Червената лампа отдавна свети за ГЕРБ, те вече нямат надежда, която да продадат, казва анализаторът

Живко Георгиев: Радев не пропуска да коригира управляващите, без да води война между институциите!

16960 | 22 ян. 2019 | 14:16

Къде виждате спад в рейтинга на президента?! Той е по-голям от сумарното доверие към парламента, правителството и съда. Сбирката в НДК беше скучновато събитие. Няма идеи - и три часа да ги слушате, няма да усетите нова идеяq подчертва социологът


- Днес се навършват две години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Как ги оценявате, г-н Георгиев?
- Две години са достатъчно, за да преценим, че българските избиратели не сгрешиха като дадоха гласа си за Румен Радев, въпреки че беше непознат на входа на кампанията, не беше лице, което се е подвизавало на политическата сцена. Това го доказват и социологическите изследвания, от онези, които са гласували за него няма разочаровани. Това означава, че със своя вот те получиха представителство в една ключова институция. Гарантираха си, че ще намерят достоен говорител и застъпник в публичното пространство на своите проблеми, болки, очаквания. Радев е на висотата на очакванията към един президент, каквото може по конституционно правомощие – умело се възползва. Не пропуска нито един шанс да бъде коректив на управляващите, като в същото време не допусна и да има война институциите, каквато наблюдаваме в съседна Румъния. Общо взето, мъж с характер!

- Защо тогава рейтингът на президента спада?
- Кой отчита спад?! Аз нямам такива данни. В последното изследване, което съм правил, Радев имаше 53% доверие. Това е повече от сумарното доверие в парламента, правителството и съда. Може би има лек спад сред привържениците на ГЕРБ, които бяха благосклонно настроени към него – може би са имали други очаквания. Но такъв рейтинг няма нито една институция, нито едно лице в страната. При избирането му рейтингът естествено беше по-висок, но ако 53% доверие са спад, дай Боже всекиму такъв спад. Радев е харесван, дейността му е оценявана позитивно от всички обществени прослойки и електорати. Разбира се, най-малко му симпатизират привържениците на управляващите и има защо. Той непрекъснато посочва техните грешки.

- Може ли президентът, който и да е той, да бъде алтернатива?
- По конституционен ред – не, но от гледна точка на морала, на идеи, на авторитет – да. Не може да бъде политическа алтернатива, защото по дефиниция, докато е президент е осъден да бъде държавник, а не политик. Но никой не го е освободил от отговорността и правомощията да реагира с позволения му инструментариум - отлагателно вето и публични обръщения, на неща, които намира за нередни и рискови за българското общество. За тези две години той не е излизал от рамките на правомощията си и активно участва във всички обществени дебати.

- Ако приемем, че чрез публичните си обръщения и 12-те отлагателни вета, които наложи, Радев очертава алтернатива, каква е тя?
- Той не е предложил публично алтернатива на сегашния политически модел. С това, което разчитаме в цялата серия отлагателни вета, Радев предлага няколко неща: сериозен и компетентен дебат по всяко законодателно и управленско решение, което управляващите искат да лансират; той предлага алтернатива на срастването на управляващ и бизнес елит – тези олигархични тенденции, които наблюдаваме (достатъчно основание имаме да мислим така след цялата серия очевидно лобистки закони); предлага алтернатива във всеки един казус, когато е упражнил отлагателно вето. Ако някой систематизира всичко това, ще се види, че неговата алтернатива е компетентност, диалог, не на лобизма, не на корупционните рискове в маса управленски решения, не на авторитаризма – очевидна тенденция в политическия ни живот. Радев не е вербализирал това, но в решенията му се усеща желание да се смени формиралият се напоследък политически модел. Модел, който загърбва тотално суверена – гражданите и овластява и без това овластените представители на политическия и бизнес елит.

- Какво усещане остави у вас националната работна среща на ГЕРБ, проведена на 20 януари в София?
- Честно казано, доста скучновато и неинформативно от политическа гледна точка събитие. Единственото му достойнство е, че беше кратко. Всичко беше по познатия алгоритъм на подобни форуми на ГЕРБ – две активни фигури на сцената, акламираща зала и няколко поддържащи гласа, внасящи елемент на емоционалност. Кураж, загрявка преди предстоящите политически битки. За човек, на когото му е интересно да се занимава с анализи – нищо ново, освен известното усещане за проблеми – публични, вътрешнопартийни, репутационни. Това осочено пролича в словото на Бойко Борисов.

- Репликата за червената лампичка ли имате предвид? Обръщението му към залата - „ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята“.
- Тя червената лампичка отдавна свети. ГЕРБ е в низходяща електорална тенденция. От два – три месеца има почти пълен паритет ГЕРБ – БСП. Само денят на изборите ще покаже реално кой какво може. Репутацията на ГЕРБ се руши. И се руши и поради начина, по който се употребява властта на национално и местно равнище, и поради лобизма, и поради недомислени и недоработени управленски решения, и поради изчерпване на всички тези пиар хватки, които използват ключовите лица на ГЕРБ. Намалява обществената чуваемост за тези крехки от интелектуална точка послания, които ГЕРБ може да излъчва. И оттам зейва гигантският дефицит на ГЕРБ. Това е дефицитът на идеи. И час и половина да слушате, и три часа и половина да слушате, няма да усетите никаква нова идея. Освен някакви елементи на притеснение, почувствани по-скоро епидермално, на които се реагира по герберски.

- Как?
- Трябва да бъдете по-активни, имате презумпция за невиновност... Откъде идва тази презумпция за невиновност?! Маса хора са убедени или знаят, че кадри на ГЕРБ са виновни за едни или други решения по посока на лично облагодетелстване или облагодетелстване на приближени кръгове, на приближени медии, на клиентела. Този модел на ГЕРБ се изчерпва. Той е в състояние да им осигури медийно спокойствие, доминиране в публичната сфера, което се дължи на факта, че в техни ръце са основните властови, административни, финансови ресурси. Но вече и харизмата на Бойко Борисов не действа. Губи се доверието в него. Недоверието, дори алергията у големи групи хора към Бойко Борисов вече достига доста високи стойности. Той не е толкова интересен, колкото беше в началото на политическата си кариера. Изчерпа се и неговия ролеви репертоар. От година и половина се опитва да го освежи с нови геополитически роли и активности, с търсене на амплоато на помъдрял обединител на нацията. Но тези му роли не са убедителни. Те биха сработили само при условие, че е налице вярата в него, а тя се изпарява.

- Как да сработят тези „роли“, като Борисов говори за обединение, а организационният мотор на партията – Цветан Цветанов, създава маркери, които разединяват?
- ГЕРБ е авторитарна партия. Цветанов, разбира се, има друга визия за това как се прави политика. Той разчита на доказалите досега ефективността си политтехнологии, разчита на мобилизация на клиентела, на зависими от властта на ГЕРБ съществувания. Но няма ли идея, кауза една партия, изчерпи ли се идейно, няма ли нови лица, обещаващи съчетанието между морал и компетентност, ерозията няма как да не продължава. Особено, ако не можеш да се похвалиш с управленски решения. Не може да пакетираш санирането като гигантско постижение. Можеше една – две години да сочиш магистралите като постижение, което може да се пипне. Но има маса други последствия от твоето управление, които хората виждат, усещат ги с джоба си. Това са растящите социални неравенства, растящата несправедливост, корупцията, западането на 60% от населението, лишаването му от перспективи, рухването на инвестициите, задълбочаването на демографската криза. Хората това усещат. ГЕРБ вече няма надежда, която да продаде. Те не са тези, които да вдъхнат вяра, че от тяхното управление ще бъде добре не само за елита на партията, но и за някой друг.

 


От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


23 ян. 2019 | 16:46Поздравления за анализа на автора!Всичко е точно казано !Червената лапичка отдавна свети за ГЕРБ ,а сега идва ред и на синята за която Борисов говори .Но нея ще я запали не той а търпеливият български народ ,чието търпение вече преля чашата още в края на2017 г. Към тях ще припомним само последните безобразия на неговия кабинет ,раздаването на милиарди като бащиния ,сделки и нарушения на правни наши и международни закони с новите сделки,слугинажа ,който няма равен в друга европейска страна,слабата и ненавременна защита на превозвачите и т.н.Но през 2019 г.идва Видовден и той ще дойде с с пролетта у нас !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


22 ян. 2019 | 22:05Абе в тая БСП мъже не останаха ли...Крият се под полата на Корнелия, Елена, Мая...драскат по форумите и чакат жените да им свършат работата...то вярно, че е сто годишна бабичка ама чак толкова...комунисти сър...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antikiller


23 ян. 2019 | 08:41А бе ти, да не би имаш някакви комплекси "мъж жена". Трансджендър ми се струваш....


Лулчев


22 ян. 2019 | 18:45Бойко Борисов не е и продавач на надежда, защото надеждата на българите не може да се осъществи от един простак.Той не може да бъде и Джани Родари, защото на първо място е много прост, а на второ е сикаджийски индивид, която принадлежност абсолютно изключва наличието на фантазия и талант.Мили Господи, прости ме! Моля те от все сърце, спаси България и прибери сикаджийската мутра, простака министър председател Бойко Борисов, и обслужващите го олигофрени!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


22 ян. 2019 | 22:04Бий си една чикия и се успокой...ама с тая мека пишка и това не можеш да направиш...хахаха


Незабравка


22 ян. 2019 | 16:34Герб са въздух...под налягане.задушлив газ. Спира дишането и е опасен за човешкото здраве!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


22 ян. 2019 | 15:54Г н Георгиев, докато говорите такива работи, нищо, че се одобряват от болшинството от населението и са неоспорима фактологическа истина, няма да Ви поканят в БНР Хоризонт. Там канят предимно лижещи долната част на гърба на Герба, като Румяна Коларова поредният срам за Софийския университет, или такива социолози, които са склонни да плюят еднакво и по правителството и по президента за да имало баланс. С идеи като Вашите там няма да ви допуснат :)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


22 ян. 2019 | 14:45Много точно и вярно г н Георгиев!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


22 ян. 2019 | 14:44Герб не могат да бъдат продавачи на надежда ,защото там не четат.Те не са чували за Джани Родари.Там знаят за суджука,кума,методиката,как да откраднем от оградата,от магистралата ,от санирането.Там се разработват тактики ,как да сменим бюлетините,как да купим изборите.Къде ги търсите за идеи и надежди?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zahari savov


22 ян. 2019 | 14:24Много добър анализ на Живко Георгиев! Герб са продавачи на спукани балони!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


22 ян. 2019 | 22:05от десет години все едно и също...не ти ли омръзна да ти влиза все в гъза...