Снимка Пресцентър на БСП

Кметовете от управляващата политическа ще бъдат стимулирани и на партиен признак ще получават субсидии, посочи той

Жельо Бойчев: Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт

359 | 13 окт. 2017 | 11:55

Дават се правомощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините, изтъкна зам.-председателят на ПГ на БСП


„Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт, само и единствено за политическите цели, които преследват”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев.

Бойчев заяви това в хода на дебатите по промените в Закона за публичните финанси.

 

Социалистът припомни, че БСП е внесла конституционна жалба за Закона за публичните финанси. „Това по никакъв начин не осмисли поведението на управляващото мнозинство, а напротив. Дават се правомощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините”, посочи той. Бойчев подчерта, че бюджетните отношения са от основен и съществен характер и затова са уредени в Конституцията. „Бюджетът на страната се приема от Народното събрание и няма как парламентът да делегира тези свои правомощия, дадени от Конституцията, и да ги прехвърли на МС. Нарушавайки основните принципи на правовата държава и на разделение на властите, управляващите постигат нещо друго – опитомяват българските общини”, каза още зам.-председателят на левицата.

 

Той обясни, че тези кметове и общински съвети от политическата сила, която формира мнозинството, ще бъдат стимулирани и на партиен признак ще получават субсидии, а за всички останали - няма да има. „На това станахме свидетели и тази година – с постановление на МС се разпределят десетки милиони, без да е ясно на какво основание, какъв ще бъде ефектът и какви цели се постигат, давайки тези средства на определени общини”, допълни Жельо Бойчев.


От категорията

Красимир Каракачанов: Нямаме нужда от нов закон за корупцията. Този не работи ли?

-1506753711.jpg

Консултативният съвет по национална сигурност няма правомощия да отнема ...

18 окт. 2017 | 08:50

Цецка Цачева: Има разлика между корупция и корупционни престъпления

-1506843536.jpg

Според нея друга нужна реформа в правосъдието е „разследването да отиде в ...

18 окт. 2017 | 08:47

ГЕРБ срещу БСП: Кой да се бори с корупцията и кой как чете Конституцията

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ-1508311303.jpg

Десислава Атанасова и Жельо Бойчев спориха и за спецакцията в Русе

18 окт. 2017 | 10:21

Православната църква отбелязва деня на българската и гръцка светица Злата

Света Злата Мъгленска -1508311108.jpg

Днес имен ден празнуват всички с имената Злата, Златка, Златина, Златинка, ...

18 окт. 2017 | 10:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.