Живко Георгиев

Според него сега има условия за създаване на стабилна управляваща коалиция

Живко Георгиев: "Продължаваме промяната" ще е сериозен проект

6353 | 24 ноем. 2021 | 11:41

Сривът на резултатите на "Демократична България" и възможната евентуална коалиция с БСП притесняват много избиратели на градската десница, каза той


"Продължаваме промяната" ще е сериозен политически проект, коментира социологът Живко Георгиев в интервю за БГНЕС.

 

"Поне докато изпълни своята мисия, която е разглобяване на стария политически модел, няма да се окаже като НДСВ. Решаващи ще са местните избори. На тях "Продължаваме промяната" ще трябва да заеме солидни позиции в местната власт. Нещо, което НДСВ не успя да направи и затова се оказа крехък проект", каза Георгиев.

 

Според него сега има условия за създаване на стабилна управляваща коалиция, защото различията на партиите не са от ключово значение. "Нищо не пречи да има такава коалиция. Различията не са от такова естество, че да създават пречки. Нека си спомним тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. Толкова ли бяха общи приоритетите им?", коментира Георгиев.

 

Сривът на резултатите на "Демократична България" и възможната евентуална коалиция с БСП притесняват много избиратели на градската десница.

 

"Има риск евентуална коалиция с БСП да отблъсне част от избирателите на ДБ, но не го надценявам. Нека видим коалиционното споразумение. Електоратът на ДБ е рационално мислещ. Ако е постигнато споразумение, което е убедително и реалистично, няма да има проблем", смята Георгиев.

 

Според него свиването на "Има такъв народ" е нещо очаквано с оглед на неясната стратегия на партията.

 

"Те успяха да постигнат висок резултат на предишните избори, защото привлякоха чист наказателен вот, което обаче не означава, че този елкторат ще остане лично техен. Сега са останали само тези, които са гласували по убеждение за тях, а са отпаднали онези, които са ги подкрепили, за да накажат статуквото. Сега те се насочиха към други формации. Провалът е породен от неумелата игра, когато бяха първи и разочарованието в електората им. Но се появи и партия, която изглежда по-релевантно да създаде мнозинство. ИТН нямаха капацитет. Мисля, че самите те бяха изненадани от високите си резултати на миналите избори", каза социологът.

 

Той допълни, че позицията на "Възраждане" е изключително любопитна и сложна. Те няма да участват в управлението, но ще могат спокойно да критикуват всички останали, защото няма да носят отговорност. Това според мнозина може да увеличи подкрепата за тях. "Възраждане" безспорно има бъдеще в краткосрочна перспектива. Особено ако партията е успяла да извлече поуки от провалите на "Атака", НФСБ, ВМРО. Колкото и да е изгодна тази позиция, толкова е и рискова. Те ще могат свободно да критикуват правителството, а от време на време ще могат да проявяват и конструктивизъм, като подкрепят определени решение.

 

В опозиционното пространство не ги виждам, като съдружници на ГЕРБ и ДПС. Ще трябва да стрелят критики в две посоки, защото иначе ще загубят уникалност и позициониране, ако критикуват само правителството. Дали ще успеят да се възползват от ситуацията или ще изпаднат в изолация, предстои да разберем", каза Живко Георгиев.


От категорията

Историкът Емил Соколов: Петков не разбра, че в Скопие разговаря не с бизнесмени, а с идеолози

Историкът Емил Соколов: Петков не разбра, че в Скопие разговаря не с бизнесмени, а с идеолози-1642547756.jpg

Като някой, който идва от бизнеса, той е научен, че когато направиш отстъпка, ...

19 ян. 2022 | 01:14

Георги Киряков: Радев се опитва да спира амбициите на Петков за промяна на отношението ни към РСМ

Георги Киряков: Радев се опитва да спира амбициите на Петков за промяна на отношението ни към РСМ-1583697474.png

"На Петков ще му бъде много трудно, проблемът е в коалицията. БСП е против ...

19 ян. 2022 | 09:09

Кеворк Кеворкян: Страдания около думата РУК

-1546154613.jpg

Наскоро създадената от Кирчо дума – кур-олация - трябва да бъде видяна извън ...

17 ян. 2022 | 15:36

Валерия Велева: Марш към Скопие с вето на шия

Валерия Велева: Марш към Скопие с вето на шия-1448546816.jpg

Петков ще бъде посрещнат с фанфари пред Владата в Скопие и първото нещо, което ...

17 ян. 2022 | 16:35