Алекс (първата вдясно) присъства на всички срещи на патриарх Неофит. В средата на февруари му гостува министърът на туризма Ангелина Ангелкова.

Жената до патриарха

17261 | 25 апр. 2015 | 16:39

Александра Карамихалева е дясната ръка на Негово Светейшество

Алекс (първата вдясно) присъства на всички срещи на патриарх Неофит. В средата на февруари му гостува министърът на туризма Ангелина Ангелкова.-1429972690.jpgАлександра с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която се срещна с Негово Светейшество в началото на годината.-1429972748.jpgНай-близките хора в екипа на патриарха (от ляво на дясно) Алекс, епископ Григорий и архимандрит Герасим.-1429972720.jpg

Изумява ме изключителното му смирение - винаги внимава никого да не обиди, на никого да не натежи.“ Така в едно изречение Александра Карамихалева изразява възхищението си от патриарх Неофит. А твърдението й трудно може да бъде оспорено, защото през последните две години тя неотлъчно стои до Негово Светейшество и е един от най-близките му сътрудници.


„Той носи в себе си мир, благост, топлота и ги предава на хората. Наблюдавам как всички, които се срещат с него, инстинктивно се снишават, респектирани и готови да направят най-доброто, на което са способни“, продължава Алекс, която освен че се грижи за обществените изяви и публичния образа на патриарх Неофит, организира и участва и в неговите официални срещи. „Често, след като сме прекарали часове в работа, той ми благодари за отделеното време. Дори се извинява. За мен обаче всяка минута с тази изключителна личност е


безценен дар, за който мога само да съм благодарна


- споделя сътрудничката на най-висшия ни духовник.


Съдбата среща за първи път Александра с дядо Неофит през 1990 г. По това време тя живее основно във Франция, където учи и се занимава с рисуване. Отседнала е при своя близка, съпруга на починал професор богослов, в чийто парижки дом е цялата му библиотека. И именно там започва да чете книги на религиозна тематика. При едно от завръщанията си в София случайно среща свой познат, който работи в библиотеката на Богословския факултет. И тъй като не е студентка, за да ползва книгите, трябвало да получи лично разрешение от ректора - бъдещия патриарх Неофит. Тогава той е Левкийски епископ (от 1951 до 1991 г. факултетът е със статут на Духовна академия със свой ректор - б.р.).


„Почуках, влязох. Бюрото на ректора беше в дъното на кабинета. Той се изправи - висок, обаятелен, изключително приветлив. Покани ме да седна и започнахме дълъг увлекателен разговор на духовни теми. Собственоръчно ми написа бележката, с която ми разрешаваше да ползвам библиотеката, констатира, че имам доста познания в областта на богословието, даде ми конспект и ми предложи да кандидатствам в академията, където вече приемали и жени“, спомня си Александра. Явява се на изпит и я приемат. Повече не се връща в Париж при приятеля си французин, дизайнер за „Пежо“, който, загрижен от тревожните новини за България, дълго време Ӝ изпраща колети. „Беше Лукановата зима и той чуваше, че умираме от глад“, усмихва се сътрудничката.


През 1992 г. като Левкийски епископ Неофит става главен секретар на Светия синод. Времената са бурни. Разгаря се разколът в БПЦ. Когато Александра завършва университета, започва работа в Синодалното издателство. Вече като Русенски митрополит дядо Неофит е в църковната просветна комисия и неведнъж работят съвместно по едни или други издания, различни приветствия, слова, доклади. Стаичката, в която той живее по онова време, била до редакцията и често се отбивал там по работа или просто да си поговорят.


„Той спеше на последния етаж в мъничко помещение, в ъгъла на сградата с двойно скосен покрив - спомня си Александра и до днес се чуди. - Недоумявам как изобщо висок човек като него можеше да стои прав там. Но патриархът е толкова скромен и непретенциозен! Никога не съм го чула да се оплаква, да иска за себе си нещо повече от това, което има. А ние все сме недоволни, все настояваме за нещо повече.“


Когато дядо Неофит е избран за патриарх през 2013 г., върху него се струпват много задължения. Очакванията от страна на медиите и обществото към новия водач на църквата са огромни. Заваляват искания за интервюта, срещи, участия в различни мероприятия, изявления. „Така се случи, че аз се заех с тези нови за патриарха, пък и за мен предизвикателства. Оставах след работно време, за да му помагам, а навън, под прозорците, кипяха протестите. Понякога ескалираше напрежение. Тръгвах си, а той се притесняваше

 

дали няма да пострадам


- спомня си Александра.


Постепенно патриархът стига до идеята, че при канцеларията на Светия синод трябва да се открие звено, което да осъществява връзките на БПЦ с обществеността. И предлага на Александра да поеме този нов ресор. В началото тя се колебае, съмнява се, че ще се справи, но нещата потръгват добре, колегите журналисти и пиар специалисти, с които вече си сътрудничи, също я насърчават. И тя се съгласява. Скоро идва и решението на Светия синод с пълно единодушие за нейното официално назначаване.


Александра е своеобразна еволюция за Църквата. Днес тя е началник на отдел „Връзки с обществеността“ на БПЦ и е единствената жена в целия православен свят, която оглавява синодален отдел. През годините си е спечелила доверието и уважението на митрополитите и на духовенството, но рядко ще я видите в кадър. „Лицето на Църквата са патриархът, архиереите, свещенство. Аз само помагам с каквото мога, но съм на заден план. Така трябва“, убедена е тя.


„Обикновено един светски човек, политик, журналист или общественик се притеснява да общува с духовно лице. Усещаме, че трябва да се държим някак различно, а не знаем как. Тук е моята роля - да съм посредник и да улеснявам контактите с клира“, обобщава работата си Алекс.


Разказва още, че за нея няма делник или празник,


няма край на работното време


Само сменя служебния компютър с домашния и обратното. Телефонът й звъни по всяко време. Опитва се да обърне внимание на семейството си, но твърди, че все не й се удава.


„Слава Богу, съпругът ми (който е свещеник - б.р.) и децата проявяват разбиране”, споделя тя.


Александра казва, че е истински удовлетворена от работата си, когато види добър репортаж за Църквата, прочете богословски грамотно написан материал, хубаво интервю… Когато чуе от някого какво въздействие е имало върху него някое официално изявление, обръщение, становище, когато официална среща, чието организиране й е коствало много време и усилия, отвори нови възможности за Църквата. „Следя социологическите проучвания, които неизменно през последните години показват, че патриархът и БПЦ се ползват с най-висок рейтинг на доверие сред българските граждани“, не скромничи тя и продължава: „Общувам с хора от различни области и си мисля, че се движим в правилната посока.“


От категорията

Резултатите на починалия китаец у нас са отрицателни за коронавирус

-1579184346.jpg

Министър Кирил Ананиев изказа съболезнования на семейството

24 февр. 2020 | 08:13

Проф. Олег Асенов: Отстранени са всички проблеми след яростната хакерска атака вчера

Снимка Кадър БНТ-1582527305.png

Старт на 1 март, за нас план Б няма. Достатъчно време тази инфраструктура е ...

24 февр. 2020 | 08:51

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност: Проблемът с тол системата е в общините

Снимка Кадър Нова телевизия-1582526243.png

Ще станат ясни претоварванията, извънгабаритните товари и нерегламентираните ...

24 февр. 2020 | 08:35

Новаков: Зелената сделка е нещо правилно и трябва да се случи

-1574431261.jpg

Ние трябва да се ангажираме наравно с останалите държави, но дотолкова, до ...

24 февр. 2020 | 08:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Dragan Sljivic


26 септ. 2016 | 16:31hubava statiya


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.