Снимка Пресцентър на БСП

Кметовете от управляващата политическа ще бъдат стимулирани и на партиен признак ще получават субсидии, посочи той

Жельо Бойчев: Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт

413 | 13 окт. 2017 | 11:55

Дават се правомощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините, изтъкна зам.-председателят на ПГ на БСП


„Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт, само и единствено за политическите цели, които преследват”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев.

Бойчев заяви това в хода на дебатите по промените в Закона за публичните финанси.

 

Социалистът припомни, че БСП е внесла конституционна жалба за Закона за публичните финанси. „Това по никакъв начин не осмисли поведението на управляващото мнозинство, а напротив. Дават се правомощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините”, посочи той. Бойчев подчерта, че бюджетните отношения са от основен и съществен характер и затова са уредени в Конституцията. „Бюджетът на страната се приема от Народното събрание и няма как парламентът да делегира тези свои правомощия, дадени от Конституцията, и да ги прехвърли на МС. Нарушавайки основните принципи на правовата държава и на разделение на властите, управляващите постигат нещо друго – опитомяват българските общини”, каза още зам.-председателят на левицата.

 

Той обясни, че тези кметове и общински съвети от политическата сила, която формира мнозинството, ще бъдат стимулирани и на партиен признак ще получават субсидии, а за всички останали - няма да има. „На това станахме свидетели и тази година – с постановление на МС се разпределят десетки милиони, без да е ясно на какво основание, какъв ще бъде ефектът и какви цели се постигат, давайки тези средства на определени общини”, допълни Жельо Бойчев.


От категорията

Бойко Борисов е готов да преразгледа мораториума върху лекарствата (видео)

Бойко Борисов-1513340272.jpg

Майка ми, бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, ...

15 дек. 2017 | 14:15

Радев: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората

-1510826293.jpg

Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не ...

15 дек. 2017 | 12:25

Облачна събота. Жълт код за сирен вятър в 12 области

Облачна събота. Жълт код за сирен вятър в 12 области-1513405892.jpg

Предупреждението е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, ...

16 дек. 2017 | 08:30

Как може да бъде преразгледан мораториумът върху лекарствата

-1513355209.jpg

Едната възможност е да бъде извървяна цялата парламентарна процедура, а другата ...

15 дек. 2017 | 18:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.