Живко Тодоров: На площадите се събаря, там не се гради! Настървяването на хората е лошо за всички

Голямото Его в политиката носи само загуби, казва кметът на Стара Загора пред Валерия Велева

Живко Тодоров: На площадите се събаря, там не се гради! Настървяването на хората е лошо за всички

9997 | 15 ноем. 2018 | 19:29

Протести под формата на викове трудно раждат нещо разумно и работещо. Вече 29 години от началото на Прехода ние нямаме изградени национални приоритети на базата, на които да се изгради платформа, от която да се ръководи всяко едно управление

Живко Тодоров: На площадите се събаря, там не се гради! Настървяването на хората е лошо за всички-1542304781.jpgГолямото Его в политиката носи само загуби, казва кметът на Стара Загора -1542304693.jpg

Кметът на Стара Загора попита днес във Фейсбук съгражданите си дали харесват това, което общината прави за града. Публикацията му, в която той разказва и как на излизане от общината са го посрещнали протестиращи младежи с качулки с викове “Оставка” и “Мафия”, а той се приближил се към тях и ги попитал "С какво аз, като кмет, не съм си свършил работата?", събра много лайкове и коментари.

Реших да разбера каква е неговата гледна точка за събитията в страната. И с учудване констатирах, че младият Живко Тодоров говори много по-умно и задълбочено от депутатите в парламента и от дежурните говорители, които са окупирали медиите и отдавна савтръснали на публиката. 
Вижте сами и преценете!

- Изненадаха ли ви протестите, г-н Тодоров?
- С оглед на недоволството, което възникна след изказването на вицепремиера Валери Симеонов, очаквах, че ще има реакция в обществото. Наистина беше неприятно това изказване. Политиците трябва да избягват такъв език. Винаги съм казвал, че през годините на Прехода хората, бягайки от думата „политик”, прекалено директно навлизат в нещата. А политикът е професия – политикът трябва да се държи на ниво, трябва да използва подходящ език. В този смисъл смятам, че наистина беше допусната грешка с това изказване, което подбуди хората да реагират.

- Всички казват, че това изказване е грешка. Но се оказа, че ГЕРБ няма механизми да я поправи и предпочита да консумира негативите от тази грешка, вместо да я елиминира. Ако бяхте я елиминирали, вероятно нямаше да се стигне до тези мащабни протести. Не сте ли обсъждали това в партията?
- Разбира се. Знаете как действа премиерът, когато в неговата партия се допусне грешка – той е абсолютно безкомпромисен. В случая се касае за друга партия и разбирам неговата ненамеса, защото не иска да постави държавата в политическа криза. Затова, сигурен съм, че осъзнава грешката, допусната с това изказване, но в тази ситуация той не би тръгнал към крайни решение, за да не предизвика именно такава криза.

- Чувствате ли се заложници на Валери Симеонов?
- Винаги в коалиция всяка партия е заложник. Както всички останали партньори на ГЕРБ, така и ГЕРБ е заложник на останалите, защото всяка партия има различни възгледи и в една коалиция се търсят допирните точки и, за съжаление, не всеки може да реализира всичко, което иска. Няма как да стане, защото няма мнозинство. Лошото е, че у нас няма коалиционна култура, а политическата е на много ниско ниво. Няма училище за политици в България - малко са тези, които говорят истински и премерено и то така, както приляга на държавници. Оттук идват всички проблеми.

- Протестът на майките премина в протест срещу високите цени на бензина, високите данъци за старите коли, високата гражданска отгоорност, за да стигне до лозунга: "Всички вън! Искаме промяна на цялата система!" Виждате ли миниреволюционна ситуация в страната?
- Има напрежение, защото хората са бедни. В едно общество, в което има недоимък, винаги има напрежение. От началото на Прехода ние не сме спирали с напрежението. Ако се върнем в годините назад, ще видим, че са малко моментите, в които има спокойствие. Причината е в бедността - хората трудно посрещат основните си нужди и оттам идва гневът към управлението, което и да е то, без значение. Ако някой смята, че като дойде следващата година да управлява друг, напрежението няма да е по-малко, се лъже. Проблемите са в държавата и аз неведнъж съм казвал, че трябва да има повече диалог и по-нормална политическа култура в България - да няма отричане между партиите, да няма лични конфликти и нападки, които нанасят много тежки политически язви в обществените отношения.

Вие виждате, че не си говорят лидерите на основните партии. Нещо повече - замерят се с обвинения, с обиди, парламентът е трибуната, от която хвърчат всякакви гозни думи, което е пагубно за политическия живот в страната. Затова вече 29 години от началото на Прехода ние нямаме изградени национални приоритети на базата, на които да се изгради платформа, от която да се ръководи всяко едно управление. Говоря за базови приоритети, а не например, какви да са данъците или каква да е социалната политика, около която винаги спорят партиите. Но основните приоритети трябва да са определят с консенсус от политическите лидери и да се провежда целенасочена и дългосрочна политика. Това липсва в момента в България. И причината е липсата на разбирателство и диалог.

- Изненадвате ме с този начин на разсъждения. Доста мъдро за млад политик като вас!
- Ще ви дам още един пример. Д-р Желев, Бог да го прости, бившият кмет на Стара Загора, вие го познавахте, когато почина на опелото бяхме хора от различни партии и всички скърбяхме за един човек, който си е отишъл. Помня, че хора от БСП казаха тогава: Не може ли, както тук сме застанали и сме единни в нещо, по същия начин да бъдем и в политиката? Не става дума някой да започне да се прегръща с друг или да се правят конспирации, става дума за чисто човешки отношения. Ето това е големият проблем и голямото Его в политиката, което носи само загуби.

- Виждате ли отчаянието на младите, на хората на Вашата възраст? Впрочем, на колко години станахте?
- Аз съм на 37. Виждам го отчаянието, да. Защото самите времена са много лоши. Какво имам предвид? Докато годините назад даваха надежда, в момента, във времето на реализъм няма такава и оттам идва отчаянието.

- Излъгани са хората, така ли?
- Да, през 90-те години на миналия век хората имаха повече надежда в себе си, след което видяха, че надеждите са нещо опасно, защото може да бъдат излъгани. В момента сред хората има един реализъм, че трудно се променя средата, в която живеем, и оттам идва отчаянието.

- Смятате ли, че протестите ще родят новите лидери?
- Смятам, че протести под формата на викове трудно раждат нещо разумно и работещо. Смятам, че по-скоро системата и държавата се променят с разумни предложения, които се поставят и които се прокарват с политически решения. Трябва да се направи сериозен дебат - такъв не е правен от началото на Прехода, за институциите – коя как работи, къде има пропуски, децентрализацията в държавата - докъде трябва да продължи и до каква степен. Има много теми на дебат, но те не са за площадите – там се събаря, отколкото да се гради. Затова формата на истинска промяна в държавата е с разум, с хора, които могат, които дават добри предложения и те да бъдат облечени в политика.

- Какво бихте казали на лидерите на жълтите павета в София?
- Смятам, че сегашното положение не е добре нито за обществото, нито за всички лидери, нито за държавата. Това противопоставяне, обидите, които летят, настървяването на хората е лошо за държавата и в крайна сметка никой не печели от това. В тази ситуация трябва да се седне и да се размисли за работещи решения в държавата. Когато има проблем, той трябва да се решава от всички, не само от управляващите, защото те са временно управление в държавата. След това идва друг, който трябва да поеме отговорността и ако проблемите не се решават, а се замазват или се пречи на тяхното решаване, това не помага на никого.

- Може ли тези протести да прекроят политическата картина у нас?
- Според мен протестите винаги стягат едно управление.

- В какъв смисъл го стягат? Консолидират го?
- Когато няма силен колектив, при всяко управление има отпускане. Ако има натиск, управлението се стяга и то продължава да работи на високи обороти. Смятам, че от една страна недоволството ще подейства стягащо за управлението, ако е в нормални размери – за повече сензитивност на хората, за намиране на по-добри решения, всеки ще разбере каква отговорност носи. Защото, виждайки хората по улиците, всеки политик си дава сметка, че все пак той трябва да служи на тях.

- Тази вечер ще има ли протести в Стара Загора?
- Предполагам, че ще има. Не знам организацията им. Но аз вчера се видях с младите хора. Вчера правих отчет за дейността си като кмет и те бяха дошли пред сградата, скандираха пред нея, аз слязох и отидох при тях, попитах ги какви са исканията им, казаха, че искат по-високи заплати и по-висок стандарт на живот. Това са исканията им - те искат да останат в родината си и да живеят по-добре. Няма как да се сърдим, всеки иска да живее по-добре, това е нормално.

- Ще търсите ли диалог с тях?
- Винаги съм търсим диалог с всеки един гражданин, защото няма как един кмет да не разговаря с всеки от своите избиратели, най-малко. Винаги съм ги изслушвал - ако дадат разумни, добри предложения, съм ги приемал. Дано да не се възползват разни хора от онези, които искрено са отишли, за да защитят правата си.

- Странно е, че няма политическа сила зад тези протести. Странно е, и то на места, където управлява ГЕРБ, да има такава невидима организация за бунт. Как си го обяснявате?
- Вчера имаше поне 10 от ръководителите на пария „Възраждане” в Стара Загора. Така че, предполагам, че те се опитват в момента.

- „Възраждане” има във Варна, в Стара Загора, но няма в Перник, в София. Има нещо друго. Кое е то?
- Винаги, когато има обществено недоволство, се намира някой, който да иска да го яхне, да се възползва - дали пряко или косвено. Факт е, че има реални основания за протестите и това е бедността, с която трябва да се бори всяко правителство. За решаване на тези проблеми, трябва да има работещи институции, иначе няма да се промени държавата.

- Това ли е разковничето?
- Да, институциите трябва да отговарят на исканията на хората. Заплатите трябва да се вдигат, за да отговарят на основните нужни на хората. Трябва да ви кажа, че когато обикалям и по малките населени места, хората говорят единствено и само за доходи - това е основният им проблем. И те трябва да бъдат чути!


От категорията

Проф. Димитър Иванов: Камбаната бие!

Проф. Димитър Иванов-1554992875.jpg

Единствената нова възможност ГЕРБ отново да управлява, е да получи подкрепа от ...

31 май 2020 | 17:07

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Юрий Борисов: "Булгар! Булгар!" в пандемичната икономика

Юрий Борисов-1591018073.jpg

Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи ...

1 юни 2020 | 16:27

The Hill: В новата Студена война, САЩ и Русия може да са съюзници срещу Китай

-1535015641.jpg

Новата студена война няма да е като предишната. За разлика от Китай, Съветският ...

1 юни 2020 | 13:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


17 ноем. 2018 | 16:43Само с кражби и далавери власт и имидж не се държи, г н Тодиров. Вие с градоначалника на Бургас сте като белите врани сред ятото от грабители и некадърници. Леля Данче покрай нещастния ремонт на "Графа" вече издиша, във Филибрто , Хасково, Кърджали, Видин, Добрич се краде, във Варна и Русе са некадърници, в Монтана, Плевен , В.Търново е хаос. Само НС ви крепи. Министрите с изключение на трима са нещастници и или некадърници. Ами, оправяйте се. Вие сте като разбити авари.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Калин Ганев


17 ноем. 2018 | 03:08Нямало "Възраждане" в София хайде бе! https: www.facebook.com pg Възраждане София 1830012777053067


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Александър


16 ноем. 2018 | 09:19Може и да звучи добре момчето,но в неговата област работят най големите отровители на въздуха.Защо ли правителството не ги глоби с например 50 милиона лв?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


16 ноем. 2018 | 07:38Абе тъпчо, Бай Х.й не е ли министър председател все още? И какво, не може да уволни министър от кабинета си? Дано разбираш, че дрънкаш пълни глупости. Явно имат общи икономически интереси и затова гарван гарвану око не вади. Мафия и бандитизъм и ти си от тях!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


16 ноем. 2018 | 06:50А герб с градивни протести по площадите ли дойдоха на власт? Лицемер нещастен


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


16 ноем. 2018 | 06:49Някой ще изгори живи цялото ти семейство на запис и ще ти прати записа, после ще лежи 20 г щото няма смъртно, пък ти ще ревеш по площадите са смъртно наказание да рушиш държава, щото това е единственото което можеш да направиш


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


16 ноем. 2018 | 05:28да вярно е с викове и протести не се гради една държава положението се променя с въоръжено въстание както се прави навсякъде по света където положението вече е нетърпимо .Ето защо Салвадор Алиенде е загинал в Чили убит от фашистката хунта ,защото е искал с парламентарни методи да промени статуквото . Когато несправидливоста се превърне в закон ,то съпротивата срещу закона трябва да се превърне в гражданско неподчинение .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


16 ноем. 2018 | 02:33Един колега го казва , добро момче изглежда на снимка, ама не е попаднал на родители(байхУЙя и ЦВИНОКИО)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


16 ноем. 2018 | 02:29А що така не пееше преди 5 години и тогава беше пълно с лумпени и платени викачи по улиците!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


19 ноем. 2018 | 15:10Лятото на 2013 година мнозинството бяха надничари по жълтите павета, но сега НЯМА ПЛАТЕНИ ТАКИВА!!!! Освен финансово измерение, протестите имат и морално такова ПИСНА НА ВСИЧКИ ОТ ВРЪТКИ, ДАЛАВЕНИ НА БРУТАЛНО НЕОБРАЗОВАНИ, НАГЛИ, ЦИНИЧНИ И НАПОРИСТИ "УПРАВНИЦИ"!!


Рада


15 ноем. 2018 | 22:09Само дасе чуят хората не работи. Трябва да се изпълнява. Другото е шменти капели, дрън дрън


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


фортинбрас


15 ноем. 2018 | 21:58Кризисен пи ар. ОчевАдно. "Симпатичен млад човек срещу "лумпените" и "мутрите" дето рушат на площадите." Доста плоско.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


15 ноем. 2018 | 21:32Този млад човек звучи много добре. Но си е избрал лоши приятели. Шайката.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


15 ноем. 2018 | 21:13АМА ГОЛЯМ СПЕЦ БИЛ ВАЛЕРКО ТОДОРОВ ПО РЕВОЛЮЦИОННИТЕ СИТУАЦИИ. ЗА ДА ОПАЗИ КОКЪЛЧЕТО, КОЕТО Е ЗАХАПАЛ, ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ И СОЦИАЛЕН ЕКСТРАСЕНС, ГЕРБАДЖИЙСКА ВРАЧКА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


15 ноем. 2018 | 21:13АМА ГОЛЯМ СПЕЦ БИЛ ВАЛЕРКО ТОДОРОВ ПО РЕВОЛЮЦИОННИТЕ СИТУАЦИИ. ЗА ДА ОПАЗИ КОКЪЛЧЕТО, КОЕТО Е ЗАХАПАЛ, ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ И СОЦИАЛЕН ЕКСТРАСЕНС, ГЕРБАДЖИЙСКА ВРАЧКА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


15 ноем. 2018 | 21:13АМА ГОЛЯМ СПЕЦ БИЛ ВАЛЕРКО ТОДОРОВ ПО РЕВОЛЮЦИОННИТЕ СИТУАЦИИ. ЗА ДА ОПАЗИ КОКЪЛЧЕТО, КОЕТО Е ЗАХАПАЛ, ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ И СОЦИАЛЕН ЕКСТРАСЕНС, ГЕРБАДЖИЙСКА ВРАЧКА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.