Живодар Терзиев

Досега на БПГА са направени 3 или 4 проверки, заяви председателят на асоциацията

Живодар Терзиев: Не искам да свързвам създаването на Държавна петролна компания и проверките на КЗК

845 | 21 май 2020 | 17:31

Симо Симов от Асоциацията на вносителите, производителите, търговците и превозвачите на горива заяви, че създаването на "Държавна петролна компания" ще гарантира националната сигурност


"Не искам да ги свързвам пряко създаването на "Държавна петролна компания" и настоящите проверки", заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред БНР и припомни, че проверките в сектора са започнали по сигнал към КЗК от прокуратурата, а едва преди седмица се е появила идеята за държавно петролно предприятие.

Още утре представители на Комисията за защита на конкуренцията ще могат да влязат в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Вчера той беше запечатан, тъй като от антимонополния орган не успяха да намерят никой от организацията, за да могат на място да се запознаят с необходимите им документи за започналата наскоро проверка. КЗК извършва проверка дали има нарушения и недопустими практики при определянето на цените на автомобилните горива по цялата верига от производството и съхранението до бензиностанциите.

Днес от Българската петролна и газова асоциация отново потвърдиха готовността си да съдействат на проверяващите.

Живодар Терзиев заяви, че 3 или 4 проверки са имали от КЗК досега:

"Надали производството в тази проверка ще продължи към нас като асоциация, защото ние се занимаваме с юридически казуси, европейски норми и едва ли има с какво да изненадаме и при тази проверка комисарите на КЗК".

Според него логично е било първоначалното решение на Комисията за защита на конкуренцията да не впише Българската петролна и газова асоциация към проверяваните лица. Неговото обяснение за включването им в обхвата на проверката е заради коментарите, които са правили той и изпълнителният директор на асоциацията - Андрей Делчев, които се отнасят за цените на горивата. Затова Терзиев помоли да не коментира цените на горивата.

В предаването "12+3" Симо Симов от Асоциацията на вносителите, производителите, търговците и превозвачите на горива заяви, че създаването на "Държавна петролна компания" ще гарантира националната сигурност:

"Ще има още един играч и гарант, с който ние малките ще можем да партнираме и да търгуваме с него с горива. Единственото притеснение, което може би има у някои на пазара, е дали държавата ще спази икономическите и пазарни принципи в този отрасъл".

Според него появата на държавни бензиностанции на пазара няма да повлияе съществено на цените, защото те се формират изключително на пазарен принцип:

"Пазарът не позволява много широк диапазон от цени. На пазара винаги се спори за няколко стотинки", заяви Симов.

Представители на бранша виждат корупция в държавния резерв - разблокирането на количествата горива в него и изкупуването им от страна на държавата, която плаща скъпо, за да обнови резерва, а след това разпродава горивата на ниски цени, посочи Симов и уточни, че със създаването на "Държавна петролна компания" ще бъде предотвратена тази корупция.

Мартин Владимиров коментира пред БНР, че създаването на нова структура може да създаде повече проблеми: "Да концентрира власт в една администрация, вместо тя да бъде разпределена в различни, които да са по-независими във вземането на решения. Такава концентрация на административна власт води до това да има повече непрозрачност при определянето на преференциално ползване на складове или налагането на глоби на един конкурент спрямо качеството на неговите горива и по този начин да бъде елиминирана конкуренцията".

 


От категорията

КЕВР: Цената на природния газ за юни ще е с 9% по-ниска от тази за май

-1520690930.jpg

За всички 28 крайни снабдители са определени цени за битови и промишлени, ...

1 юни 2020 | 15:23

Иво Недялков: Рaзпрeдeлихa ”Химкo-Врaцa” на caлфeткa

Иво Недялков: Рaзпрeдeлихa ”Химкo-Врaцa” на caлфeткa-1590999461.jpg

17 млн . лeвa cъм тeглил крeди и нe cъм ce oтчитaл нa никoгo. Никaквa гaрaнция ...

1 юни 2020 | 11:15

ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД откри ново регионално застрахователно представителство "Витоша" в София

ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД откри ново регионално застрахователно представителство "Витоша" в София-1591019559.jpg

Адресът на представителството е: кв. Манастирски ливади, ул. „Бяло поле“ 8Д

1 юни 2020 | 16:50

ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД откри нов ликвидационен център „Юг“ в гр. София

ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД откри нов ликвидационен център „Юг“ в гр. София-1591018807.jpg

Адресът на ликвидационния център е: кв. Манастирски ливади, ул. „Бяло поле“ 8Д

1 юни 2020 | 16:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.