бобокови имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии, което се извършва от "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. През 1993 г. основават дружеството "Приста Ойл".

Почват с магазинче в родното си село Пиргово, сега са шести по богатство в България!

Ако можем да говорим за българска мечта като модел на забогатяване, нейното име ще е братя Бобокови.
Момчетата са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен – на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина. Въпреки че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Момчетата от малки се развиват правилно. Атанас завършва най-престижното русенско училище – английската гимназия, а Пламен – второто по престиж – математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията – международни икономически отношения, а Пламен – също престижното право в Софийския университет. Демокрацията ги заварва в София – малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка! Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ.

Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове". Единият е на 33 г., другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Обаче те завъртат и търговия с горива. "Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването", разказва по-младият. Обаче пазарът се стабилизирал, печалбите намалели, в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла.

"Приста ойл" – сега най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България с около 60% пазарен дял.

През 1995 година братята си построяват завод и започват производство на смазочни масла с марка "Приста".
Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана.
Сега втората им голяма фирма – “Монбат”, е шеста по пазарна капитализация на борсата – струва 224 211 000 лв.

Братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия и пр. Имат и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро.

Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Стефан Данаилов като министър на културата им разреши да направят първия частен музей в родината.

Братята са серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна. През май т.г. дадоха 100 000 лв. за строежа на църквата "Всех Святих" в Русе. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще им целува ръцете цял живот.
Те са и спортни спонсори. Допреди две години издържаха русенския футболен клуб “Дунав”, но след като феновете ги изпонаплюха, се отказаха. Влагат по 1 млн. евро годишно в „Приста Ойл Рали Тийм".
Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на Таки.
Арестът на Боби Белята докара голяма беля на братя. Ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше новият закон и частните колекции не бяха легални.

Като член на банда за незаконни археологически разкопки бе арестуван и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и участва във фондацията “Братя Бобокови”. Бизнесмените твърдяха, че имат редовни документи за експонатите си. Вече със законно разрешително те обещаха да правят първия в България нумизматичен музей в сградата на музикалното училище в Русе. Тя е паметник на културата, а братята я купиха преди 2 години за 450 000 лв. Там щели дори да обучават специалисти в помощ на полицията.

Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС" - организация с нестопанска цел.

Бобокови си падат по екстремни преживявания. И двамата са ловци. Пламен - на редки животни, а Атанас – на красиви мацки. Малкият брат обикаля света в търсене на шампионски ловни трофеи. В колекцията му са едни от най-скъпоценните трофеи в целия свят - ахар Марко Поло (високопланински овен), уловен в Киргизия, най-голямата мечка в България, убита в Камчатка, ценен бивол от Африка.

 

Пламен Бобоков живее със семейството си в Русе в къща, паметник на културата. Построена е през 1900 година от голям арменски търговец, който емигрирал после във Великобритания, а синът му бил голям английски писател. Никога не е одобрявал метаморфозата и любовните приключения на брат си. "Има чудесна дъщеря - Адриана. Разведе се, има собствен живот", е единственият му лаконичен коментар по въпроса.

В редките си интервюта в пресата братята като навити повтарят едно и също по два повода. Първо и на двамата девизът бил “Колкото повече, толкова повече”. А второто – не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак. 

Очаквайте подробности


От категорията

По искане на премиера директорът на ОДМВР-Бургас подаде оставка

Радослав Сотиров-1594467318.jpg

Не пазим нито една политическа сила, ние пазим българските институции, заяви ...

11 юли 2020 | 14:33

Гешев: Радев се съюзява с тъмнината, с политици и олигарси, които не спират да ограбват България

Главният прокурор Иван Гешев дава извънреден брифинг (На живо)-1594379247.jpg

Ще уведомим посолствата, ЕП, ЕК за безпрецедентния политически начин и ...

10 юли 2020 | 13:55

Тежка катастрофа на АМ „Тракия“ с жертви и ранени

-1548152935.jpg

На място са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Въведен ...

12 юли 2020 | 18:05

МВР: Не се поддавайте на провокации, полицаите не са врагове

-1594563930.png

Очакваме провокации. Потвърждават се всички информации за намиране на платени ...

12 юли 2020 | 17:23