Владимир Жириновски

"Защо ни казвате как да живеем? Крим е руска земя, там живеят руснаци. В Донбас - също", казва ексцентричният политик

Жириновски: Западът пречи на човечеството, ако спечеля, ще докарам света до ръба на войната!

6833 | 9 март 2018 | 16:16

Или ще правите каквото кажа, или се крийте в някой бункер, заканва се съперникът на Путин за президентския пост в интервю за "Дойче веле"


Юрий Решето, "Дойче веле"


- Господин Жириновски, кандидатирате се вече шести път за президентския пост. Не Ви ли доскуча?
- Как може такова нещо да е скучно? На Вас доскучава ли Ви да правите интервюта? Това е работа. Най-отговорната, най-представителната и най-тържествената работа. Като в спорта. Който не участва в Олимпийски игри или световни първенства, няма какво да търси там.

- Казвате, че Русия има нужда от "изборна монархия". Означава ли това, че искате Русия да бъде управлявана от цар, който се казва Владимир Жириновски?
- Не, но като монархия Русия постигна много. Трябваше да запазим нашата монархия. Както направиха Великобритания, Дания, Холандия, Швеция и Норвегия. Сега бихме могли да изберем монарх и да кръстим страната "Руска империя". А президентът да се нарича "върховен владетел".

- Един кандидат за президентския пост няма как да гледа с безразличие на отношенията със съседите. Както знаем, Русия се намира в задънена улица по отношение на украинския въпрос. Какво трябва да се направи?
- Украйна така и така ще се разпадне. Полша ще вземе западната част, Унгария - Карпатите, а Румъния - Буковина и Бесарабия. Ние ще си вземем цяла Новорусия. Украйна няма бъдеще.

- Украйна едва ли ще остане очарована от подобни изявления. Какво трябва да се предприеме за подобряване на отношенията?
- Нищо. Там господства един антируски режим. И само това е от значение.

- Значи Вие смятате, че виновна за всичко е Украйна, а не политиката на Путин, която доведе до тези проблеми?
- Само Украйна е виновна. И нейните антируски, прозападни и противоконституционни сили. Украйна ще колабира и ние трябва да я възстановим. Донбас, Луганск и другите области.

- Западът наказа Русия заради незаконната анексия на Крим. Смятате ли, че Студената война вече е в ход? И ако да - какво трябва да се направи?
- Сегашната ситуация ми харесва. Санкциите само подсилват нашата родна икономика.

- Добре, да поговорим тогава за САЩ, които също са част от Запада. Когато Доналд Тръмп беше избран за президент, Вие вдигнахте наздравица с шампанско за победата му. След това обаче отношенията със САЩ се влошиха. При Обама те бяха много по-добри. Не се ли зарадвахте прекалено рано?
- Ние приветствахме победата на Тръмп. Лично аз бях предсказал тази победа. И просто отпразнувах вярната си прогноза. Доналд Тръмп победи - за това ставаше дума. А че той не подобри политика към Русия, дори е добре за нас. Докъде щяхме да стигнем, ако бяхме получили всичките тези отстъпки?

- Значи колкото по-зле, толкова по-добре, така ли?
- Много по-добре е, когато Западът ни разглежда като враг и ни ограничава всячески. Санкции, санкции и пак санкции. По този начин се мобилизираме и можем да се развиваме по-бързо.

- За първи път срещаме кандидат за президентския пост, който иска страната му да бъде наказвана...
- Не говоря за наказания, а за това, че Западът просто не може другояче. И тъкмо тук е неговата грешка. За Русия обаче това е предимство. Ако Западът се отнасяше с нас както с Украйна, с цялото това сътрудничество с ЕС, с това Шенгенско споразумение, ние отдавна щяхме да сме омекнали, щяхме да се съгласим с всичко и щяхме да западнем. Вместо това ние ставаме все по-силни, а това ни помага да разрушим Запада. За да не ни пречи повече.

- Значи искате да разрушите Запада?
- Естествено! Той пречи на човечеството. Америка, Германия...

- Защо смятате, че Германия пречи на човечеството? И защо да пречи на Русия?
- Защото управлява Европа.

- Германия обаче е най-важният икономически и търговски партньор на Русия.
- Нямаме нужда от вас! Не купувайте нищо от нашите стоки и суровини. И ние не купуваме нищо от вас. Ако не купувахте нашия природен газ, цялата ни страна щеше да е оборудвана с газопроводи. Ако не купувахте нашия петрол, бензинът ни щеше да е много евтин.

- Резултатът от изборите на 18 март е горе-долу ясен. Какво очаква Русия в края на този изборен ден?
- Може и да спечеля. И на следващия ден цялата страна ще излезе по улиците с усмивка на лицето. След два-три месеца всички санкции ще бъдат отменени. Вие, европейци и американци, ще бъдете принудени да слушате. Ще докарам света до ръба на война. И ще кажа: Или ще правите каквото аз искам, или се крийте в някой бункер.

- Звучите като диктатор...
- Защо да звуча като диктатор? А вие защо ни се месите? Ние да не би да се месим във вашите работи! Защо ни казвате как да живеем? Крим е руска земя, там живеят руснаци. В Донбас - също. Дадохме ви на вас, германците, шанса да се обедините. И какво ни платихте? Десет пъти по-малко от това, което можехте да платите. Треперѝ, Европа! Дори да не спечеля на 18 март, режимът в Русия ще ви принуди да спрете най-сетне да ни давате акъл как да живеем. Няма да ви позволим да ни командвате!

 


От категорията

Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

Георги Марков-1480145853.png

След голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на ...

23 юни 2018 | 15:18

Четири сценария за Турция след изборите

Реджеп Ердоган и Мухарем Индже-1529751547.jpg

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели, в момента има ...

23 юни 2018 | 13:58

Симеон Николов: Капаните за България на предстоящите разговори по мигрантската политика на ЕС

-1526669786.jpg

Съвсем не е вярно, че имаме "нулев" мигрантски поток. Прогнозите са, ...

23 юни 2018 | 18:31

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.