Още няма приключена сделка, но банки са отказвали информация (ОБНОВЕНА И ДОПЪЛНЕНА)

Жельо Бойчев: Не съм доволен от комисията ЧЕЗ. Не разбрахме кой и с какви пари го купува

1768 | 10 май 2018 | 16:21

Без отговора на въпроса кой и как финансира сделката за ЧЕЗ не можем да бъдем сигурни и кой е купувачът, обясни председателят на Комисията


„Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да дадем отговор на въпроса - кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България."

Това каза председателят на Комисията за ЧЕЗ Жельо Бойчев след приемането на доклада за дейността й.

 

"Приехме доклад за дейността на временната комисия, който прави анализ на извършените приватизационни сделки със съответните констатации към тях и събира информация относно сделката за придобиване активите на ЧЕЗ в България”, продължи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”. Жельо Бойчев добави, че комисията предлага на Министерски съвет да извърши цялостен анализ на изпълнението на целите, заложени в стратегията за приватизация на ЕРП.

„Възлагаме да се направи преглед на постановление 181, в което са включени обектите от национална сигурност. Възлагаме на БНБ да предостави информация, относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка. Искаме да бъде направен и преглед на дейността на специалните служби в целия ход на сделката”, обясни народният представител. Той заяви, че смисълът на тази информация е да разсее съмненията около сделката с ЧЕЗ и по какъв начин български банки са свързани с финансирането й.

 

„Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът”, категоричен бе Бойчев. Той заяви още, че не приема, че българските специални служби нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица. "Комисията иска преглед на тяхната дейност. Няма смисъл да гласуваме бюджет за тези служби, за да се окаже, че когато е необходима такъв тип информация, не можем да я получим”, категоричен бе Жельо Бойчев.

 

Целите на комисията са изпълнени частично. Видя се, че има определени слабости в законодателството и отговорностите на институциите, бе изводът на Жельо Бойчев.

 

Важно е дали ББР е дала предварително съгласие „Инерком” да отиде да преговаря с ЧЕЗ, коментира соцдепутатът Георги Свиленски.
„Стана ясно, че ББР е давала някакви разрешителни, подписвала е писма и желанието на комисията e да получи тази документация от банката, за да изясни детайли около сделката с ЧЕЗ”, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на заседанието на временната комисия за сделката с ЧЕЗ. Той добави, че принципал на ББР са министърът на икономиката и премиерът и ако те не са знаели, че банката дава разрешение за 80 млн. лв., кой да знае. „Важно е дали ББР е дала предварително съгласие „Инерком” да отиде да преговаря с ЧЕЗ, за да се покаже, че са финансово стабилни, въпреки че най-вероятно не са”, заяви той. Георги Свиленски попита с какво ще допринесе това, че БНБ ще прати след няколко месеца информация до парламента, след като сделката вече е приключила.

„Идеята на комисията за сделката с ЧЕЗ беше да се разследва хронологията и кой стои зад Гинка Върбакова, ако може да се достигне до такава информация”, каза народният представител от БСП Христо Проданов на заседанието на комисията. Той добави, че ако правителството е имало желание, е могло да предостави информация, която представлява финансова тайна в секретно деловодство на Народното събрание. „Макар че каква финансова тайна представлява обещанието за раздаване на кредити и харчене на пари от ББР, която е държавна банка и ресурсът, който се изразходва там, трябва да може да се контролира от парламента”, коментира той. Проданов бе категоричен, че тезите с финансовата тайна и намирането на други причини, с които да не се даде информация на комисията, неглижират работата й.

 

 


От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.