Жените-жирафи носят по 15 кг метал върху себе си

В Покана за пътуване в неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР с водещ Магдалена Гигова

Жените-жирафи носят по 15 кг метал върху себе си (видео)

4155 | 6 апр. 2018 | 22:21

Шарките на чипровските килими са кодове за късмет и любов. Дарина Славчева Славова - за песните на българските преселници в Гръцко. Турски министър гарантира сигурността на българските туристи

Жените-жирафи носят по 15 кг метал върху себе си-1523042320.jpgМомиче от племето Палонг излиза от банята, където се е къпало, без да сваля металните пръстени от врата си.-1523042053.jpgВодещата на Покана за пътуване опита какво е да носиш рингове около врата си с жени-жирафи в селото им на границата между Тайланд и Бирма.-1523042016.jpgБелият храм в Чианг Рай прилича на сцена от „Замръзналото кралство”.-1523041981.jpgСребърният храм, Чианг Май, Тайланд-1523041943.jpgНадписът София в Сребърния храм, Чианг Май, Тайланд-1523041895.jpgЗлатният храм, Чианг Май, Тайланд-1523041853.jpgПоследният албум на Дарина Славчева Славова
Снимка Личен архив

-1523041619.jpgTurski minister
Турският министър на културата и туризма проф. Нуман Куртулмуш (в средата) на пресконференция в София.
Снимка San production
-1523041586.jpgМайсторката на килими Лидия Раева.-1523041534.jpg

Special thanks to Qatar Airways and TAT

 

Всички са чували за летящото килимче, но малцина знаят, че някои тъкани постелки могат да бъдат талисман – за здраве, за късмет, за семейно щастие. Зависи какво е закодирано в шарките им. За да разбулите тайната изобщо не е необходимо да ходите надалеч – достатъчно е да  надникнете в Етнографския музей и да се запознаете с килимарката Лидия Раева, която от десетилетия твори багри и шарки. Според нея в елементите на чипровските килими са закодирани послания.

 

По-предвидливите (и спестовните) вече ангажират хотели или пакети за лятната си почивка. Една от предпочитаните посоки за българите е към южните комшии. От тях определено има  на какво да се научим при посрещането и глезенето на гости.

 

През 2018 година Турция очаква 36 милиона туристи. За сравнение, миналата година България е посрещнала 8,5 милиона. Може би затова далновидно кроим планове как заедно да привлечем посетители от многолюдни държави като Китай. Това призна в интервю за Покана за пътуване турският министър на културата и туризма проф. Нуман Куртулмуш. Той предпочете да започне разговора с интересна новина за българите – откакто е ремонтирана Желязната църква, все повече български туроператори включват в организираните екскурзии и българската светиня.

 

Оставаме оттатък границата на Капитан Андреево, но на напълно различна тема с рубриката „50 места от българската история отвъд България”, която този път ще ни изпълни с войнска гордост със спомени за Одринската епопея.   Единственото, което Теодор Борисов и Светослав Марков пропускат да кажат е, че  на 12 ноември 1912 г. самарянката Райна Касабова се качва на самолета, пилотиран от подпоручик Калинов. По време на 45-минутния полет тя хвърля позиви на турски език над Одрин и така става първата жена в света, летяла във военни условия.

 

Имаме път и към Златния триъгълник между Бирма, Лаос и Чианг Май. Името на втория по големина град в Тайланд се премята в устата като сладък бонбон, пардон спомен.

 

Неотдавна се завърнах от Чианг Май, където бях със съдействието на Qatar airways,  и нямам търпение да ви разкажа. Поне за мен, това винаги е „по-вкусната” част от приключението.

 

Чианг Май е културното сърце на Страната на усмивките, отдалечено на  700 км от столицата. Сгушен в подножието на Хималаите в долината на река Пинг, Чианг Май е строга противоположност на всеобщата представа за Тайланд -  няма нито копринени плажове, нито квартали с червени фенери, нито толкова „пипнати” травестити, че биха могли да заблудят и най-прецизния мачо.

 

До там може да стигнете по два начина – през която и да било световна столица до Банкок, където можете да направите кратка опознавателна спирка или през Доха. От София до катарската столица полетът е около пет часа, а от там до Чианг Май се лети малко над 6.

 

Чианг Май означава нов град и през 1296 година наистина е бил такъв, когато крал Менграй решава да пренесе столицата на кралство Лана от Чианг Рай. По онова време в неговия храм Уат Чеди Луанг е и местожителството на изумрудения Буда, край който днес се тълпят туристите в кралския дворец на Банкок.

 

Старият град, където са струпани повечето забележителности, е заключен зад мощни и непристъпни крепостни стени, издигнати във вид на квадратна мандала с пет порти. До началото на ХХ век селището е било изолирано от външния свят, защото до него е можело да се стигне само по реката или на слонове.

 

С риск да засегна чувствата на будистите, ще вметна, че според мен божеството приживе  е имало поне десетина глави, няколко реда зъби, водопад от коси и безчет крайници, съдейки по останките от тялото му, които се съхраняват в хиляди храмове из Азия. С подобни реликви се гордее обилно декорираният със злато Уат Пра Тат Дои Сутхеп -  храм, до който се стига по 309 стъпала, охранявани от щедро инкрустирани змейове, окупирани от дечица в традиционни носии, които се снимат с туристите срещу дребни стотинки.

 

Сребърният храм не е помпозен като златния си събрат, но внушава изисканост и поразява въображението. Отвън и отвътре Уат Шри Супхан е покрит с посребрени металопластики и релефни картини. Дори да попаднете там в мрачен ден,  постройката поразява с дискретния си лунен блясък.  А може би усещането идва от стаената, но осезаема енергия на мястото, чиито строеж е започнал през 1495 година. По нова време бил изграден от чисто сребро, но при бирманските нашествия бил разграбен неколкократно.

 

И докато сме на храмова вълна, не мога да пропусна Уат Ронг Кун – на около 150 км в Чианг Рай.

 

В сравнение с побратимите си Белият храм е презрително млад, но докато сребърният прилича на ковчеже за бижута, този е като сцена от „Замръзналото кралство”. Особена на снимка -  изящни фигури, подобни на дантела кули и арки, сякаш изляти от фино стъкло. Нищо подобно. Материалите са цимент и пластмаса.

 

Решил художникът и скулптор Чалемчай са издигне частно светилище по собствен вкус и през 1997 година прерязал лентата за посетители. Авантюрата му струвала 40 млн. бата – около 1 млн. евро. Идеята му била да върне тайландците в будисткия храм, във всякакъв смисъл, да създаде място за медитация, размисъл и изучаване на свещени текстове.

 

Всички сме ахкали пред снимките на жените-жирафи, които удължават вратовете си с метални пръстени и сме ожалвали трудната им участ. Племената, за които форма на красота и извисяване до бога са безкрайните шии живеят в Мианмар, Тайланд и Африка. За черния континент се съмнявам, но се оказа, че падонг от Бирма и палонг от Тайланд са изключително близки роднини.

 

Според легендата, първоначално жените слагали метални пръстени на шиите си, за да се предпазят от ухапвания на тигри. Друг мит раздипля, че племето произхожда от женитбата между женски дракон и вятъра. Когато той узнал, че съпругата му е бременна започнал да кръжи около нея, докато тя не родила пашкул, от който излязъл първият представител на племето. В чест на щастливото кръжене палонките сложили на шиите си спираловидни пръстени.

 

Факт е, че на принципа „трай, бабо, за хубост” те травмират тялото си с по 15 кг метал – не само около врата, ами на ръцете до лактите и под коленете. Рентгенови снимки, които могат да се видят и в селището на Акха до Чианг Рай, показват, че не толкова вратовете се удължават, колкото гръдният кош се сляга от тежестта.

 

Първите си пръстени момиченцата получават на пет годинки. Първоначално са широки 1 см и могат да се свалят. После през определен период от време добавят по още няколко. П Казват, че ако мъжът им ги хване в изневяра, просто реже пръстените и съпругата умира от бавно и мъчително задушаване, защото мускулите на шията са атрофирали и не могат да държат главата изправена.

 

Най-дългият регистриран шиен прешлен е наброявал 25 ринга и тежал 8 кг. Най-дългата шия, вписана в рекордите на Гинес е висока 40 см.

 

Ако сте предозирали с екзотика, запознайте се с една народна певица, която прави докторат по една почти непозната за българите тема. Със сигурност сте слушали Дарина Славчева Славова, защото солистката на ансамбъл Тракия има записани повече от 100 песни и с оркестъра на националното радио.  

 

Неотдавна Дарина издаде сборника „Кога запее, гора оглася“, който се превърна в ценно помагало, за ученици и студенти с фолклорна насоченост. Той съдържа 89 песни, издирени, дешифрирани и нотирани от родния край на майка й село Генерал Инзово, Ямболско. Доста хора от там се изселват в Гърция през 1924 г. съгласно междудържавната спогодба за размяна на населението. Потомците им и днес живеят  край Солун.

 

Не забравяйте да посещавате  и страницата ни във Фейсбук, където раздаваме и награди https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/

 При жените-жирафи от племето Палонг

Шарките на чипровските килими са кодове за късмет и любов. Дарина Славчева Славова - за песните на българските преселници в Гръцко. Турски министър гарантира сигурността на българските туристи

Тайланд от птичи поглед

Шарките на чипровските килими са кодове за късмет и любов. Дарина Славчева Славова - за песните на българските преселници в Гръцко. Турски министър гарантира сигурността на българските туристи

Сребърният храм в Чианг Май

Шарките на чипровските килими са кодове за късмет и любов. Дарина Славчева Славова - за песните на българските преселници в Гръцко. Турски министър гарантира сигурността на българските туристи

Ритуалът Танака. Жените-жирафи мажат Маги Гигова със смес от хума и настъргано лимоново дърго - маска за красота.

Шарките на чипровските килими са кодове за късмет и любов. Дарина Славчева Славова - за песните на българските преселници в Гръцко. Турски министър гарантира сигурността на българските туристи

От категорията

Маймунки червенокрак лангур до френски замъци ... във Виетнам
(Видео)

Уникална снимка на червен лангур.
Copyright Dinh Nguyen Hoang Long-1553355053.jpg

С редактора Ани Маринова на фестивален туризъм в Босна, Васко Василев-Базилио в ...

24 март 2019 | 11:02

Румен и Десислава Радеви уважиха премиерата на първия филм на Камен Донев (Снимки)
(Видео)

Сн. Фейсбук-1552988553.jpg

Лентата носи отличителните белези на трите постановки, в които актьорът е ...

19 март 2019 | 11:43

Навръх Благовещение

Фондация „Искам бебе“ връчи на д-р Милен Врабевски наградата „Ангел на благодарността“
(Видео)

Фондация „Искам бебе“ връчи на д-р Милен Врабевски наградата „Ангел на благодарността“-1553602251.jpg

„За България е най-важно да се раждат българчета. Ето защо посвещавам наградата ...

26 март 2019 | 14:10

DEEP ZONE PROJECT превземат емоциите по случай юбилейните си 20 години на сцена
(Видео)

DEEP ZONE PROJECT превземат емоциите  по случай юбилейните си 20 години на сцена-1553601817.jpg

Турнето е озаглавено "BG Power" и ще премине в над 20 от топ ...

26 март 2019 | 14:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.